Vores erfaring med doodlerne..

Bliv medlem af facebook gruppen “Specialdogs Doodler” og bliv opdateret dagligt om dejlige doodlers hverdag. (Kun for vores doodler ejere)

 

Hvorfor avler vi doodler ?

Vi avlede i mange år race rene Labrador og Golden Retriever og pudler. 
I 2010 blev vi opmærksom på muligheden for, at avle en blanding af vores racer og derved få fordelene ved disse designerhunde “Doodler”.
Vi kunne give vores kunder de virkelig ønskede, altså en hund der havde en Labrador eller Golden Retriever skønne psyke og så kunne vi endvidere regulere størrelsen og pelsen

Hvorfor er Doodlen blevet så populær ?

Rigtig mange Dansker ønsker en rigtig FAMILIEHUND som ikke fælder og  med mulighed for at bestemme størrelsen.

En familiehund som er glad, børnevenlig, legesyg, kærlig, imødekommende og meget væsenstabil.
Hundehår, ja der er nok ikke mange som er vilde med hundehår over alt, så det har bestemt også gjort doodlen til et populært vælg, at den netop ikke selv smider sine hår på gulvet.
Størrelsen, at kunne vælge en hvilken størrelsen hund man får, er absolut også afgørende for mange familier. 

Kunne man ikke bare vælge en af de alle opfundne/etableret racer ?
Nej, vi mener ikke at der allerede findes en race som indeholder de egenskaber som doodlerne kan tilbyde. 

Nøje udvalgte forældrehunde

Hos Specialdogs har vi nøje udvalgt vores avlshunde. Vores avlshunde skal være forældre til jeres hvalpe, altså give deres gener videre til jeres hvalpe. Dette tager vi meget seriøst og udvælger derfor kun de avlshunde, som vi mener kan bidrage med det allerbedste, både psykisk og fysisk. Kom og mød dem 🙂

Vi bruger flere forskellige racer til at fremavle vores doodler. Vi vælger kun racer, som vi føler kan bidrage til at lave det vi kalder en optimal familiehund. Se mere om racerne længere ned på siden.
De racerene hunde vi bruger i avl, Pudler, Retriever, Amr.Cocker og Cavapoo’er, de har alle stambog/stamtræ. Vi sikre os derved at de ikke indeholder andre for os uønsket racer og at de i generationer er testet sunde og raske før de er blevet brugt i avl.

Hvis man ønsker at vide hvilket væsen en Doodle får, så skal man som altid når man vil vurdere en hvalp kommende væsen, se på dens forældres væsen. Læs længere nede på denne side om vores erfaringer med vores forskellige forældre hunde racer.
Man kan også finde informationer på internettet om de racer Doodlen er lavet af, feks. Golden Retriever + mellem Puddel. Men husk at det ikke alle Golden Retriever eller Pudler har samme racetypiske væsen eller udseende, der vil altid findes nogle der falder ved siden af. Der findes racetypiske dvs nemme, venlige, væsensstabile Retrievere eller Pudler, men der findes også nogle som ikke er faldet så godt ud og de er feks nervøse, reserveret eller lignende. Der findes også pudler med atypisk pels-gen.

Vær altså kritisk i jeres valg af forældrehundene, det er dem der levere generne til jeres kommende hvalp. 

Kom om mød alle vores forældre hunde til åbenthus.

På denne side kan i læse mere om vores kunders erfaringer med vores hvalpe og på TrustPilot er der også mange udtalelser. 

Gentest

Det er muligt at gen-teste forældre hundene for visse fysiske egenskaber og man kan derigennem forudse hvilke gener de giver til der hvalpe.
Man kan feks teste hvilke farver forældrehundene kan “lave”, så man kan planlægge og forude se hvilke farver der bliver født i et kuld.
Man kan også genteste for hvor stærk hundens anti-fælde gen er, så man ikke ved en fejl avler doodler der fælder.
Vi bruger disse gentest, til at sikre, at alle vores kunder få den doodle de forventer. 

Test for sygdomme

Man bør altid sikre sig at forældre hundene er testet fri for racebetinget arvelige sygdomme, så som hoftedysplasi, albuedysplasi, øjenlidelser, hjerteproblemer mv, da disse lidelser evt kan nedarves til hvalpene.
Ny forskning viser dog at visse lidelser også kan pådrages via miljø. Se mere på denne side om led 
Alle vores hunde, selv de meget små racer som toy pudler, ja de er alle testet fri for arvelige lidelser. 

