Renlighed

Renlighed

Vi oplever at hvalpe som egentligt var renlig ved ankomst i hjemmet, får lavet en ny dårlig vane, altså at besørge indendørs. Så lad os snakke lidt om det.

Lort

Hunde vil gerne gå langt væk når de skal ”lave lort”, men de tisser ofte nemmer i nærheden af deres opholdssted.

Giv altid hunden mulighed for at gå væk når den skal besørge (lort). Dvs giv den helt fri i den lukket have eller en meget lang snor på. Gå ikke efter den når det pludselig suser væk for at besørge, den vil ofte gerne være lidt privat når den besørger. Den skal også være tryg for at sætte sig til at besørge, så tilbyd den samme sted hver gang, et sted den kender. Husk de ikke kan se i mørke, så benyt et sted i kan oplyse lidt, ellers er hunden ikke tryg nok.

Tis

Mange hvalpe/unghunde er ikke såå kritisk med hvor de tisser, så de kan altså nemmere finde på at tisse i deres næromgivelser, men det sker faktisk oftest af ”nød”. Mere om det om lidt…

Vis dem hvor de skal tisse, ved at bære dem til det samme sted i have hver gang den skal tisse. Lader i den gå til toilet-stedet, så er der stor chance for at de tisser inden i når frem.

Gå roligt frem og tilbage, ca 2-3 meter, i det område den skal tisse. Sig stille ”tis, tis, tis” NÅR den tisser. Så får den snart lært meningen af det ord. Hvad vis den ikke tisser, se mere om det om lidt…

Husk der skal være ro og lys på toilettet.

Hvalpe/unghunde der ikke er kønsmodne tisser bare for at tisse, det er først når de er blevet kønsmodne og de ikke er blevet neutraliseret at de begynder at bruge deres tis til at ”markere” med. Vi vil altså her tale om hvalpe/unghunde.

Mad-tissebehov

Hvalpe/unghunde spiser meget mad i forhold til deres vægt. De spiser altså 3-5 gange så meget, som en voksen hund gør pr kilo kropsvægt. Så derfor skal de naturligvis også tisse meget mere end en voksen hund skal.

Spiser hunde tørkost, skal de drikke rigtig meget, fordi der er kulhydrater/stivelse i tørkost, som kræver meget vand. Og kødet i tørkosten er tørret, dvs næsten uden vand. Så tørkosthunde skal tisse ca 50% mere end barf hunde.
Spiser hunde Barf, skal de ikke drikke særlig meget vand ved siden af, da kødet indeholder tilpas væske og da der ikke er stivelse mv i Barf, så drikker de væsentligt mindre, så Barfhunde tisser altså mindre end tørkosthunde, ja og de laver naturligvis meget mindre lort, da der heller ikke er fyld i barf.

Tisse af nød

Eftersom at hvalpe/unghunde spiser så meget, så skal de altså tisse når de skal tisse, de har faktisk svært ved at holde på vandet. Så pas på med at i ikke kommer til at tvinge hvalpe til at tisse på et forkert sted, fordi i tror den lige kan vente lidt.

Hvis i lige skal have overtøj på eller lignende, så placere hvalpen i en kommando den allerede kender og som den kan, en kommando hvor den ikke må flytte på sig, feks sit, dæk, tæppet, måtten mv… den tisser ikke lige der, den kan godt holde sig i 2 minutter.

Hvor ofte skal hvalpe/unghunde tisse.

Gode regler….

Omgående når den vågner, selv efter en lille lur…3 skridt og så tisser de.

Omgående når den har spise.

Når den har været fysisk i bare 5-10 minutter, træning eller leg og i holder pause, så tisser de.

Når den er vågen og fysisk i gang, så er reglen:

En 8 ugers hvalpe kan holde sig i max 20 minutter – derefter kan i lægge ca 5 min til pr uge.

Så 9 uger kan holde sig ca 25 min, 10 uger ca 30 min, 11 uger ca 35 min….

Når den sover, producere den næsten ingen urin og kan derfor holde sig i mange timer, men de skal tisse så snart den vågner.

