Doodle pejspleje

KLIPPEHUNDE  (Trimmehunde længere ned på siden)

Disse typer doodler kalder vi for klippehunde:

  • Goldendoodle F1 + F1B + F2
  • Labradoodle F1B + F2 (IKKE F1)
  • Flatdoodle F1 + F1B + F2
  • Cavapoo F1 + F1B + F2
  • Amr. Cockerpoo F1
  • Doodledoodle

Klippehunde er de typer hunde som man MÅ klippe, ikke skal klippes.

Klippehunde kan ikke fælde ned på gulvet og skal derfor have KRAFTIG hjælp med at skifte pels.

Man skal løbende rede de døde hår ud af pelsen med div redskaber, hvilket er fysisk meget hård arbejde. Ellers skal den holdes meget kort klippet hele tiden.

Daglig pleje af klippe dooodler i lang pels:

Der er to slags hår på hunde:

Pelsens lange hår hedder “dækhår”, det kan vokser til det er ca 10-30 cm lang i løbet af 6-18 mdr, ikke to hunde har ens pels, hverken i mængde eller længde eller gro tid.
I bunden af pelsen er der “underulden”, den er fin og blød og er normalt 2-4 cm lang og den skiftes hver 3-6 mdr.

Man kan rede en lille del af hunden pels ca hver 14 dag med karte og almindelig kam eller universalkam, for at tjekke om det er ved at være tid til “pelsskift”, det er specielt underulden der “tjekkes” med universalkammen. Og kommer der hår af  i kammene af betydning, så reder man med Universalkammen indtil der ikke kommer flere hår. Dette kaldes for et “pelsskift”, se video om dette pelsskift..

Universalkammen er et redskab som griber specielt godt fat i de døde hår, den kan købes i vores fysiske butik og bestilles i vores webshop.

Der er løbende lidt pelsskift/pelspleje hele året, men der er 2 perioder om året hvor hunde har meget mere pelsskift end normalt, forår og efterår. Specielt tidlig forår skal hunden skifte underulden, dvs man reder underulden af med universalkammen. Jeg reder død underuld af 4 gange årligt.

Man kan vælge at klippe noget af længden af de lange dækhår, med en saks eller maskine. Det kan man selv gøre eller betale en hundefrisør for at gøre det. Frisøren tager ca kr 700-1.000,-. Klippemaskiner kan købet i vores butik/webshop og koster ca 1.000,- 2500,-.

Man bør dog ALTID fjerne alle døde dækdæk og alt død underuld med universalkammen inden man klipper pelsen for kort.

Fjerner man ikke de døde hår, så filtre pelsen voldsomt og det er meget smertefuldt for hunde. Kun døde hår filtre og det er oftest underulden der er filt i.

Kommer man til frisør med filt i pelsen (pga døde hår i pelsen), så klipper de hunde skallet/til huden.

Man undgår nok ikke helt at klippe liiidt i pelsen, for spidserne bliver slidte og skal nok klippes lidt min 1-2 gange årligt. Jeg klipper altså først EFTER at jeg har fjernet død pels.

Man kan altså ikke klippe døde hår af, de skal trækkes/redes af med universalkammen!! Og det er overraskende HÅRDT OG TIDSKRÆVENDE ARBEJDE.

Hvor ofte skal man pelspleje ?

“Test”for pelsskift hver 14 dag (træk og rede test) + klip af negle og foran øjnene og ved numsen. Forvent minimum 3-4 timers hårdt arbejder, når der er pelsskift forår (marts) og efterår (september) og en go tur på et par timer midt imellem, altså i juni og december.  Jeg er selv super effektiv, mine hunde er meget velopdragene og samarbejdsvillige når jeg pelsplejer, så jeg kan klare en 15 kg hund på ca 1,5 time x 4 gange årligt incl afsluttende klip af spidser.

Hvordan ”fungerer/lever” håret:

Der er to typer hår på hunden, ”Dækhår” og ”Underuld”

I hver hårsæk er der kun et dækhår, dækhårene er de lange lidt kraftigere hår (10-30 cm). Dækhåret gror til det har fået sin genetiske længde (ca 6-18 mdr), så begynder det at dø, roden skrumpe i hårsækken og det vokser nu ikke så godt, det bliver tynder ved roden, mister ofte evnen til at lave farve og det kan ikke rense sig selv, så hundens pels begynder evt at lugte. Død dækhår filtre, men det er nu underulden der filtre voldsomt.

Når man trækker det døde dækhår med den nu skrumpet hårrod ud af hårsækken med kammen, så begynder der at vokse et nyt hår op af hårsækken. Der er kun et dækhår i hver hårsæk og der er å 2-10 underuldshår. Underuldshårene er korte 2-4 cm og meget tynde og bløde. Underuldshårene dør og skal redes af løbende, deres levetid er måske 3-6 mdr. Hundene laver meget mere underuldshår om vinteren og får derfor et voldsomt underulds-pelsskift om foråret hvor vinterpelsen skal af. Den døde underuld filtre HELT VILDT hvis den ikke fjernes når den er død. Det er altså de korte bløde underuldshår der volder os de største problemer med filt og ikke de lange dækhår, dækhår kan leve fra 6-18 mdr. Ikke 2 hunde hår ens pels.

Pelskvaliteten afhænger meget af det foder hunden får. Så det er vigtigt at fodre hunden optimalt for at få en flot og sund pels. Optimalt foder er råt kød, jo større andel af kød der er i hundens foder jo bedre pels kan den lave. Der findes også tørkost produkter der indeholder tilpas meget kød, men desværre bliver man snydt af de fleste tørkost typer, de indeholder simpelhen ufattelig lidt kød. Så se jer godt for. Fiskeolie er også super vigtigt for en sund pels.

Hvalpepels.

Hvalpes pels er normalt tynder og finere end voksen pels. De tynde fine hvalpe dækhår knækker super nemt, så derfor bør man ikke rede i pelsen mere end højest nødvendigt, hvis man vil undgå at pelsen skal komme til at se slidt ud. De tynde hvalpe dækhår er oftest mindre krøllet end voksen dækhår, så når hvalpen har skiftet hvalpepelsen, så får de oftest kraftigere voksen hårstrå som er bedre til at krølle. Hunde får oftest flere hår som voksen, dvs både flere dækhår og mere underuld.

Hvornår skifter hvalpe pels. Ja desværre er ikke to hvalpe ens. Så man må bare holde øje med pelsen og lave træk-test og rede-test ca hver 14 dag.

Vi ser indimellem at hvalpe skifter hele pelsen, altså både dækhår og underulden som 8-16 ugers, så kommer der en ny kraftigere voksen pels frem.

Andre skifter underulden uden af skifte dækhårene, måske når de er 4-8 mdr og så må man rede underulden af med universalkammene og man kommer nok til at knække de skrøbelige hvalpedækhår ved den lejlighed og så jævner vi dækhårene med maskine bagefter, måske med afstandskam 18-25 mm, altså når så godt som alt underulden er fjerne, altså for at hunden bliver præsentabel at se på igen. Fjerner man ikke ca 70% underuld, ja så filter underulden inden for få måneder.

Nogle gange oplever vi at hvalpedækhårene ligesom vokser over i en voksen pels kvalitet uden af skifte, dvs at vi kan se at dækhårstrået ligesom bliver tykkere og kraftigere i farven nede ved huden og er tynder i toppen af hårstrået, men også den type dækhår skal skiftes på et tidspunkt inden de bliver 18 mdr. 

Daglig pleje af kort pels:

Mange kunder vælger den nemme korte hårs løsning. Hunden bliver klippet kort med maskine (1,3 cm) hver 3 mdr og så skal man blot rede hunden ca 1 gang pr mdr for at fjerne døde hår og lidt filt. Pelsen bliver da aldrig over ca 5-7 cm lang. Når pelsen blot bliver klippet og ikke rigtig “udskiftet” via redning, så bør man forvente at hårstråene bliver finere og at de mister lidt deres farve, dvs sorte hunde kan blive grå, og de har nemme ved at filtre.