Pudlernes stærke pelsgen

Vores pudler har et stærkt gen for deres pels-type, hvilket betyder at deres afkom arver deres gen for ikke at fælde eller at fælde minimalt. Dette kan man som sagt genteste. Gentester man ikke, ja så kan man ikke være sikker på hvordan hvalpenes pels falder ud. Måske vinder Retrievernes pels og så får man en hvalpe der fælder, ups.
Alle hunde skifter dog pels, doodlerne kan blot ikke selv fælde optimalt og  skal derfor have hjælpe til at fjerne de døde hår, se mere under Doodle pelspleje.
Men muligheden for en minimal/ikke fældende og endvidere allergivenlig hund, er jo helt sikkert med til at gøre denne type hund meget eftertragtet.

Pudlen gen for allergivenlighed går også stærkt igennem til doodlerne, så derfor kan allergiker også tåle doodlerne. Se mere om allergi her.

 

Vores erfaring med Labrador Retriever, Golden Retriever og Flatcoated Retriever, Cavalieren og den Amrikanske Cocker:

Der er ikke den store væsens forskel på disse racer, nok ikke mere end der kan være forskel på en Labrador og en Labrador.

Alle de avlshunde vi har valgt at avle på, er venlige familiehunde, der er samarbejdsvillige, kærlige, sjove, ikke speciel dominante, men meget væsensstabile.

Hvis jeg skulle sige noget generelt så er Golden Retrieveren nogle gange lidt blødere i væsenet en Labrador Retriever.

Flatcoated Retrieverne er ofte lidt fysisk højre end de andre Retriever vi har.  Måske er Flatterne en smule mere legesyge/fjollede længere op i alderen.

Ellers er der ingen væsentlig forskel på de 3 typer Retrievere vi har her hos os. (Vi udtaler os KUN om vores egne avlshunde)

Cavalier King Charles Spanielsen er måske ikke helt så klog som Retrieverne, siges der, meeen det retter pudlen da op på 🙂

Amrikansk Cocker er heller ikke sååå kloge, siges der. De er nok heller ikke helt så aktive som Retrieverne.

Men igen så er ikke to hunde ens, så mon ikke der findes en rolig Labrador og en total kvik Cavalier ??

Vigtigst er at vi har valgt nogle fantastiske individer at avle på.

Så vælg bare det kuld der har den højde der er passende for jer og som fødes når i er klar, for til sidst er det afgørende jo, at vi finder den hvalp der passer til netop jeres familie.

Man kan ikke mærke på en hvalp hvem dens forældre er, for alle vores forældredyr har samme gode stabile væsen. 

Vores erfaring med Pudler:

Pudlen minder egentligt meget om Retrieverne, da i oprindeligt også var beregnet som “retriever”. Pudler er generelt blot lidt mere bløde i væsenet og så er de endnu mere samarbejdsvillige end den allerede samarbejdsvillige Retriever. Pudlerne er nok de klogeste hunde racer i verden, så pas på for de ser og lære af alt, hurtigt og nemt, men også af alle dine fejl og svagheder ;-).

Både Retrieverne, Amr. Cockerne og Pudlerne er oprindelig jagthunde som skulle “bringe” byttet til hundeføreren “Retriever”. Disse typer er altså lavet til at samarbejde med mennesker og ikke til at arbejde selvstændigt, så som Terrier og mange andre racer.

Når jeg skriver at hunde er “bløde” i væsenet, så betyder det bla. at de ikke rangere så højt i hierarkiet og at de ikke egner sig til at være lederne. Så de skulle være nemmere at kontrollere for helt almindelige mennesker. Dog skal man altid gøre en indsats for at vise hunden at man er lederen ellers er hunden nød til at påtage sig den rolle som leder. Man ser feks ofte at små hunde som ikke opdrages af en leder pga deres nemme lille størrelse, ender med at tro at de skal være lederne og tage ansvaret, hvilket resultere i at de bliver unødvendige usikre pga magten/ansvaret og så gø’er af alt og alle. Gø = angst. Jeg behøves vel ikke fortælle at vores små hunde ikke gø’er, for de har jo mig som leder…så de kan bare slappe af og nyde livet under min ledelse 😉

Vi har naturligvis gjort os umage mht valget af vores avlshunde. De skal levet op til deres races standart både med hensyn til psyke og fysik, først og fremmest sunde og væsens stabil hunde, med et racetypisk udseende. Alle vores racerene avlshunde har stambog og alle er undersøgt for relevante arvelige sygdomme. Vi har naturligvis dokumentation for vores avlshundes sundhedsstatus og vi har valgt ikke at gå på kompromis med feks hofter og albuer. For at lave kvalitet skal man bruge kvalitet. Husk dog at led problemer ikke kun er arveligt, men at “miljø” også har stor betydning, dvs foder, motionering og meget mere. Se mere her om led

Vi holder åbenthus ind imellem, så kan i komme og se hundene og deres forhold.

