Neutralisering.

OM KASTRATION

Vi beskriver her vores erfaring/mening om emnet kastration.

Hannerne bør kastreres inden de bliver fuld kønsmodne.
Små racer bliver tidligere kønsmodne end større racer.

Hold øje med testiklers udvikling. Når testiklerne begynder at vokse af betydning, så bør i bestille tid til kastrering hos jeres dyrlæge. Vil jeres dyrlæge ikke kastrer en unghund, så finder i bare en dyrlæge der vil 🙂

Hanner bør kastreres omkring 5 mdr alderen, hvis i ønsker at undgå at de udvikler karakteristisk hanhunde træk.

MERE INFO OM HANNER:

Hannerne der ikke er kastreret har “ry” for at være dominante og aggressive over for andre hanner og for at strejfe. Det er dog langt fra altid tilfældet, det har meget med prægning af hunden af gøre, og det ligger ikke ofte til de racer vi benytter i avl at være dominante/aggressive.

Men selv om hanner ikke direkte vil sloges, så mener jeg personligt at deres hormoner påvirker dem rigtig meget i dagligdagen, i denne menneske verden vi har placeret dem i. Denne form for stress er totalt undervurderet , syntes jeg….
Hunde ville fra naturen ikke omgås “fremmede” hanhunde i dagligdagen, de ville faktisk ikke engang kunne lugte fremmede hunde i deres omgivelser, for hver “gruppe/familie” i naturen, ville have deres eget enorm store territorium, som ikke ville blive betrådt af andre fremmede hunde. Skulle der komme en fremmede hund (ulv) ind på deres territorium ville der højest sandsynligt opstå voldsom konflikt, det ville være naturligt. Hanner i den vilde natur, ville kun svinge hormonalt i forbindelse med gruppens egne tævers årlige løbetid, så kun en gang årligt ville hormontallet stige og stresse hannerne. Hormonel stress, en gang årligt er helt fint, men 50 gange årlige NEJ !!

I vores menneske verdenen “byder” vi hannerne, at de skal bo klods op og ned af hinanden og op ad tæver der er i løbetid på vidt forskellige tidspunkter af året, ja nærmest hele tiden. Det er for de fleste hanhunde enorm stressende, deres hormoner driver dem til at forholde sig til alle disse hormonelle input.

Hvilke problemer får vi med de ikke kastreret hanner ?

De kan være helt fraværende og lige som leve i deres egen verden. Det vil naturligvis også være til gene for os mennesker, som de bor sammen med, at vores hanhunden bliver påvirket af dens hormoner. Det er måske lidt mindre vigtigt for mig. Men alligevel skal vi have den faktor med i vores overvejelser. For når vores “ikke kastreret” han ikke kan koncentrere sig om at spise pga alle de dejlige tæver der er i løbetid i området, så bliver vi bekymret. Når vores hanhund har meget svært ved at koncentrere sig om at høre efter hvad ejeren siger når vi er udendørs, så bliver vi mennesker irriteret. Han bliver måske endda helt mentalt fraværende på vores ellers hyggelige gå ture. Når han tisser på ALT udendørs og på turen i gågaden, så bliver vi mopset. Når han så vil sloges med de andre hanner, ja så er der virkelig problemer. Når han vil stikke af for at banke drengene og score pigerne, så syntes vi igen han er besværlig.
Vi kan reducere disse hormonelle problemer, kastrere hannen, INDEN den bliver hanhund. Dvs inden han bliver rigtig kønsmoden.

Nogle vil mene at det er “unaturligt” at kastrere en hanhund, ja det er det helt sikker, men næsten alt andet hvad vi tilbyder vores hunde er også unaturligt, feks halsbånd, fremmede hunde i vores territorium, en sofa mv. Hvis vi skulle være naturlige, så burde man jo gå linen ud og laden hanhunden gøre det som hans hormoner siger til ham, altså lade ham løbe ud og finde et godt territorium og finde de løbske tæver, parres og sloges med de andre hanner.

Jeg ville altid vælge at kastrere en hanhunde hvis han ikke skulle bruges i avl, jeg er ikke i tvivl, det giver ro både til min hanhund og mig, så skal han ikke tænke på det han alligevel ikke må.