Her er Marley, Britta’s mellem Goldendoodle han på 2 år. Britta har selv klippet han med en maskine.
Britta siger…Andre kan snildt lære det…. godt råd se videoen du Jeanette har sat på hjemmesiden fra youtube….for at få lidt fif og så ellers bare derudaf… Det var super fedt at bruge maskinen havde dog forventet den kunne tygge sig lidt nemmere igennem pelsen end den gjorde…men alt i alt har jeg da vist invisteret helt rigtigt i en go maskine med tilbehør hæhæ. Tidsmæssigt tog selve grov klipningen 1 time (med maskine) så pause og tisse tur for Marley drengen på 1/2 time og så ca 30 45 min tilretning af ben og klipningen af øre jaja man skal afsætte goo tid til det, for inden klip hedder det bad-føn- kæmning sååå….klip skylles fri for små stikkene hår så føn igen…. MEennnnn….forud for alt dette en uge med ca 3 gennem kæmninger for at få døde og løse hår af (VIGTIGT)………..


Marley er klippet med en Oster maskine A5. Skær 10 og afstandskam
nr 4# (12 mm). + saks i ansigt, poter, ben mv.
Siena klippe hos hundefrisør

Siena før klip

Siena efter klip

Her er det mellem Goldendoodle F1 Sofus, han bliver klippet af han menneske Far med saks, han er dog ikke ny klippet på billedet.

Den 12.1.2016

Så fik mellem Welchdoodle F1 Cardiff ordnet pels, det var 3 mdr siden sidste klip.
Først skulle der fjerne død pels og filt med karte, kam, universalkam og filtknuser. Tidsforbrug ca 1-2 timer.
Så blev han vasket incl balsam og føn tørret…derfor den fluffy pels hihi. Tidsforbrug 1 time.
Og så blev han klippet med maskine + skær 10 og afstandskam 1,8 cm, som efterlader ca 2,2 cm. Og så studsede jeg poter og ansigt men den runde saks. Tidsforbrug 25 min.

 

Så er der fjernet død pels.

Så er han vasket og føntørt hihi

Her er han ny klippet

Har er han ny klippet.

Cocco, Vores Goldendoodle F1 er her klippet helt i bund på kroppen, men maskine af skær 10.
Man kan klippe under evt filt og pelsen gror ud igen, og man slipper for pelspleje i mange måneder.
Hunden kan faktisk godt lide den korte frisur om sommeren.

KARLA
Her under er billeder af Karla som er 8 mdr og som nu skifter pels for første gang…hun er ikke redt af betydning siden hun blev født.

Billede 1, Karla før vi begyndte at rede i hende:

Karla som er ved af få redt 70% af den død pels af, man kan se hvor langt man kommer, nederst i billedet er der endnu ikke redt i pelsen:

Se lige mængde af hår der kommer af Karla:

Så er der fjerne 70% af pelsen, og nu ser hun lidt trist ud i pelsen:

Her under er et billede af Karla hvor hun er blevet klippet med maskine og afstandskam 18 mm  (Bagved står Sofia hun er klippet for ca 2 mdr siden):

Ny video hvor jeg bruger “universalkammen”….VIGTIG VIDEN !!!!

Den 12.3.2015
Goldendoodle F1B Nova har fået fjernet underuld med universalkam. Der er gået 4 mdr siden sidste pelsskift, derfor en stor mængde. Det er vinter underulder der skal af om foråret.

Den 3.4.2016

Den stor Goldendoodle Tusak fik også fjernet vinter underulder. Ca 70% af hundens pels bliver redt af. Efter pelsskiftet kan man tillade sig at klippe de lange dækhår lidt hvis man syntes det er nødvendigt. Vi er rutineret i at fjerne pelsen med kam og universalkammen og det tager os derfor kun ca 3 timer for en person at gøre arbejdet færdigt. Eller 1,5 time for 2 personer.

Vi har lavet en lille video med vores sorte Goldendoodle F1 Choice den 20.9.2012, her kan i se hvordan en ikke fældende Goldendoodle dog skifter pels. Videoen er lavet i september måned og ca 1-2 mdr senere slap den allerede døde pels helt og kunne redes af med kam i stor stil. Man skal altså IKKE trække hårene af med fingerne som på videoen, det er blot en video der demonstrer hvordan pelsen kan slippe/fælde.

Her er det en video med Peanuts hvalpe pels skift …

Den 18.3.2015

Det er forår og alle hundene skal af med underulden. Labradoodlerne skal nok også af med dækhårene. Selv pudlerne skal af med vinterpelsen…se de to videoer…

Den 7.11.2015

Jeg klipper min Cavapoo “Soul” med maskine og liidt saks.

 Soul før og efter klip, første klip som 6 mdr.

Goldendoodle F1 Lærke klippes med maskine.

 

Lærke nyvasket FØR klip (6 mdr siden sidste klip)

Lærke efter klip

Den 12.2.2016

Mini-mini/mellem Goldendoodle F1B Lulu er 10 mdr og skifter for første gang pels. Hun er 10 kg og 37 cm. Her er en video med lidt af pelsplejen.

Billed af Lulu i midten og to nye venner lavet af den pels jeg redte af hende som 10 mdr.

 

Lulu før udtynding af død pels. 10 mdr

Lulu efter udtynding og vask. 10 mdr

Lulu efter klip. 10 mdr.

Den 7.10.2013

Her er vores nyeste forsøg…Vi har delt Chioces pels op i 4 og behandlet den på 4 forskellige måder. Første del bliver trimmet/rykket af, anden del bliver klippet med maskine..helt i bund, treide del bliver klippet med maskine og afstandskam på ca 1,5-2 cm og den fjerde del bliver der ikke gjort noget ved.

Så vil vi se om 3-6 mdr hvordan pelsen udvikler sig og om det har noget betydning hvordan vi behandler den….

Den 28.1.2014

Opfølgning på pelsforsøget fra 7.10.2013……….ny video med resultatet af forsøget.

Her under er en lille video (50 minutter) med Louise og hende hund 

Vask
Generalt bør man ikke vaske en hund mere end højest nødvendig, da vask med sæbe forstyrre huden og pelsens naturlige balance.
Dog med undtagelse af de hunde der slet ikke fælder (Pudler og nogle doodler) , de skal evt bades for at holde dem rene.
Hunde er selv rensende i pelsen! Hvis en Doodle er ubegrundet beskidt i pelsen eller lugter er det nok fordi de trænger til hjælp med at komme af med den døde pels som ikke længere er selv rensende.
Har hunden rullet sig i ”skidt” ja så vask den, men er den blot mudret eller ligende, så lad den tørre og pelsen renser sig selv inden for 24 timer.

Vigtigt:
Man skal altid sørge for at hunden er helt fri for døde hår inden man bader den, hvis man bader en hund med død hår i pelsen så filtre de døde hår HELT VILDT.

Husk at kød-protein-rig hundefoder og ½-1 ml fiskeolie pr kilo hund pr dag er alt afgørende for at bevare en sund hud og pels hos Doodlerne og alle andre hunde.

Se mere om vores erfaringer med pelspleje længere nede på denne side.

Negleklip: Her er lidt om negleklip.

Se hvor forskellige hundene kan se ud pga deres forskellige klipninger 🙂

 
 3 forskellige pelslængder på klippehunde.
 
 
Her er også billeder af 3 klippehunde i 3 forskellige længder.
 
 

Øre pleje:

Her er lidt pelspleje erfaring fra en Labradoodle F1B (klippehund) 2.11.2015:

Hej Jeanette.