Vi skal nok hjælpe jer med at finde den hvalp i vores kuld som passer bedst til netop jeres familie.

Min egen beskrivelse af vores Doodler er:

Super menneskeglade og imødekommende hunde, der elsker at være sammen med deres familier og alle andre levende væsner. De er generelt bare nogle åbne hunde der tror at alle elsker dem incl alle andre hunde og de lader sig ikke skræmme af en afvisning eller to. De er altid i godt humør. De elsker at lege og være fysisk aktive, de er meget atletiske, det har de fra pudlen. De er dog også gode til bare at hygge med familien, gerne i sofaen, altså når de er vel mental stimuleret :-). De er nemme at træne med da de bare har en naturlig lyst til at “lave noget”. Ikke en hund for de dovne eller dem med tidsmangel i hverdagen, feks pga for mange krævende småbørn, så søger man en ROLIG hund er doodler ikke det rette valg, dermed ikke sagt at de ikke kan slappe af når tiden er til det, specielt hvis de også er veltrænet og lydige.

De er gode til børn, da de også er ret tolerante, men alting med måde. Husk at det er menneskerne der skal råde og vejlede hunden i den rigtige retning, for at få den helt rigtige hund ud af en hver hund, dvs opdrage og præge den korrekt, men grundmaterialet skal selvfølgelig være i orden og det er det hos vores Doodler. Når hvalpene flytter her fra som 8 ugers er de feks positivt præget på mennesker og andre hunde, men giver man dem ikke nok positiv fremmede menneske kontakt eller hunde kontakt fremover, specielt fra 8 til 16 ugers alderen, kan man godt ødelægge vores forarbejde og hunden kan feks blive lidt usikker i selskab men fremmed hunde eller mennesker, så ligesom en hver anden race kan doodlen også ødelægges med ukorrekt opdragelse/opvækst. Vi vil dog informere jer om korrekt prægning/opdragelse ved afhentnings-undervisningen. Jeg mener ikke der er den store mentale forskel på vores Goldendoodler, Labradoodler og alle de andre doodler vi laver, de er alle lavet af nogle fornuftige forældre med en god stabil psyke og fysik.

Læs også siden “Goldendoodles sorte ” og “Goldendoodles lyse/gyldne” og “Labradoodles” her på vores hjemmeside, der fortæller hvalpe ejere om deres erfaringer med deres Doodles. Se også siden “Hvalpetræf” hvor i kan se billeder af mange af vores doodler fra vores træf her hos os.

HUNDE BLIVER SOM MAN “LAVER DEM”

Man er velkommen til at møde vores egne Doodler der bor her hos os og som bliver brugt i avl. Når i møder dem til Åbenthus, så skal man være forberedt på at det i ser/oplever, primært er min opdragelse af hundene. Ligesom når jeg måder jeres børn, så ser jeg først og fremmest hvordan i har opdraget dem. “Giver de mig hånden, kikker de mig i øjnene, sidder de stille på stolen, ved de hvordan man skal kontakte en hund”…. ja det handler vist mest om opdragelse og ikke særlig meget om deres medfødte personlighed. Det jeg prøver at sige er at jeres hunde bliver som i opdrager dem til at være. Hunde er ikke født til at bo i menneske verden, de ved så og sige intet om god opførsel, de skal lære at af os. Så hoppe en hund op, ja så har ejeren ikke formået at gøre det forståeligt for hunde, hvordan vi ønsker den skal hilse på os. Jeg er professionel hundetræner så mine hunde opfører sig “glansbillede” korrekt, men det siger mere om mig som hundeejere/træner end det siger noget om racen. For vores tyske jagt terrier Otto opfører sig også ordentligt, selvom han er en rigtig Terrier.