Prisen på en kasteration af en voksen hund er ca kr. 2.500,-.

Ulemper ved kasteration:

Kastreret hunden får ofte nedsat deres forbrænding, så de skal evt have mindre mad. Er en ulemper eller en fordel at hunden bliver billigere i kost ?

Bliver de dovne ? Nej. Men voksne hunde bliver generalt nok lidt roligere med alderen.

Ændre de væsen. Nej, men de forbliver måske mere unge og naive i sindet og ikke så dominante. 

Fordele ved kasteration

Den største fordel er nok, at jeg syntes at de mere psykiske stabile en alm. ikke kastreret hanner og kan leve en MEGET mindre stressende liv i vores menneske verden

OM STERILISERING

Vi beskriver her vores erfaring/mening om emnet neutralisering.

Ude i verden hærsker dog rigtig meget tvivl om “hvad er bedst” for tæverne. Nogle mener at man bør vente til tæven har været igennem den første løbetid. Så man altså neutralisere ca 3 mdr efter første løbetid.
Risikoen for brystkræft vil dog være lidt større, hvis man venter til efter første løbetid, i stedet for at neutralisere før første løbetid. Spørg flere dyrlæger hvad de tilbyder og så vælg så den dyrlæge, som kan hjælpe jer med at få indgrebet gjort når som det passer jer. Jeg ville vælge før første løbetid.

De små racer kommer før i løbetid end de lidt større racer.
Racer under 15 kg kommer evt i løbetid så tideligt som 5- 7 mdr alderen.
De større racer kommer oftest i løbetid mellem 7-10 mdr alderen
Der går derefter ca 5-7 mdr imellem hver løbetid.

Husk at første løbetid kan være næsten usynlig, dvs med næsten ingen synlig blod, men pas på, de kan stadige blive drægtige. Ja og så er der andre der bløder voldsomt fra første løbetid.

Vores dyrlæger tilbyder at neutralisere tæver, når de er mellem 1 og 2 løbetid.

I bør selv beslutte hvornår i får indgrebet fortaget, altså før eller efter første løbetid. Det bør dog senest ske mellem første og anden løbetid, dvs senest som 15 mdr. hvis i ønsker at bevare den optimale effekt af neutraliseringen. Jo længere i venter, jo større risiko er der for brystkræft mv senere i livet.

Når man neutralisere en hund, betyder det, at hos hannen fjerner man begge testikler, det kaldes også kastrering og hos tæver fjerne man begge æggestokke og livmoren og det hedder også at man sterilisere tæven.

MERE INFO OM TÆVER

Tæverne der ikke er neutraliseret, kommer i løbetid 2 gange om året, med en varighed på ca. 30 dage pr. gang. I forbindelse med løbetiderne blive tæverne oftest lidt psykisk ustabile, nogle mere end andre. De kan blive alt fra pylret, forvirret, nervøse, aggressive mv.
Vi oplever at familierne ændre tævernes daglige rytmer, når de er i løbetid. Da nogle tæver bløder meget, må de ikke komme i visse rum eller møbler.
Tæver i løbetid er ikke velkommen i div parker, til hundetræning, hos venner mv.
Mange tæver bliver falske drægtige og bliver forvirret, laver mælk og skal til dyrlægen pga bryst betændelse.
Tæverne kan finde på at opsøge hanhunde når de er i løbetid, dvs. sikke af. Og tæver kan også være dominante overfor andre tæver, specielt i forbindelse med deres løbetider.
Man skal nok heller ikke lade tæven gå alene ude i haven, når hun er i løbetid, da hanhunde kan kravle meget højt for at nå en løbsk tæve, tæven kan også kravle over et ellers så sikkert hegn.

Tæver der ikke er steriliseret har stor chance for brystkraft eller underlivsbetændelse, ca 25% af alle tæver oplever dette og dør evt af det. Risiko forsvinder når tæven steriliseres inden første løbetid.

Tæver der ikke er neutraliseret tidligt i livet, har stor risiko for at få brystkraft.