Du får lige en pels-Update

Fernando har også meget tyk pels, bølger eller krøller også en del. Jeg klipper ham forår og efterår med 5 cm afstandskam. Ser ret fint ud – så er han stadig blød og bamset – men måske lidt mere puddelagtig i udtrykket, da pelsen krøller en del når den er kort. Normalt børster jeg ham igennem 1 gang i ugen, lidt filt, men ikke det vilde, tager 15min. Men det lader til, han kommer i fældning 2 gange om året. Her skal han børstes noget mere (30-60min 2 gange i ugen) og han filtrer meget nemt. Hvis jeg ikke får ham børstet nok kommer der nogle lede filt – især de svære steder (under armhuler, lysken og bag ved ørerne hvor pelsen er vildt tyk). Under fældning bruger jeg også universalbørsten til at tage døde hår/underuld, der er en hel del. Jeg tager ikke det hele ad en gang, men hver gang jeg børster ham får han en omgang m Universalkammen også i disse dage. Han er i fældning lige nu – derfor er han også netop blevet klippet ned til 5 cm (ikke fordi det fjerner de døde hår – men ellers er han simpelthen for svær at holde fri for filt – og jeg synes også det er meget svært at bruge universalbørsten hvis han har 15cm lang pels – meget nemmere at få tyndet ud i pelsen hvis den er lidt kortere).

Jeg klipper han så kort jeg kan under poterne, her filtrer han også nemt. Og han slæber mindre skidt ind hvis potepelsen er kort.

Jeg er lidt i tvivl om jeg bør bade ham mere (han har været i bad 2 gange i sit liv – altså kun hvis han er særligt beskidt og har rullet sig i noget klamt). Han lugter lidt pt – men tror måske det er fordi jeg stadig ikke er færdig med at tynde ud i pelsen, for normalt lugter han ikke, selvom han ikke har været i bad. Men som j forstår det, bader man pudler en del – så derfor er jeg lidt i tvivl om hans pels måske ville være lidt nemmere at håndtere hvis han fx fik et bad i måneden. Men har ikke testet.

Han fælder som udgangspunkt slet ikke – kun de 2 gange om året – og det er mest hvis han trænger til en børstning. Min mand har jo mild allergi overfor hunde – og reagerer slet ikke på ham, så det er lækkert. Han pelsplejer dog heller ikke – men nusser og omgås ham fint i dagligdagen.

Han har tendens til tør hud og skæller lidt – han får jo sin lakseolie – men har du måske andre tips til hudpleje? Han kan godt klø sig en del, måske pga den tørre hud?

Så normalt kræver hans pels ikke det store – men 2 gange om året skal han klippes og pelsplejen er noget mere krævende i fældningsperioden. Og det er med at fange det med det samme – for hvis man ikke får taget sig af det ret hurtigt, får han nogle lede filt der er noget nær umulige at rede ud. Så ikke noget med at udsætte til næste uge.

Jeanette’s svar:

Jeg tænker bare at han kløer fordi han er i pelsskift. Man kan også komme til at ridse dem liiidt med redskaberne og disse usynlige sår kløer så under helningen. Det skæl du ser, ses kun fordi han er sort. Og jeg tror det er naturligt at de skifter hud/skæl som vi andre. Men den døde hud/skæl kan have lidt svært ved at komme ud af den hos ham ret tykke/kompakte pels. Jeg ser også ubetydelig skæl hos retrievere, specielt hos dem i mørk pels og specielt når de laver pelsskift. Man bader egentligt kun pudler og doodler fordi man ikke får fjernet de døde hår der holder på skidtet. Levende hår renser sig selv.

Fernando, Labradoodle F1B 18 mdr.

TRIMMEHUNDE

Det er KUN Labradoodle F1 er bliver en trimmehund.

Labradoodle F1 (50% Labrador og 50% Puddel)

Trimmehunde har pels som en Terrier.

Trimmehunde har to slags hår i pelsen:

Dækhårene er de lidt længere hår 5-15 cm, de er kraftige i tykkelsen og i farven.
Dækhår gror i ca 4-6 mdr, så begynder roden at skrumpe, håret vokser nu langsommer og bliver tynder nede ved huden og håret mister evt evnen til at lave farve og mister evnen til at holde sig ren og begynder derfor evt at lugte. Håret klumper/totter nu lidt og vælter lidt til siden.
Håret er nu ”modent” og kan fjernes.

Når man befrier hårsækken for et død dækhår starter der et nyt frisk dækhår.

Fjerner man ikke hårene når de er modne, så vil de inde for 1-2 mdr begynde at drysse ned på gulver.

Man fjerne dækhårene ved at trække det af med fingerne eller med lidt hjælp fra en redskab man kalder ”trimmekniv”…se videoerne herunder.

Man kan lave det der hedder en rulletrim, dvs at man fjerne feks 50% af dækhårene hver 2-3 mdr, så er altid 2 generationer dækhår / to lag / to længder på hunde. Opstarten at en rulletrim er lidt svær, da man skal fjerne halvdelen af dækhårene lidt tidligt, feks 3 mdr efter sidste trim og den anden halvdel efter 2-3 mdr, så starter lagene. Når man først er i gang så fjerner man bare de længste hår hver 2-3 mdr.

Man kunne også lave 4 generationer dækhår og fjerne det længste lag hver 4-6 uge. Man kunne også lave mange flere generationer i pelsen, hvilket ikke er smart, da de hår man ikke får fjernet når de er modne, ja de drysser på gulvet. Så 1-3 generationer/lag/længder i en pels må være max for at kunne styre det.
Man kan også lave en generation, altså fjerne alle dækhårene på en gang hver 5-6 mdr. Så står hunden tilbage i underuld. Dækhårene vokser ca 1,5-2,5 cm i mdr.

Underuld:

Underuldhår er fine små hår der er blegere, kortere og tyndere end dækhårene. Underuldhår er ca 1,5-3 cm lange. Mængden af underuld svinger meget fra hund til hund. Der er nogle gange 2-5 underuldshår pr dæk hår, specielt om vinteren. Underulden skiftes løbende, de bliver nok kun 3 mdr gamle. Om vinteren laver hunden mere underuld som den skifter i foråret.

Daglig pleje:

En gang i måneden eller hver 6 uge reder man trimmehunden igennem med en almindelig kam for at fjerne død underuld. Hvis der er meget underuld, så kan man bruge universalkammen. Man skal dog passe på ikke at fjerne for mange dækhår ved denne månedelige pleje, da man jo starter en ny generation dæk hår når man fjerne et/flere dæk hår. Man trimmer dækhårene af hver 2 mdr eller hver 4-6 mdr. se overfor.

Pelskvaliteten afhænger meget af det foder hunden får. Så det er vigtigt at fodre hunden optimalt for at få en flot og sund pels. Optimalt foder er råt kød, jo større andel af kød der er i hundens foder jo bedre pels kan den lave. Der findes også tørkost produkter der indeholder tilpas meget kød, men desværre bliver man snydt af de fleste tørkost typer, de indeholder simpelhen ufattelig lidt kød. Så se jer godt for. Fiskeolie er også super vigtigt for en sund pels.

Bacon før og efter trim 🙂

Den 19.3.2016
Mini/mellem Labradoodle F1 Paris, før og efter trim.


Paris før trim

Paris 45 min senere, efter trim.

Her er lidt billeder af stor Labradoodle Mejse, som får vinterfrakken af. Mejse har ret meget underuld og ikke sååå meget dækhår endnu pga den unge alder, 12 mdr.

Den 22.2.2014


Før, den 22.2.2014

Efter

Før

Efter

Før

Efter
 
 
 

Den 9.8.2014.
Sorte Teide efter trim og lyse Mejse før trim (Begge Labradoodle F1)…Lyse Mejse er her 6 mdr ældre og har fået noget længere dækhår end på billederne her oven over.