Tisse af nød / etableret toilet indendørs

Hvis vi ikke er opmærksom på hundens behov for at tisse, så kan man nemt tvinge dem til at tisse indendørs. Det kalder jeg ”at hunden etablerer et toilet indendørs”. Når først skaden er sket og hunden har fundet ud af at den egentligt bare kan tisse indendørs, ja så er det billede ret svær at slette igen.

Jeg vil prøve at komme med forslag på hvordan man rettet problemet med at tisse indendørs.

Vigtigst er selvfølgelig at komme hvalpen i forkøbet…

– Sæt et ur, så tiden ikke løber fra jer

– Giv hvalpen en klokke på, så i kan høre når de bevæger sig (vågner)

– Hav trænings-snoren på hvalpen HELE tiden, dvs ingen fri-løb i huset

– Hvalpe tisser ofte samme sted indendørs, så afspær toilet området for hvalpen, så den ikke har adgang til det toilet den allerede har etableret indendørs. Fjerne evt det tæppe den tisser på, rens området og evt tæpper med rodalon, det fjerner tis lugt. Men husk, hunde tisser på samme sted af vane og ikke kun af lugt.

– Det kan tage flere uger at få indøvet nye tisserutiner, dvs at få hvalpen til at glemme at den kan tisse på de indendørs toiletter, så vær konsekvent og lad ikke hvalpen få genopfrisket det indendørs toiletbilledet bare en eneste gang, for så starter i helt forfra. Så forvent min 2 uger med fuld kontrol over hvalpens færden i huset, for i er sikker på at den har glemt de indendørs toiletter.

VIGTIGT

Hvad hvis den ikke tisser når den er ude på toilettet?

Hvis hvalpen ikke tisser når den er ude, så får den IKKE lov at bevæge sig frit indendørs, før den har tisset udendørs.
Dvs vi bestemmer at den skal opholde sig i ro og den får ikke adgang til steder den kan tisse. Det gøres nemmest ved at træne ”gå i byen tæppe”, meget lille tæppe denne gang, så den ikke laver toilet i hjørnet af tæppet. Ellers kan I træne dæk. Hvalpen skal altså slet ikke have mulighed for at løbe frit rundt i rummet/huset. Sæt så uret til feks 10 minutter og tilbyd den så toilettet i haven igen.
Når den har tisset udendørs, så sætter i uret til 20 minutter (8 ugers hvalp), så I ikke glemmer tiden.
Husk, tisser den ikke udendørs, så får den ikke lov at løbe fri indendørs.

Er i i tvivl om hvornår den sidst har tisset udendørs, altså feks efter en time hygge i haven. Ja så lad hvalpe være i dæk eller på tæppet til i notere tisse-tidspunktet.

Skriv op

Skriv op hvornår hunden spiser, drikker, leger, træner, tisser og laver lort.

Så er der større chance for at i lære jeres hunds rytmer at kende.

Hvad hvis den besørger/tisser når den er alene hjemme.

  • Fjerne toilet stedet, dvs flyt rundt på feks bur mv, så toilet stedet bliver optaget af noget andet.
  • Fjern tæppet hvis den tisser på det.
  • Gør alenehjemme området meget mindre, den skal jo bare sove når den er alene, så den har kun brug for ca bur + en lille m2 mere.
  • Giv ikke hunden adgang til spiselige ting når den er alene, for i kan jo ikke lufte den…den skal sove.
  • VIGTIGS….Tænk på om hunden døgnrytme/soverytme skal justeres, dvs hold den mere vågen sidst på dage, så den er mere træt når i ikke er hjemme.
  • Træn tilpas høj sværhedsgrad inden i går hjemmefra, så hunden er mental træt
  • Gå over til barf, så den ikke skal drikke så meget
  • NEJ i må ikke fjerne vandet, den skal have adgang til vand når den er alene (ikke om natten)
  • Find ud af hvorfor den vågner, videooptag den, se om det er lyde eller andet der forstyrre den.

UBEHAG ved indendørs tis

Nej, forebyggelse er vejen frem.

Når i har prøvet alt dette og intet virker, så ring til mig på 30551312