Jeg vælger altid at sterilisere mine tæver der ikke skal bruges i avl, vi undgår bla. underlivsbetændelse og brystkraft og selvfølge div. ulemper i forbindelse med løbetiden.

Prisen på en sterilisation er normalt ca kr. 4.500-5.500,-.

Fordele ved neutraliseret:

Ingen løbetider som indebære store ændring i hunden hverdag, ingen hormonelle humør svingninger i forbindelse med løbetider, meget meget mindre chance for brystkraft, ingen chance for dødlig underlivsbetændelse, ingen falsk drægtighed. Først og fremmest så er hunden fri for at skulle få ændre sin dagligdag pga løbetiden 2 x 30 dage om året. Hunde der er steriliseret får altså en mere stabilt liv.

Ulemper ved neutraliseret:

Meget meget lille chance for problemer med kalk mangel i en sen alder. Forbrændingen bliver evt nedsat og den skal evt have mindre foder.
Inkontinens kan forekomme, se mere her.

Vores egne erfaringer med at kastrere og sterilisere

Vi har rigtig stor erfaring med at neutralisere hunde.

Siden 1993 har vi valgt at neutralisere alle de hunde, der ikke skulle benyttes i avl. Det drejer sig om hundredevis af familiehunde, blindeførerhunde og narkohunde.

I perioden 2010 til 2021 (11 år) har Specialdogs avle ca 1250 doodler.
Af disse 1250 doodler er ca 95% neutraliseret.

I 2010 begyndte vi vores kunder, at neutralisere hvalpene allerede fra 7 ugers alderen, som man bla gør i stor stil i USA.
I perioden 2010-2016 avlede vi ca 500 doodler og af dem, ønskede ca 50% af hvalpekøbere at få hvalpene neutraliseret som 7 ugers og af de resterende 250 doodler ikke neutraliseret hvalpe, blev mere end halvdelen neutraliseret inden de var 2 år.
Så vidt vi ved, er der under en håndfuld af vores hanhunde afkom, som ikke er blevet kastreret. Måske kun 2 hanhunde.
Vi har kun oplysninger om at EN tæve, af de ikke neutraliseret tæver, fik et kuld hvalpe. Det var et ups kuld, hvor tæven blev parret af en tilfældig hanhund ved første løbetid.
Så er der IKKE blevet avlet på de tæver vi har solgt som familiehunde.
Så det er ikke af den årsag at vi forslår at neutralisere. Det er primært for hundenes trivsels skyld.
Vi har fra 1.1.2016 og frem til 1.1.2021 avlet 750 hvalpe og besluttede vi at neutralisere alle hvalpe som blev solgt som familiehunde, inden de flyttede hjemmefra. Vores kunder har være SUPER glade for at få hvalpene neutraliseret i så tidlig en alder, vi har altså ikke oplevet nævneværdige problemer med disse tidligere neutraliseringer, tværdigmod så er vi så glade for det fysiske og psykiske resultat. Men omverdenen (i Danmark) bakker os ikke op om denne tidlig neutralisering. De mener man evt bør vente til hunden er kønsmoden, med at udfører dette indgreb, men de er dog ikke 100% sikker, da der mangler evidens om emnet!! Desværre er der i DK ikke overskud til forske i Specialdogs store erfaring, som yderligere evidens FOR tidlig neutralisering.


Pr 1.11.2021 skal kunderne selv stå for neutraliseringen at deres unghunde og på egen regning.

.

Hvad sker der hvis man ikke neutralisere ?

Det er ikke et krav fra os, at de skal neutraliseres jeres hunde, men vi håber bestemt, at I vil lytte til vores doodleejeres erfaringer.
Se Doodlejerenes erfaringer nederst på denne side.

Kik også med i Facebook gruppen “Specialdogs Doodler”, når i er kommet på venteliste. Der kan i få del i de ca 1250 neutraliseret doodler ejers erfaing med de neutraliseret doodler.

Hvordan bliver psyken ?

Hvis I ikke neutralisere (kastrere og sterilisere) jeres Doodler fra Specialdogs, så kan I ikke forvente, at de får den psyke som vi beskriver på denne hjemmeside og som vores kunder beskriver så fint beskriver.


Hvilket køn er nemmest ?