 

Efter trim, den 9.8.2014
(Dog ikke en normal trim pga hvalpe/drægtighed.)

Før trim

Den 29.1.2015. Sort trimmeklar , lys ikke trimmeklar.

Sorte Teide i trimmeklar pels og lyse mejse i ikke trimmeklar
pels den 29.1.2015

Her ses Riga i fuld trimmeklar pels, hun er her 18 mdr og har med alderen udviklet en ret fyldig pels, hun er trimmet hver 6 mdr. Den sort/hvide Labradoodle er Orando, han er her 6 mdr og er ikke i fuld pels længde endnu og er endvidere ikke trimmeklar her på billedet.

Her er en hjemmesiden der beskriver “trimmehundene” rigtig godt…klik her
Her er teksten fra samme hjemmesiden lånt og oversat til dansk med Google….

Barske belagt (ruhåret)hunde skal hånd stribet, men det er lettere at barbere dem ned. Lettere, men ikke helt passende!
Hand Stripping

~ Ofte Stillede Spørgsmål ~

Hvad er Hand Stripping?
Hånd stripping involverer trække de døde lag af kablede hår eller “ru-belagte” racer i hånden, snarere end at klippe hår med neglesaks.Dette giver mulighed for en ny “barsk” ruhåret pels til at vokse i.

Ikke trække ud af håret ondt?
Nej, gør det ikke ondt hunden.Mange hunde endda nyde det.Nogle vil måske ikke lide det, men det gør ikke ondt, når det gøres ordentligt.Wire hår ikke er fastgjort ligesom vores eget hår, eller ligesom frakker af andre racer af hunde.

Hvilke racer er normalt hånd skrabet?

Racer fra mange AKC grupper strippes:

Sporting Group:
• Tysk Ruhåret Pointer
• Spinone Italiano
• Ruhåret Pointing Griffon

Hound-gruppen:
• Gravhund (Ruhåret)
• Ibizas (Ruhåret)
• Irsk Ulvehund
• Otterhound
• Petite aktiver Griffon Vendeen (PBGV, var)
• Skotsk hjortehund

Arbejdsgruppen:
• Riesenschnauzer
• Standard Schnauzer

Terriere:
• Airedale Terrier
* Australian Terrier
• Border Terrier
• Cairn Terrier
• Dandie Dinmont
• Irsk Terrier
• Lakeland Terrier
• dværgschnauzer
• Norfolk Terrier
• Norwich Terrier
• Parson Russell Terrier
• Scottish Terrier
• Sealyham Terrier
• Welsh Terrier
• Wirehair Fox Terrier

Selskabshunde:
• Affenpinscher
• Brussels Griffon

Mange blandede racer også ser fantastisk, når hånd strippet at bringe deres naturlige wire pels.
Mellem klipning og hånd selskabstømning, hvad vil holde pelsen ruhåret?

Hånd stripping opretholder en ordentlig wire frakke, mens klipning gør den blød og ruiner tekstur.Uden den ydre ledning pels pelsfarven vil ændre sig og fade ud.

Hvorfor klipning pelsen ødelægge ruhåret tekstur?
For at besvare dette spørgsmål er det vigtigt at forstå, at hundens hårsækkene er meget forskellige fra et menneskes.Med menneskehår, er der et hår for hver hårsækken.I en barsk-belagt hunds hårsækken, hver follikel har flere blød underuld hår, og en hård hår.Når du strippe en hund, du trækker, at en hård hår og efterlader de kortere og blød underuld hår.Den hårde hår er beregnet til at blive trukket ud.Det skal trækkes for at tillade en ny hård hår til at vokse.Husk, at denne hårde hår kommer ud meget let med blot den mindste slæbebåd og med ingen ubehag for hunden, fordi roden af, at hårdt hår er skrumpet som håret vokser for lang.Tænk på det meget ligesom et barn at miste en baby tand: Som barnet bliver ældre baby tandrod begynder skrumper så tanden bliver løsere i tandkødet.Pretty snart barnets tand er så løst, kan det trækkes let ud, så den nye voksen tand kan vokse i. Det er meget det samme koncept med barske-belagt hår på en wire-belagt hund.Den store forskel er, at så længe den barske hår forbliver i hårsækken, vil ingen nye barske hår vokse.Så hvis en hund med en wire pels er clippered, er disse hårde hår aldrig trækkes ud af rødderne, som de har brug for, så de hårsække vil ikke vokse ny tråd hår.Med hver ny frisure, hvor ingen stripning eller kartning er gjort, vil de hårsække snart stoppe produktionen af ​​alle hårde pels overhovedet, så alt hvad du skal have, er de adskillige blød underuld hår, der vokser.Disse blød underuld hår normalt har lidt farve og har tendens til virvaret (mat) op, hvilket er grunden til en clippered frakke har normalt en falmede farver til det, og har tendens til mat op så let.Også, den enkelte ledning hår ikke har samme dybe farve og tykkelse hele vejen igennem.Hvert hår har en hård tråd punkt, så er semi-hul ned til omkring underuld niveau.Det er meget blødt på basen og kun let forankret i hårsækken, som det vokser ud, hvilket er grunden til, de trækker ud nemt.

Husk, at hvis den hårde frakke skæres snarere end trukket ud, den bløde bund forbliver i hårsækken, så en ny tråd spids hår vokser ikke.Den bløde nederste del tilovers fra klipning vil fortsætte med at vokse et stykke tid.Hvis hundens pels kontinuerligt clippered pelsen forbliver blødt som dunet bindelag og blød base af wiren hår fra gamle topcoat er alt, ses.
I de fleste tilfælde vil dette også medføre pelsen til at fade ud og skifte farve.For eksempel vil en Irsk Terrier mister den dybe røde farve pelsen kan falme til en udvasket ser brunlig-tan.En Wire Hair Fox Terrier vil gå fra at have smukke sorte og brune pletter til at være næsten hvidt, med falmede grå og Tans patches.

Min hund er bare et kæledyr, bør hun hånden strippet som udstillingshunde?
Absolut, hvis det er vigtigt for dig at opretholde den rette race udseende og farven på pelsen.Det er meget svært at efterligne, at udseende på mange wire belagt racer, hvis du klippe dem.Men det vil gøre nogen reel skade for kæledyr at blive klippet, hvis du er ligeglad om det look.

Vil hånd stripping genoprette en frakke wire struktur, hvis min hund er blevet klippet?
Ja, men nogle gange kan det være svært, hvis en hunds pels er blevet clippered mange gange.Du ofte nødt til at fjerne dem flere gange for at få wiren pels vokser ordentligt igen.Men det kan gøres i de fleste tilfælde!
Hvis clippered, er der nogen måde at hjælpe med at holde pelsen hårdt?
Hvis du skal klippe, hånd strippe lidt på forhånd, og bruge kartning værktøjer som en Coat konge eller pimpsten ugentligt til “kort” pelsen.Dette tager nogle af de klippede døde lag for at forsøge at stimulere nogle nye barske hår til at vokse.

Er andre typer af frakker hånd strippet?
Andre grove coatede racer som Bouvier er også hånd skrabet.Mange andre frakker opretholdes med stripning eller kartning, undertiden kombineret med brug af udtynding saks er “sadlen” på den afghanske Hound eller engelsk Cocker Spaniels, for eksempel.Og der er mange blandede racer, der har ledning hår, der ser fantastisk, når hånd strippet.

Har alle groomers Hand Strip?
Mange gør ikke, da det er tidskrævende og meget arbejdskrævende.Spørgsmål groomers i dit område, og fortælle dem, du vil have din hund plukkede eller hånd strippet.Sørg for, at de forstår, hvad du mener med “stripping”. Blandt Dyre frisører, at “strimmel” en hund betyder normalt at barbere alle hundens pels slukket tæt på huden, når hunden er for sammenfiltret at pleje.Så en “strimmel” er meget forskellig fra Hand Stripping!Også forvente at skulle betale en masse mere, mindst dobbelt eller mere, hvad klipning prisen ville være.