Jeg oplever at hundes medfødte tendenser som de har fra deres forfædre, altså racens tendenser som var dens oprindelig job, kommer først rigtig frem når man ikke er en tydelig leder. I naturen lære hunde ved at kopier deres forældre adfærd, men opvokser de uden forældre/leder, ja så “ser” man primært der races oprindelige tendenser. Feks Schæferen uden leder bliver meget vagtsom og bider nem, Terrieren bliver super egoistisk og går på jagt dagen lang, Retrieverne/pudlen tager ting i munden og bliver påtrængende.

IKKE EN ROLIG HUND

Jeg ønsker dog lige at gøre noget klart, en Doodle er normalt ikke en “rolig” hund. En doodle er en fysisk aktiv og meget adræt hund, der elsker at være med hvor der sker noget, en intelligent, kreativ, klog og kærlig hund. Den kan dog også gå roligt rundt i huset eller bare ligge og dovne, når den er blevet mentalt stimuleret og har fået brændt sit fysiske krudt af og når lederen har formidlet til den, at netop rolig adfærd er hvad vi ønsker af den. Jeg skriver dette, fordi mange ydre til mig at de “ønsker” en rolig hund og ordet kan misforstås, så brug venligst IKKE ordet rolig. En rigtig rolig hund, er altså en hund e er for mig er en “rolig” hund, en hunde med en ikke så stor personlighed, der trives med at drive den af dagen lang og som ikke har det store behov for mental og fysisk aktivering i det daglige. Så brug venlist ikke ordet ROLIG i jeres bestilling af hvalp.

Doodler er som sagt nogle meget kloge hunde og de elsker udfordringer, så forvent ikke en rolig inaktiv hund, så bør man vælge en roligere race, dvs feks en tung og mindre klog, mindre krævende hunde, feks en bassethound  eller en Engelsk Bulldog. Misforstå ikke dette, doodler er normalt ikke hyperaktive, de er bare aktive hunde til tider, men også afslappe og harmoniske hunde når fysisk og mental krudt er brændt af. Det er puddel genet der gør doodlerne mere fysiske adrætte og mental mere aktive. Vores kunder har pt. ikke klaget over for meget aktivitet fra hunden side, men forvent altså ikke en direkte rolig doodle-hvalp.

Som alle andre hunde skal en Doodle udfordres, have et liv med indhold. Hvis man ikke giver hunden nok “mentale” udfordringer (hjerne-gymnastik) i hverdagen finder den oftes selv på noget, dvs den finder nogle hobbyér feks. gø af naboen, grave huller i græsplænen, stjæle jeres ting, provokere, løbe væk osv. Al dette ville den jo ikke finde på hvis man havde tilbudt den noget fornuftigt at lave istedet for, hver dag! Så de hunde i kender der er hyper, de keder sig såmen bare. Hvem gider læse den sammen bog i skolen hver eneste dag…find en ny bog frem…nye sjove øvelser.

Hvad kan man så lave men en hund..?, feks søgelege, indlæring af div kommandoer/ord…100 kommandoer eller mere, balance øvelser, hundeskov/hundeleg, div. hundesports former, også hjemme i haven. Ikke bare lange gåtur i snor hvor hunden bare skal snuse til tis eller ligende, det er ikke særlig mentalt krævende og det giver i længden ikke en tilfreds og problemfri hund. Se vores siden om hundeaktivering her.

I skal vide at hvalpen kun må gå tur, det der svare til “et minut pr leveuge, om dagen” så en 10 uger hvalp må gå tur 10 min i alt pr dag, eller risikere i at den ødelægger sine led, dysplasi mv.

Derimod skal man “mental-stimulere” hvalpen/hunden hver eneste dag, altså lave opgaver med den, træne med den, lære den nye ting, så bliver den en lykkelig og tilpas. Så se gerne div videoer på hjemmesiden vedr træning og siden om “Aktivering”.

Så prøv at få jeres børn ind på det rette forventningsspor inden hvalpen kommer hjem. At vennerne går meget “tur” og lader hundene snuse til tis mv, gør det ikke korrekt 😉

Man kan nok forvente at en lille doodle er mere aktiv end en stor doodle, men ingen regel uden undtagelse.

Vi laver et “stamtræ” til vores “Doodler”, det er ikke en stambog fra en officel klub, men en oversigt over hvalpenes forfædre. Dvs jeg overføre de officielle navne på hvalpenes forfædre fra deres officielle stambøger til en stykke papir. Det er for at i hvalpeejere kan holde styr på jeres hvalpe gener og hvis i skulle ønske at avle på jeres hunde undgår vi indavl, altså at parre med nogle der er i familie med jeres hvalp/hund.