Jeg bliver ofte spurt om “hvilket køn er nemmest at have”?!

Man kan ikke sige hvilket køn der er nemmest at omgås, det kommer helt an på den enkelte hunds mentalitet/psyke og altså ikke på kønnet.
Alle hunde er forskellige, ligesom at vi mennesker heller ikke er ens, selvom vi feks. er søskende!….. Er mænd svære at omgås end kvinder…sådan generelt? Er mænd kærligere end kvinder?? Er piger mere livlige end drenge?

Vi forventer også noget forskelligt af vores hunde…feks. er der nogle mennesker, der elsker hunde der helst vil nusses hele dagen og der er andre, der helst vil være fri for disse meget selvskabelige hunde. Eller feks. vil nogle jægere gerne have en hund, der kan arbejde helt selvstændigt langt væk fra føreren, og igen vil andre helst have at deres hund bliver i en radius af max. 20 meter fra dem. Nogle kan lide meget livlige hunde, andre kan bedre lide rolige hunde eller bare noget midt imellem.
Det er i alle tilfælde bedst at lade opdrætteren hjælpe med at vælge netop den hund, der passer til jeres familie (og se bort fra kønnet på hunden), det er jo opdrætteren der kender hver enkelt hvalp bedst, og det kan for en hvalpe køber være umådeligt svært, at danne sig et godt indtryk af hvert enkelt hvalp psyke på få timers besøg.

 

Den kort begrundelse for at vi tilskynder at i neutralisere vores hunde:

Vi ønsker vores hvalpe/hunde skal have et max godt hundeliv, hvor deres hormoner ikke skal have negativ indflydelse på deres livskvalitet i menneskeverdenen.

Tæver der ikke er neutraliseret får ændret deres daglige rytme når de går i løbetid 2 x 30 dage pr år, pga de fysiske ulemper der er ved tævens blødning i omgivelserne og pga tævens påvirkning på andre hunde mv. Se mere længere nede på siden…

Tæver der ikke er neutraliseret har stor risiko (25% af alle tæver) for at få dødlig underlivsbetændelse og brystkræft.

Hanner adfærd bliver påvirket af deres hormoner hvis de ikke bliver kastrertet, de får en adfærd som ikke er til gavn for dem selv i vores menneske verden. Adfærden genere desværre menneskerne så meget at det går ud over hunden, den bliver unødvendig irettesat og evt forhindret i at være med i menneskernes sjov liv. Se mere længere ned på siden.

Vi neutralisere for hundens livkvalitets skyld, ikke for at undgå at i avler. Verden er fyldt med hunde i kan købe og avle på, det blander vi os ikke i.

Sælger vi hvalpe til videre avle ?

Ja, men kun til professionelle opdrætter. Ikke til hobbyopdrætter, som bare syntes det kunne være hyggeligt med et kuld hvalpe. Hvalpeopdræt er for os et seriøst stykke arbejde og kræver en del erfaring hvis det skal gøre optimalt, så det bør man overlade til de professionelle.

RISIKO ved at neutralisere hundene

Der er mange forskellige holdninger til at neutralisere, endda man videnskabelige undersøgelser der viser at det evt kan være skadeligt. Vi er bare nød til at holde os til vores egen viden og erfaring og de forskere/dyrlæger i verden vi stoler på. 
Vi har neutraliseret tusinde af hunde og NEJ de bliver ikke syge, tværtigmod!
Som alle nok har oplevet, så er der hvert år nye dokumenteret undersøgelser, der viser nye info. Et år er salt, gulerødder, c-vitamin, kaffe sååå godt for os og næste år, ja der dør vi af det mv.
Så vi må først og fremmest stole på vores egne erfaringer og de fortæller os at Doodler ikke bliver syge af at blive neutraliseret som 7 uger (eller senere) !!! Hvis vi lavede masser af syge hunde, ville der nok være masser af info om det på div offentlige medier. Nej vil har netop ry for at lave MANGE hunde og SUNDE hunde :-)…det er vi da stolte af.

Har I flere eller mere uddybende spørgsmål vedr. dette emne, er I velkommen til at kontakte mig.

Jeanette Larsen, Specialdogs.