Eek!Jeg havde bare mit kæledyr hånd strippet og nu ser hun nøgen og er meget blød.Hvor lang tid tager det at vokse ud igen?
Hvis ruhåret pels kun er frataget hver 3. måned eller deromkring, vil hele pelsen vokset ud, eller “blæst”, og det hele skal strippes ud på én gang.Når denne frakke er i ét lag for hunde, trækker det hele efterlader dem i deres “undertøj” (tyndere, blødere underuld), indtil en ny tråd frakke kommer igennem.Du vil se, at nye barske frakke vokser i løbet af et par uger.
Har du nødt til at strippe til underuld?Eller der en måde at få en dejlig ruhåret pels, når de er frisk hånd strippet?
Kun når pelsen ikke er skrællet ofte nok har det at blive trukket helt, helt ned til underuld.Meget bedre er at have hunden kommer i hvert par uger, så groomer kan holde pelsen rullede.

OK ….Hvad er rullende en frakke?
Rullende er at have en del af pelsen kommer i ny i flere lag, så du kan strip off kun den længste hår, og altid har en ruhåret pels nedenunder.Dette gøres ved at trække hver 10. hår hver par uger.For 3 lag derefter hver 3. hår er trukket, mens resten i et par uger eller op til en måned, afhængigt af hunden, og derefter gentage, indtil der er altid ny frakke kommer nedenunder.Dette kan startes, når de er vokset ud med en blæst pels, eller når en ny frakke er lige forbi perfekt.Ikke alle hunde kan rulles, og det tager dedikation for ejeren at bringe hunden ind på en regelmæssig tidsplan, så pelsen altid kan opretholdes.Den gode nyhed er, at en frakke, der er rullet ofte ikke tager så længe hånd stripning hele hund hver eneste gang ned til sin “undertøj”, så det ville koste mindre for hvert besøg.Også med en rullet pels din hund ville altid se fantastisk med en dejlig hård pels med masser af farve om tæt mod huden, snarere end at se over-dyrket og busket, derefter at blive strippet nøgen, igen og igen.

Så hvis stripning trækker ud pelsen med fingrene, hvad er det kaldes, når en stripning kniv er involveret?
Det er virkelig det samme.Stripping trækker den gamle døde pels, uanset om det er gjort med en stripning kniv, en sten, eller ens fingre.Det hele får de samme resultater!

Hvad er en stripping kam?
Bare et andet udtryk for stripning kniv.
Der er flere andre afisoleringsværktøj til rådighed, hver groomer bruger dem, som han eller hun er mest behageligt.

Er en kniv eller “hands-only” stripning bedre?
Hvis en stripning kniv bruges korrekt, virker det så godt som at trække hårene kun med fingrene.På trods af navnet “kniv”, er det aldrig bruges til at skære hår, kun for at hjælpe greb den.Kun hvis knivene er for skarpe eller forkert bevægelse er brugt, er hundens pels snit.

Min groomer sagde hun ville også “rake” min hunds pels, og jeg skulle gøre det derhjemme også.Hvad betyder det?
Rivning bruger stripning kniv, en underuld rake (ligesom Coat King), eller et stykke af pimpsten til at rake gennem eller “kam” underuld.Dette trækker en masse døde underuld ud og hjælper også den nye pels kommer i. Det gør vi også, når tråden pels er i at tage nogle af underuld forlader jakken endnu sværere.

Jeg tror, ​​jeg vil gerne få mit Terrier hånd strippet nu.Hvordan kan jeg fortælle, når pelsen er klar?
Da den barske pelsen vokser ud efter en strimmel, det bliver længere og længere, indtil roden af ​​håret vokser svagere.Når pelsen er klar til at blive trukket, du lægger mærke pelsen ikke lå tæt mod hundens hud længere, og vil holde op, hvis du kører fingrene baglæns gennem det mod lay af pelsen.Hvis du virkelig ikke sikker på, tage din hund til en groomer, der gør hånd selskabstømning.De vil være i stand til at fortælle bare ved at kigge på pels og røre ved det, om det er tid eller ej.Hvis det ikke er helt klar, vil de være
Hånd stripping virkelig gør en fænomenal forskel i pelsen på dine ru eller wire-coatede racer.

Og her er et link til endnu en super go udenlandsk hjemmeside ,der beskriver div vedr “stripping/trimning” af en Terrier type/Labradoodle. Klik her

Vi har lavet en video om hvordan vores lille Labradoodle Paris skifter pels med hjælp fra mig. Trimning af en Labradoodle.

Riga trimmes incl hoved den 23.3.2014

September 2013…..Her er en lille video med et nyt “forsøg”…jeg har klippet Labradoodle Riga’s ene lår med en maskine for at se hvordan pelsen reagere på det.

Den 23.2.2014

En ny video med nyere viden omkring trimnge…vi bliver da klogere med tiden.

 
Her er billeder og video af Teide.
Teide er en 5 mdr STOR Labradoodle i sort.
Det er Teides første pelsskift.
På billederne og videoen kan i se hvordan Teide ser ud når
jeg har fjernet de døde hår på hendes ene side. Jeg har trukket
de døde hår af med fingerne.
 
Se også videoen herunder….

Her over er en video med en Border Terrier der bliver trimmet…princippet er helt den samme som hos vores Labradoodles F1.

https://www.youtube.com/watch?v=6OwBcJp–Mc

Vask

Hvis man har en hund der slipper hårene/fælder og man vil trimme den, så bør man ikke vaske hunden 3 uger før trimning og 3 uger efter trimning da man ellers risikere at den får hudproblemer.

De hunde der ikke fælder, de har nok en puddel pels og kræver nok et bad ind imellem for at holde pelsen ren.

Men husk alle Labradoodlerne falder forskellig ud, så man kan ikke lige umidelbar sammenligne sin labradoodle med en anden labradoodle.

Generalt bør man ikke vske en hund mere end højest nødvendig, da vask med sæbe forstyre huden og pelsens naturlige balance. Dog med undtagelse af de hunde der slet ikke fælder, de skal evt bades for at holde dem rene.
Almindelige hunde er selvrensende! Hvis en fældende hund er ubegrundet beskidt i pelsen eller lugter er det nok fordi de trænger til hjælp med at komme af med den døde pels som ikke længere er selvrensende.
Har hunden rullet sig i ”skidt” ja så vask den, men er den blot mudret eller ligende, så lad den tørre og pelsen renser sig selv inden for 24 timer.

Husk at ½ ml fiskeolie pr kilo hund pr dag er alt afgørende for at bevare en sund hud og pels hos Doodlerne og alle andre hunde.

Se mere om vores erfaringer med Labradoodlernes pelsplejer længere nede på denne her side.
NYHED: Se denne udenlandske hjemmeside, her er flere gode råd ved hårpleje mv.
Denne her hjemmeside fortæller bla. om at man ikke kan se på en F1 hvalp hvilken voksen pels den får.

Ørene

Husk at trække evt hår ud af øregangen på jeres hunde, eller lukker ørene evt helt til at hår og ørevoks. Pudler har mange hår i øregangen, Retriever har ingen, hvad mon din doodle har arvet.
YouTube film vedr pelspleje af Pudler og Doodler. Finder i andre gode film så sig endelig til.

http://goldendoodles.com/groom/groomingdoods.htm

http://www.youtube.com/user/WahlAnimalDivision

Hvordan man IKKE gør…ring til mig for hjælp hvis det er sådan i gør det!!

 

Doodler F1B:

Vores erfaring siger os nu (marts 2015) at Labradoodle F1B og Goldendoodle F1B skal behandles som Goldendoodle F1 i pelspleje.