Doodler behov for fysisk aktivitet.

Vi lavede i september 2020 et “Spørgeskema” på vores Facebook gruppe “Specialdogs Doodler” hvor vores doodleejere kunne svar på følgende :

Meningsmåling om fysisk aktivitet, altså hvor meget har de behov for at bevæge sig fysisk ?
Hvordan oplever i jeres doodler når de er OVER 12 mdr ?
Jeg er klar over, at dette også afhænger af hvor meget vi mental stimulere vores hunde. En mental træt hund er mere fysisk afslappet/rolig. Men svar venligt bare hvad i oplever.
Hvorfor denne forespørgsel ? Fordi mange familier ønsker en almindelig glad og legesyg, altså almindelig fysisk aktiv hund, og jeg ønsker at fornemme hvor i oplever doodlerne “ligger” 🙂
Tak 🙂
 
 
 
 
Sådan svarede de:
 
88  svarede :”Samme niveau af fysisk aktivitet, som andre hunde vi kender.”
33  svarede :”Mindre fysisk aktive end andre hunde vi kender”
25  svarede :”Mere aktive end de andre hunde vi kender”
0    svarede :”Meget mere fysisk aktive end de andre hunde vi kender”

Størrelser:

Her er nogle billeder af nogle af vores mini/mellem Doodler.

Den sorte hund er Nano en mini/mellem Goldendoodle han fra vores aller første kuld Goldendoodles. (Gæstehund)

Den lyseste hund er en mini/mellem Goldendoodle tæve. (London)

Den glydne hund er en mini/mellem Labradoodle tæve. (Paris)

Den plettet hund er en standart Beagle han. (Gæstehund)

Den sorte Goldendoodle Nano er altså meget større end vores to tøser London og Paris, alle 3 hunde er mini/mellem typen. De har altså alle sammen samme størrelse forældre, men hannerne kan bliver ret så store. Vores tæver er ca 10-12 kg og Nano er vel ca 18-20 kg. Tæverne er ca 40-43 cm i skulder højde og hannerne kan blive helt op til 50 cm. Der findes dog også små hanner og store tæver. Vi kan slet ikke se på en 8 ugers hvalp hvor stor den bliver som voksen!!

 
 
 
 
Mini/mellem tæver er på størrelse med en cocker eller en Beagle.
 
Tævernes pels er dog klappet lidt sammen pga regn her på billederne,
Nano er tør.

Den 6.5.2012.
3 fuld udvokset mini/mellem Doodler.
Røde (Abrikos) mini/mellem Labradoodle “Paris” midt i fældeperiode og derfor lidt korthåret.
Sorte mini/mellem Goldendoodle “Choice” ret kortklippet.
Lyse mini/mellem Goldendoodle “London” i fuld pelslængde kun klippet lidt på poterne.
Se flere billeder under “vores hunde” og dertil hørende galleri.

Den 21.7.2012

Paris som her har rejst sig har for 3 mdr siden fældet hele pelsen så hun var helt korthåret, nu er hun ved at have pels igen.

Hel lys hund i baggrunden er London, mini/mellem goldendoodle ca 1 år.
Hund i midten er Paris, mini/mellem Labradoodles som fælder, ca 1 år.
Konrad er Paris’s kuldbror og han fælder ikke, han stikker hovedet ind i billedet.
Shiva med poten på legetøjet er en mini/mellem Goldendoodle han på 19 mdr.

Her er det den 2,5 årige sorte mini/mellem Goldendoodle Magnum og vores lyse mini/mellem Goldendoodle London på 1 år.
Magnum er kuldbror til Nano som ses længere oppe på siden, men Magnum er ikke så stor som Nano, Magnum er ca 44-47 cm i skulderhøjde.

Vi laver følgende “Doodler”:

Se Typer og størrelser her 

Se billeder af vores hunde og deres sundhedsstatus mv. på siden “vores hunde“.

Se hvornår vi venter vores næste kuld “Doodler” på siden “Hvalpe i vente“.

>Se om vi har hvalpe lige nu på siden “Hvalpe lige nu“.

Vi har lavet flere videoer ned div Doodler der er født her hos specialdogs…se flere videoer på siden fra “Hvalpetræf/doodletræf”. Her er en af mange videoer..klik her
Se flere YouTube videoer vi har lavet ved vores hvalpetræf.

https://www.youtube.com/watch?v=EHjmZj6-wAA&feature=youtu.be