 

Doodleejernes erfaringer med neutralisering

Den 17.11.2021 lavede vi et spørgeskema på vores lukket Facebook gruppe, vedr emnet “neutralisering”. 

Vi I udtale jer ?
Vi stopper pr 1.1.2021 med at neutralisere (kastrere/sterilisere).
Så nye hvalpeejere skal selv stå for at få det gjort, hvis de ØNSKER det, men nok først når de bliver kønsmodne.
Det er dog en rigtig svær beslutning at stå med som helt NY hundeejere, om en hund overhovedet skal neutraliseres??!!
Så mon vi kan få jer rutineret hundeejere til at skrive lidt om jeres erfaring med jeres “neutraliseret” hunde og evt ikke neutraliseret hund. Fortæl godt og skidt. Og oplys gerne hvor gammel jeres hund er nu.
Jeg vil så tage jeres “udtalelser” og ligge ind på hjemmesiden til hjælpe til nye hundeejere.
Kan I endvidere også oplyse på en skala fra “1 =super tilfreds” til “3 =ikke så glad for resultatet”.
Prøv om i kan undgå at blande andre faktor ind i ” jeres erfaringerne”, så som overvægt pga for meget mad hihi
 
Der var 3 afkrydsningsmuligheder: ( hvor mange krydsede i hver mulighed)
 
1. Vi er super tilfredse med resultatet af neutraliseringen og vil bestemt neutralisere vores næste hund. (202)
 
2. Vi er tilfredse, men vil nok alligevel ikke neutralisere vores næste hund. (15)
 
3. Vi er ikke glade for resultatet og vil ikke neutralisere vores næste hund. (6)

Som tallene viser, så er doodle ejerene super glade for at leve med en neutraliseret doodle. 

Her under kan i se de udtalelser kunder kom med….

Fuldt ud tilfredse med, at dette var “klaret” inden “overtagelse”. Vi har ikke oplevet bivirkninger af nogen art. Zoey (Sille/Percy 2015)
 
Jeg har Alba (Carla/Gismo 2016) og dengang kunne man vælge om tæver skulle neutraliseres, og det valgte jeg for at undgå besværet med løbetid, men uden at vide noget iøvrigt. Det er min første hund, så jeg havde ingen erfaring om for og imod. Jeg er rigtig glad for det, særligt når jeg møder andre hundeejere, hvor tæverne får humørsvingninger efter løbetid og alt det andet bøvl. Alba er en livlig og stabil hund, der kan “tale” med andre hunde uden problemer. Når jeg møder ejere til hanhunde, og de altid spørger om det er en han eller hun, så forstår jeg ikke, at de ikke får dem kastreret. Det vil give så meget mindre stress for hund og ejer. Vh Åse
 
Jeg har Buddy (saga/Peanut 2018) det er en meget rolig og legesyg hund. Den er meget lydig og går ikke så højt op i om det er en hunhund eller hanhund han leger med.
 
Vi er super tilfredse med vores Balder 5 år….men han har alle dage været meget rolig og doven. Faktisk opgav vi træningen for han gad ikke. Vi kan med nød og næppe gearer ham op. Men han har det bedst hvid han ligger og dovner den. Han er selvfølgelig blevet undersøgt for skavanker som kunne være årsagen til hans dovenhed. Om det er kastration eller det bare er hans sind ved jeg ikke. Men alle de hanhunde vi har haft har ikke været kastreret og det fortrækker vi også ved næste hund. Som jeg håber at kunne få fra 

 

 

Jeanette Larsen

 for hun laver sgu gode hunde.

 
Anton (Nice/Harley 2020) er snart 8 mdr. og vi har fået verdens dejligste hund. Vi er super glade for, at han allerede blev fikset som helt lille, så han/vi slap for unødige gener som jeg kan se, at mange voksne hunde skal bøvle med. Har ikke haft bivirkninger og vil til hver en tid få en ny hund neutraliseret 👍
 
Bertram (Paris/Ozzy) 2013
Jeg kan klart (1) anbefalde at få en han kastreret. Bertram er min 3. hanhund. De første 2 blev først kastreret da de var 5 år. Jeg har aldrig haft problemer med Bertram – han er sen nemmeste hund jeg har haft
 
Det er det helt rigtige at høre, gerne tidligt for så er der ingen bivirkninger. Har verdens nemmeste campinghund. Zimba 17-3-2011
 
Jeg er SÅ tilfreds med den hund vi har fået ud af at Homie var kastreret fra hvalp af, og er så UTROLIG ærgerlig over at vores næste hund ikke kommer til at være det fra helt ung af.
 