ERFARINGER:

Vi høre gerne om jeres “pels” erfaringer med doodler her fra os. Send div. informationer om jeres erfaringer med børstning, vask, klip, fældning mv. og evt billeder til min mail, så sætter vi det ind her på siden. Vi kan jo lige så godt dele erfaringer, ikk’? Husk dog hver mand sig smag….

Jeanette’s (hjemmeside ejeren) erfaringer med sorte Goldendoodle “Choice” (22 mdr) 19.9.2011:
Choice bor ikke inde i huset permanent og er ofte udenfor i regnvejr, frivilligt.

Jeg børstede Choice med karte og kam en gang pr måned, varigned 5 minutter, i de første 9 måneder, der var få hår i karten og ganske lidt filter knuder. I efteråret da hun var ca 10 mdr kunne jeg pludselig rede rigtig mange hår af hende med karten, det var ligesom de bløde inderste hår (underulden) evt hvalpepels der kom af. Jeg skulle nu børste hende flere gange om ugen for at følge med og undgå filter, det stod på i ca 3-4 uger. Så var vi tilbage til tidligere tilstand, børstning en gang pr måned med meget lidt døde hår.

I sen forår, alder ca 16 mdr begyndte hun at skifte de ca 10-15 cm lange hår, ca 60% af de lange hår kom af og der var en ny blød kortere pels indenunder efter en måneds børstning. Pelsen var dog lidt ujævn at se på syntes jeg, meget kort ny blød pels (underuld) og 40% gammel lidt tør/slidt lang pels, så jeg valgte nu for første gang at klippe hende på hele kroppen så hun fik en ca 5 cm lang jevn pels. Se billeder af hende på siden om de sorte doodler. Jeg har et par gange om året klippet hendes pels i ansigtet lidt og på poterne og i numsen. Jeg har kun vasket hende med sæbe en gang da hun var ca 14 mdr, hun er nu 22 mdr. Jeg syntes hun er lækker selv om hun ikke bliver vasket, hun lugter ikke og man får ikke beskidte finger af at røre ved hende, selvom hun bor ude i hunde området incl regn og smadder. Hun har nok Retrieverens selvrensende pels selvom hun er meget krøllet i pelsen, men hun spiser også kun kvalitets foder (masser af kød) med extra fiskeolie.

Den 31.1.2014 -NYE ERFARINGER:

Jeg har gjort mig nogle nye afgørende betydninger (tror jeg).

Lærke, min mellem Goldendoodle fra 1.4.2012 blev klippet med maskine første gang efter 12 mdrs alderen. Nogle måneder senere begyndte hun at klø sig ret meget syntes jeg, ikke over hele kroppen, men mest på ryggen. Jeg havde da jeg klippede hende med maskinen, ikke fået fjernet ALT den gamle pels, for hun havde endnu ikke rigtig fældet/sluppet store mængder. Så hun havde altså en kort pels med nye og gamle hår i. Men da det begyndte at klø var der løse hår i pelsen, prøvede jeg at rede alt det jeg kunne med kammen, dog var det lidt svært pga den ringe modstand der var i den nu lidt korte pels (ca 5 cm). Så syntes jeg der var rimelig ro på kløen i mange måneder, men så kom det igen her i Januar 2014, hun kløede sig ret voldsomt syntes jeg. Ingen tegn på hud irritation eller tør hud eller ligende. Så redte jeg 90% af hendes underuld af med kam og så brugte jeg den “hårde” furminator der hvor pelsen var for kort til at kammen kunne tage ved. Rigtig rigtig meget underuld. Så var problemet løst…slut med kløen. Nu må fremtiden vise hvad den blivende pels sagde til den behandling. Vi er lidt bange for at furminatoren er for hård ved de blivende hår og ridser/slider/beskadiger dem. Men Lærke slap af med kløen !!!!

Det er meget normalt at hunde klør sig meget når de er i fælde perioder. Husk altid korrekt foder og fiskeolie
Ps hunde klør sig ikke altid lige der hvor det i virkeligheden kløer. De kan feks klø sig på benet fordi de har ondt i et led inde i kroppen. Spørg mig gerne hvis i er i tvivl.

(Vi har siden hen fundet ud af at UNIVERSALKAMMEN er meget bedre end furminatoren og den ødelægger ikke de blivende hår.)

Den 18.12.2011

Da Choice blev 2 år, altså december 2011 kunne jeg rede underulden af hende igen, lige som sidste efterår, altså den bløde kortere pels der er lidt mat i farven, nu er der næsten kun den lange blanke pels tilbage. Den lange pels er ca 15 cm, men den krøller så den virker ikke helt så lang.

Se den blanke pels, og det matte underuld jeg reder af eller hvalpepels?!

Jeg valgte at sidde på gulvet og børste Choice, andre gange har jeg hundene stående på et bord. Hundene er ofte mere rolig/stille på et bord.
 
På billedet til højre kan i se hvad der skulle af Choice dette efterår, ca en halv hund.
Det er 95% underuld, de tynde bløde og lidt kortere og matte hår.
Hvis man reder hunden ca 1 gang om ugen så kommer der selvfølgelig lidt mindre af hver gang. På billedet ser i al det pels der skal af i alt i løbet af i løbet af den måned pels skiftet vare, jeg ventede og tog det hele på en gang. Denne type fældning forkommer hos Choice en gang om året altså om efteråret og om foråret skifter hun så den lange blanke pels med hjælp fra mig og kam/karte.
 
Det tog mig ca 45 min at fjerne alle de døde hår dette efterår.
 
Det kan være hårdt arbejde at rede al den døde pels af og hunden skal være vant til at blive redt for at ville ligge/stå stille under denne behandling. Choice laver ikke meget filt men det er meget forskelligt fra hund til hund.
 
Jeg bruger først “karten” den børste der ses til venstre i billedet til at filtre pelsen lidt ud og så bruger jeg en god kam til at tage 90% af den døde pels pels af. Kammen skal ligesom ligge vandret med tænderne og den skal først tømmes for hår når den er helt fuld, for når der er lidt hår i kammen trækker den bedre flere hår af.
 
Husk at hunden skal være helt fri for de døde hår inden man vasker den, ellers vil pelsen filtre helt vild og bliver næsten umulig af rede ud igen.
 
Det er iøvrigt den bløde underuld og andre døde hår der filtre, man kan undgå for meget filt ved ikke at nusse hunden monotomt på det samme sted hele tiden. Hold også godt øje med de steder på kroppen hvor hunden selv gnider hud mod hud, feks i armhulen, der vil der oftes opstå filt knuder først, de kan klippes af og husk at børste/rede døde hår væk på disse udsatte steder.
 
Hvis jeg ikke hjælper Choice af med den gamle døde pels så ville den blive til en stor filt tæppe, hårene falder altså ikke af hunden af sig selv. Choice fælder altså næste ikke!! Men pelsen skal af…

Her under er et billed af “Paris” vores lille Labradoodle på ca 3,5 mdr, hun er blevet redt med en kam, andet var ikke nødvendigt pt.Se den mængde af hår der kom af hende, 3-4 ugers døde hår, de skal nu ikke ligge på gulvet eller blive til en filtknude på hunden.

 
 

Februar 2012.

En Labradoodle fra Unique/Curtis, “Nellie” går til hundetræning hos os. Her da hun var ca 7 mdr i Februar 2012 begyndte hun pludselig at smide de ca 10 cm lange “dækhår” hun havde på hele kroppen. Hendes ejer havde prøvet at børste hende ofte, med lige lidt hjalp det, Nellie smed mange hår på gulvet. Det var fordi at de glatte og lidt kraftige dækhår hun skiftede ikke hang fast i kammen/karten under børstningen, de gled bare igemmen. Men hvis man tog fast med fingerene så kunne man hel let trække kæmpe totter af Nellie og derved fjerne ALLE de 10 cm lange dækhår på kroppen på meget kort tid og inden under var der en ca 5 cm lang lækker blød tæt pels. Dækhårene på benene var ikke løse nok endnu, så dem kan man nok fjerne ca en uges tid senere. Vi ved ikke om det evt var “hvalpepels” hun skiftede eller om hun vil skifte pels sådan fremover. Denne type pelsskift er næsten som pelsskiftet hos vores border Terrie, deres pels skal også nærmest rykkes af med let hånd eller med en trimmekniv. Ikke alle søskendene i hendes kuld har fældet!