Vi har kun ros til over for at Otto ( Momo/ soul 20) er fikset, vi har haft hund før som blev kastreret senere pga den gik og dryppede …, dejligt at Otto var “ klaret “fra hvalp af !
Han er glad og leger hygger med alle de andre hunde, har et godt sind 🐶
 
Vi har Goma på 4 år.
Jeg har ikke forfærdeligt meget forstand på det, og ved der er utallige meninger – men det vi ved er, at vi har igennem alle de 4 år – har en sød og kærlig hund, som ikke har haft behov for at strinte alle steder – vi skal ikke bekymre os over, om vi møder han, hun eller hund i løbetid. Goma har heller ikke behov for at markerer sig overfor andre hanhunde ( kan godt sige fra, men det er vist af andre årsager😜)
Han er heller ikke udsat for hele tiden at blive anfægtet af andre hanhunde, som synes hans hans lugt er for dominerende. Han er den mildeste, venligste hund🐶 Tak🙏
 
 
Silja (Gismo/Honda 2016) er min første hunhund og jeg er super glad for, at hun er neutraliseret. Hun er sjov, livlig og utrolig træningsstabil i modsætning til de andre hunhunde på holdet.
Jeg vil helt klart foretrække at neutralisere/kastrere mine kommende hunde🤩
 
Carla på 1,5 er en dejlig tæve. Da min hund er med mig i min butik er det fint at hun er neutraliseret. Jeg ville neutralisere en evt ny hund, hvis den også skulle være butikshund, men vente til den er ældre. Så jeg synes det er rigtig fint at man nu selv får det gjort.
 
Frida er 4 år og en dejlig rolig tæve. Hun kommer med overalt og fordi hun er neutraliseret giver det aldrig problemer med andre hunde
 
Sille (Paris/Ozzy15) er jo nu 5 år og vi er meget glade for hun er steriliseret, vi slipper for at bekymre os om løbetid, falsk drægtighed og risiko for kræft i mælkekitlerne, har lige læst en artikel dyrlægen har skrevet om den stærkt øgede risiko. Ved ikke steriliserede hunde. Sille er en glad og legesyg hund med fin pels( hun spiser jo barf) og et kærligt sind. Vi har før haft både ikke steriliseret hunhund der stak af i løbetiden med uønskede hvalpe som resultat 😢og en ikke kastreret hanhund der ikke kunne med andre hanhunde og i øvrigt var sværere at opdrage.derfor ingen tvivl hos os,steriliseres også næste gang og gerne tidligt 😊🐶❤️
 
Bille er 9 år, hun blev neutraliseret mellem 1. og 2. løbetid, hun var under 1 år. Det gik fint og ingen problemer efterfølgende, dog ændrede hendes appetit sig, før var hun småtspisende, nu er maden afmålt og gives om aftenen, hun ville ikke spise konstant, men hun ville helt sikkert spise for meget! Hun er sund og rask og har aldrig fejlet noget og selvfølgelig den skønneste hund ❤️
 
Lolo (Story/Harley marts 2020) på næsten 8 måneder. Vi har verdens gladeste, sjoveste, nysgerrige hund, som samtidig er yderst rolig og lydhør overfor vores kommandoer. Hun er lærenem og utrolig omgængelig og elskelig. Vi er så glade for, at hun var neutraliseret inden, vi fik hende med hjem. Der har ingen bivirkninger været og vi er lettede over, at Lolo får et liv uden løbetid, falsk drægtighed og andre hormonelle bivirkninger. Vi vil til enhver tid vælge at få neutraliseret evt fremtidige hunde efter at have oplevet alle fordelene ved et stabilt og dejligt hundeliv for Lolo. ❤
 
Ella (Tusak/Soul 18) fylder 3 til marts og vi er så glade for at have en hund som ikke kommer i løbetid. Hvis ikke hun var neutraliseret da vi fik hende, så tænker jeg bestemt at vi ville få det gjort efter første løbetid.
 
Vi har Ayu (Bellis/Curtis 19) på knap to år – dejlig, glad og MEGET livlig pige.
Jeg er stor fortaler for tidlig neutralisering da det er et voldsom indgreb på hundene når de først får klippet hvad de skal når de er kønsmodne – jeg har tidligere haft to hunhunde og husker det som værende et stort indgreb, svær beslutning, og lang helings proces.
For os var det et ‘+’ at vores fremtidig hund var ‘fikset’ inden hjemkomst, da vi derved kunne ‘undgå’ en hunhund der var falsk drægtig, trist og utilpas i min. 6 uger inden en evt. operation kunne foretages – altså når hunden blev kønsmoden.
Jeg vil til enhver tid få neutraliseret min(e) fremtidig hund(e) – og gerne så tidligt som muligt.
Jeg har hørt/læst at hunden kan miste noget af sit sprog ved tidlig neutralisering, men så må man jo som hundeejer blot investere det der skal til for at give sin hund de færdigheder – ligesom med alt andet en hund skal lære ☺️
 
Vi har Ninja (Miley/Luke 19) er lige fyldt 1 år. Vi har 4 tæver som nabo-hunde, så for os ville det være helt umuligt at have en hanhund der ikke er neutraliseret – specielt når de går i løbetid (på skift). Vi møder rigtig tit hunde på vores gåture som spørger om han vil hilse – efterfulgt af at deres helst ikke hilser på andre hanhunde. Ninja hilser super pænt på alle og der er aldrig problemer.
 
Jeg aner jo ikke, hvordan vores Lucky havde været, hvis han ikke var kastreret, og vi har aldrig haft andre hunde. MEN han er i hvert fald fuldstændig fantastisk og meget nem. Han får meget ros af gæster, for at være velopdragen og omgængelig (og vi har altså ikke gjort den helt vilde indsats med opdragelse). Vi er MEGET glade for ham, og jeg er glad for, at vi ikke selv skulle tage beslutningen ift. kastrering ..
 
Jeg er super tilfreds, så det for en 1er fra mig. Buster er fra januar 2014. Jeg har verdens nemmeste hund, og det har han været siden hvalpetiden.
 
Klar 1’er! Ikke al det bøvl! Og vi vil aldrig have hvalpe alligevel 🙂
 
Vi har aldrig haft hund før, men synes det var dejligt, at det var gjort, da vi hentede Willo (Queen/Hefaruck 2020)
Hun er en glad, dejlig, lærenem og nysgerrig hund, så vi klager bestemt ikke🐶❤️ Der er dog rigtig mange, der har stillet spørgsmålstegn ved, at det blev gjort så tidligt – men vi har ikke oplevet noget dårligt ved det😊 Vi kan selvfølgelig ikke udtale os om, hvordan det havde været, hvis hun ikke var blevet det, og vi har heller ikke rigtig noget at sammenligne med.
 
Vi har Mikka (Sille/Percy) fra april 2011. Hun er ikke steriliseret. Hun er en skøn hund, men meget bestemt, og tåler ikke andre hunde, hun lider meget humørsvingninger omkring løbetid. Hun bliver snart 10 år, har fået fjernet kræftknuder i mælkekirtlerne for et halvt år siden, og der er igen et par små knuder.
Vi har også haft Merle (som desværre kun blev 6,5 år. (Cancer i maven)
Hun var neutraliseret fra start, og var den skønneste rolige, glade og kærlige hund. (Emma/Curtis 2012)
Og så har vi nu fået vores lille Marla (Mejse/Harly feb. 2019). Vi har været så glade for at hun er neutraliseret.
Jeg ved godt alle hunde er forskellige, men jeg syntes det på en eller anden måde har gjort noget rigtig godt, at de har været neutraliseret fra helt små.
 