 

Her er et billed af Choice’s pote, sort Goldendoodle.
 
Jeg har valgt at klippe hendes poter helt fri for pels, så er jeg fri for at hun slæber så meget skidt med indendørs.
Jeg har klippet hendes poter med en Öster trimmer maskine til hunde.
Alle hårene mellem tærene er også klippet bort og så har jeg klippet pelsen på benet med en saks så den ikke hænger ned på jorden.
Det er også sådan man klipper poterne på en almindelig puddel.
 
Den nederste pote er ikke klippe.
 
Man kan også klippe poterne med en saks, så bør man nok købe en såkaldt “potesaks” til hunde, den har runde ender så man ikke så nemt kommer til at stikke/klippe i hunden hud.
 
 

Den 26.4.2012

“Paris” vores mini/mellem Labradoodle på ca 10 mdr har skiftet pels her de sidste 3-4 uger, hun har faktisk skiftet hele pelsen, jeg har trukket største delen af pelsen af med fingerene. Hun fælder generalt lidt løbende hele tiden, så hun skal reddes ofte for at undgå hår på gulvet. Ellers skal al pelsen fjernes med en trimmekniv. (3 måneder senere var pelsen lang igen)

“London” vores mini/mellem Goldendoodle på ca 9 mdr fælder stadig slet ikke og har endnu ikke gjort det overhoved. Men på et tidspunkt skal hun nu af med nogle hår og så må vi igang med extra børstning. (fældningen startede få dage efter) London har det meget meget varmt nu når vejret er i nærheden af de 15 grader, måske burde man klippe noget af længden, men det er jo en personlig sag og en smags sag.

“Choice” Goldendoodle der havde født hvalpe i december 2012 (for 4 mdr siden) tabte pga fødslen næsten al pelsen på kroppen og var kun tæt langhåret på benene. Det var ikke et kønt syn, så jeg valgt for en måned siden at klippe hele kroppen incl ben i ca 1,5-2 cm kort pels. Nu er der kommet en meget smuk sort ny skinnende pels ud over hele kroppen. Pelsen vokser ca en cm pr mdr, tror jeg. Nu er hun en smuk halv-kort-håret hund med bølger i pelsen.

Alle doodler skifter pels, nogle kraftigere end andre. Det kan være svært at rede de døde hår ud af den Goldendoodles pels hvis det ikke bliver gjort jævnligt.

Der er også stor forskel på hvornår en Retriever fælder, nogle af vores Golden Retrieve og Labrador Retriever har fældet færdig i februar og andre fælder først i maj/juni.

Den 2.5.2012

“London” mini/mellem Goldendoodle er nu ca 10 mdr og jeg kan se at hun har startet sin fældning/pelsskift for ca en måned siden. Vi har egentligt ingen løse hår af betydning på vores tøj eller i omgivelserne, de sidder stadig på London. Hvis man tager en lille tot hår og kikker helt ned i bunden af totten vil man kunne se at hvis der er 10 hår i bunden som sidder fast i huden, så er der ca 20-25 hår i totten ca 1 cm højere oppe over huden. Så der er altså 50% af hårene i totten som er døde og de har sluppet huden og hænger kun fast i de andre levende hårstrå. Alle disse døde hår skal nu fjernes med håndkraft, dvs karte og kam. De døde hår bliver ikke renset som de levende hår gør og hunden vil med tiden blive lidt ulækker og lugtende hvis den bære rundt på alle disse døde hår, hårvask hjælper naturligvis midlertidlig. Hvis man klipper hunden korthåret så er det naturligvis nemmere at rede pelsen igennem, men det bliver så også sværre at få fat i de døde hår med kammen. Hvis man børster/reder hunden godt igennem hver uge så er der selvfølgelig mindre arbejde, fordelt. Man kan oftest se at de døde hår er lidt matte i farven, hos sorte hunden endda brunlige. Hvis man ikke fjerner de døde hår vil hunden med tiden få en ufattelig tyk pels, dobbelt eller flere dobbelt pels, altså bestående af største del døde hår og den vil måske filter meget. Det er hårdt arbejde at fjerne de døde hår, jeg som er ret rutineret i at rede disse hunde kan maks klare en halv hund om dagen (en time), men her snakker jeg om en hund der IKKE er børstet grundigt igennem hver uge. Børster man grundigt en gang om ugen er det ikke så hårdt 😉

Man kan ikke se på London at jeg har fjernet de døde hår på den ene side, men man kan tydelig “mærke” at der kun er 50% hår på den redte side.

Den 30.5.2012

I dag fik London så lige en tur mere og igen kunne jeg fjerne ret så mange hår, der var rigtig mange små filter over hele kroppen, ikke nogle vi egentligt kunne mærke i pelsen når vi nusser hende, men når jeg havde kartet hende og ville rede hende igennem med kammen, ja så støte jeg på rigtig mange småknuder og det er hårdt arbejde at rede dem alle ud og fjerne alle de døde hår. Over en times arbejde for mig der er vant til at rede mange hunde.
Se på billedet herunder hvad jeg fik af i dag. Nu har hun også en ret let og luftig pels, lækker 😉

Jeg tror desværre at rigtig mange Doodler går rundt med dobbel pels, altså store mængder døde hår. (Hvalpepels?)

Den 27.6.2012

Her er lidt info om en Labradoodle der fik lidt extra pelspleje i forbindelse med et ophold i vores pension.
Han er 9 mdr og er blevet klippet lidt et par gange tidligere.
Jeg (Jeanette) startede med af fjerne de døde hår med en tæt kam, han var ret kort håret så jeg brugte ikke karten. Derefter brugte jeg klippemaskinen med en afstandskam (6) ca 2cm til at klippe ham jævn, jeg rørte ikke ansigtet. Det hele tog max 30 minutter. Se billederne:

 
Før billed.
 
 
Efter redning med kam. En bunke død hår.

Efter redning med kam.

Før redning, de døde hår er matte.

Efter redning

Afklippet pels

Ny klippet
 

Færdiiig. Ny klippet.

Flot fyr 😉

Den 9.8.2012

Flicka, mini/mellem goldendoodle fra Donna og Persy, 11 mdr.
Man har kunne rede hår af hende, hun taber dog ikke hår på gulvet.
Hendes pels var blevet ret uens i kvaliteten og så derfor lidt uplejet ud.
Se hendes før/efter klip billeder. Hun er primært klippet med en klippemaskine.

Ejeren siger :
Det var et stort arbejde, og det er ikke blevet 100 % perfekt, men absolut noget vi vil fortsætte med, da øvelse gør mester. 🙂
Et bonussen oveni er, at hun er blevet rigtig blød, og at hun var meget tålmodig, og tog hele klipningen i stiv arm, så det var en positiv oplevelse 🙂
Prisen på en klippemaskine incl afstandskamme og extra skær/kniv er her hos os ca kr 900,- hvilket er prisen for ” EN klipning” hos en hundefrisør. Så der er penge at spare ved at øve sig i at gøre det selv, husk pelsen gror ud igen ;-).
Jeg syntes hun ser sååå fin ud og jeg er sikker på at hun vil nyde sin kortere frisure her i sommer varmen.

Før
Før
 
Efter
 
Efter
 
 
 
 

Goldendoodle Lucky før klip

Lucky efter klip

Smukke goldendoodle Marley efter klip

Goldendoodle Tilde i ny fritz
Sordo stor Labradoodle ca 3,5 – 4 mdr
Så har jeg trukket alle de lange blanke hår af sordo. Jeg har brugt
en trimme kniv.
 
 
Her på billedet kan man se de lange blanke dækhår helt til venstre.
Derefter kan man se de lidt kortere lidt matte bløde hår som er underuld.
Og så er der en næsten bar plet.
Der hvor han er næsten helt bar har jeg såkaldt “strippet” ham.
Jeg er overbevist om at der kommer en ny kraftig jevn pels ud over det
hele.
Det siges at når man rykker hårene ud af hårsækken, kommer der
et nyt krafitgt hår ud. Det kender man fra Terrierne. Man kan ikke rykke
hårene af en almindelig hund, kun på racer som er en slags “ruhåret”,
hvilket nogle af doodlerne er. En tysk ruhåret skal også trimmes som en
terrier, og den Tyske Ruhåret hønsehund er også oprindelig lavet ved
at blande andre racer med en puddel.
 
På Sordo:
Alle hårene vil egentligt gerne af nu, altså både de lange blanke hår og
den bløde underuld, så jeg kunne egenligt gøre han helt nøgen med kun et
minimalt tyndt lag hår tilbage, men det ville være synd da kulden snart
kommer. Jeg venter til de nye hår er kommet lidt ud om ca en måned med
at fjerne de sidste bløde matte hår.
 
Der kan godt være områder på hunden hvor pelsen ikke er helt løs endnu,
så må man lige over det om en uges tid igen.
 
Jeg kunne rede en del af den bløde matte underuld af med en kam.
 
Hans søste Teide som jeg også har, har en helt anden pels og hun fælder
stadig ikke og slipper altså heller ingen hår endnu. Se dog billeder og video
af søster Teide længere oppe på siden, hun skiftede pelsen som ca 5 mdr.
 
Se nyere billeder længere ned på siden….
 
 
Før trimning…
 
Efter trimning….
Se billederne fra en måned senere her under…
Labradoodle, stor type, 5 mdr.
Med død pels i ansigtet og på ørene…
Uden død pels,
undskyld de bare pletter, de er dækket af nye hår igen om en uge.
 
Det er en måned siden at jeg trimmede Sordo og nu har han en fin jevn
og tyk pels, skægget er her ikke trimmet.
 
 
Her ser i Sordo som er en sort 5 mdr stor Labradoodle.
 
Han hår fået en lækker 2-3 cm pels over hele kroppen.
 
De hår der bliver brune er DØDE og bør trække af, hårene mister
simpelhen farven når de dør. Jeg har trukket de døde hår af med
fingerene.
 
Det kan være svært at fjerne de lange død hår i skæget, da området
er ret så følsom, så man kan evt bare klippe skægget og andre
følsomme steder med en saks eller klippemaskine.
 
 
 
 
 
 
 
 
Den 4.10.2012
Labradoodles F1 mini/mellem Paris. Før og efter trimning. Se videoen af Paris’s trimning længere oppe på siden.
Før trimning
Før trimning
 
Før trimning
 
 
FØR TRIMNING
 
Disse billeder er taget den 9.9.2012 INDEN Paris blev trimmet.
 
Selve trimningen kan i se på de 3 youtype videoer der ligger
længere oppe på siden under “Labradoodles F1 pelspleje”
 
Paris er 14 mdr.
 
 
Efter trimning
 
 
Efter trimning
 
Efter trining.
 
 
 
EFTER TRIMNING
 
Paris blev trimmet den 27.9.2012 og disse nye billeder er taget den
4.10.2012.
 
Der blev altså fjerne den stor mængde døde hår der ca var 5 cm lange.
 
Hendes pels er nu ca 2-3 cm og når den nye pels er vokset ud i en
længde af 5 cm i løbet af ca 3 mdr, ja så fjerne jeg igen de 5 cm
lange hår og så være en 2 -3 cm ny pels inden under.
 
Nogle Labradoodles har en pels på 3 cm og andre en på 10 cm.
Når pelsen har nået sin fulde længde i løbet af ca 3-4 mdr, så
dør den og skal fjernes med håndkraft. Fjerner man den ikke,
vil den i løbet af nogle uger/måneder begynde at drysse på gulvet.
 
Hvis man ikke trimmer den “fældende” labradoodle, vil den med tiden
drysse døde hår 24/7 uanset hvor meget man reder den.
Så en fældende Labradoodle SKAL trimmes.
 
 
Den 9.11.2012, London mini/mellem Goldendoodle 16,5 mdr.
Så har London igen fået hjælp til at komme af med en hel del pels.
Det er nok mest underulden der skulle af denne gang, det var en
enorm mængde der skulle af. Lige efter er pelsen extrem luftig
den falder dog hurtig på plads igen.
Jeg har for ca en måned siden klippet hendes fødder helt korte
med en klippemaskine.
Der var igen rigtig mange små filter, som man egentligt ikke kunne
mærke når man blot rørte ved hende, men kammen fandt dem.
Det var en times arbejde, men jeg er også rutineret og ret så
stærk i mine hænder og arme. For en alm. person kunne det nu nemt
tage flere timer at få al den døde pels af, og burde nok fordeles over
flere dage.
I løbet af den næste måned fjernede jeg ca 30% mere pels.
Mange vælger at klippe disse Goldendoodles korthåret, så er det noget
nemmere at holde pelsen. Pelsen skal dog være fri for døde hår inden
man klipper pelsen. Man kan evt bruge en klippemaskine med en
afstandskam, så får hunden en pels længde på ca 2 cm.
 
Den 4.12.2012
I dag har London været i bad for første gang, hun er 17,5 mdr.
Jeg har valgt at klippe de lange lidt slidte spidser af hendes pels. Det er hendes første klipning. Pelsen var på de længste steder 17 cm og jeg klippede pelsen ned til ca 6 cm over hele kroppen. Jeg brugte en hundesaks og mine hænder. Det er kun anden gang jeg håndklipper en Goldendoodle. det er ikke svært og det tog ca en time. Pelsen var dog helt fri for døde hår og filt inden jeg startede klipningen.
Før vask og klip
Efter klip…pelsen vil krølle noget mere når den bliver
fugtig af vejret igen. Hoved og ansigt er kun klippet
lidt ved øjenene. Poterne havde jeg klippet tidligere.
Hold da op hvor blev hun blød, da vi klippede de lang
slidte spidser af. Blødere end den blødeste bamse 😉
 
En tot mellem langemand og pegefinger…lillefinger skal blive inde på
hundes krop/hud.
Vend hånden og klip…længden bliver højden af lillefinger+ringefinger+
langemand….ca 5-6 cm.
Det behøves ikke være sååå præcis og jevnt da pelsen vil krølle lidt
når den liver lidt fugtig igen, så kan man ikke se ujevnhederne 😉
 
 
 
 
 

Den 15.6.2013

London 23 mdr mini/mellem Goldendoodle. (Bianca/Persy)
Anden klip og vask.
Jeg tror mine Goldendoodles slipper pels ca december og juni og derfor filtre de helt vildt i de perioder og man kan/skal rede et tons hår af. Det blev nu gjort og så klippede jeg hende med en maskine. Rede/klippe tid ca 2 timer incl en vabel. Hvis man kun klipper, så har hunden en meget tyk og tæt kort pels, Londons pels er meget tynd efter at jeg har fjernet hår med en kam først, måske 70% af alle hendes hår kom af med kammen. Jeg vejede alle de afredte og afklippe hår 270 gram.
Hun skal føde om ca 3 uger så derfor den super korte pels og bare mave.


London ny redt og vasket og klippet incl ansigt.

Pelspleje hjælp