Vi har meget gode erfaringer med 1. Super fin hund 😃 på alle punkter 🐶
 
Flicka er 9 år og blev steriliseret mellem 1. Og 2 løbetid. Hun er familiens første tæve. Ved hendes første løbetid blødte hun og dryppede. Vi rendte efter hende og tørte op, for en buks med indlæg var sgu besværligt.
Flicka blev falsk drægtig da hun blev steriliseret, men var det ikke under hendes første løbetid, og har heller ikke været det siden. For at beskytte operationssåret brugte vi en bodystock, istedet for en skærm, hvilket var behageligt under healingen.
Vi har siden hen ikke haft problemer med Flickas helbred, som skulle have noget med hendes sterilisation at gøre.
Vi har været tilfredse med at hun først er blevet steriliseret efter første løbetid, og den dag jeg selv skal have hund, skal denne også steriliseres. 🙂
 
Vi har Bounty, som er en dejlig hanhund på 4,5 år. Han strinter en del på gåture, steder hvor han finder interessante dufte fra andre hunde. Hvis han undtagelsesvis gør af andre hunde er det af glæde over at se dem. Andre hanhunde accepterer ham og det er altid fint at gå løs med ham i hundeskov. Alt i alt meget venlig, glad og sjov hund.
 
Vi har Fjante (Teide/Ozzy) marts 2016 🐶 og vi er så glade for at hun er neutraliseret! Hun er glad og meget tillidsfuld, er nærmest ligeglad med andre hunde, men hvis de vil lege er de accepteret. Det bedste er at slippe for løbetid når man er en sofahund ! 🥰🐶
 
Jax er utrolig snill, og går ikke dårlig overens med noen pga kjønn, og er rolig med både gutt- og jentehunder. 6 år.
 
Vi har været super tilfredse med at Cato blev neutraliseret. Så det bliver 1 – Cato bliver 10 år den 5/12 😍 og NB Cato er fint slank stadig og har altid været det.
 
Ole f1b februar 2014: vi er vildt glade for ham og for at han var kastreret da vi fik ham 8 uger gammel . Altid imødekommende, social og en alle elsker. Det har været nemmere end nemt. Ikke alle vi møder forstår det og jeg undlader at diskutere, da jeg til enhver tid ville vælge det igen. Det eneste jeg overhovedet kan komme i tanke om er at enkelte hunde ikke rigtig ved om han er han/tæve og derfor lidt undersøgende og forvirrerede… Min største anbefaling! Ingen ulemper!
 
Vi har den smukke Zoey, som er en klog og frisk og lærenem hund fra maj 2016. Jeg havde faktiske skrupler over at hun var steriliseret, for jeg tænkte at det ikke var en naturlig hund, og at der måske kunne opstå problemer. Men Zoey er en hund, der kan lege med alle, og aldrig er i dårligt humør. Hun er stærk og sund og fantastisk. Jeg er meget glad for at jeg ikke er med i “er-det-en han-eller-en-hun-og -er- den -i- løbetid-klubben”. Så glad for at Jeanette tog valget for os.
 
Jax (Jazz/Harley okt 2019) er en skøn rolig hund som aldrig gør , han elsker andre hunde og omvendt.
Han er aldrig syg. 😀🐾🙏Vi vil meget gerne have en hund nr 2 og synes det er ærgerligt at den ikke kan blive neutraliseret fra starten. Vi har tidligere haft en border collie / hanhund, som ikke var neutraliseret og vi havde problemer med dominans og meget mere temperament i den negative retning.
 
Jeg har Laban på 7.5 – han er ikke neutraliseret. Laban er en dejlig glad, og rolig hund. Han er meget legesyg sammen med mig, men gider ikke at lege voldsomt med andre hunde – løbelege er dog altid fantastiske. Vi går alle vores ture i naturen, så han går meget sjældent i snor. Laban kan med alle hunde, men hanhunde har ikke altid kunnet med ham. Det har smittet af og det sidste år er han derfor blev lidt stiv i kroppen når han hilste på hanhunde, så det undgår vi bare ved at jeg kalder ham til mig. Havde det været sådan hele hans liv ville jeg også have overvejet neutralisering, men jeg har aldrig haft problemer med ham… han kommer også på plads selvom der er en pige i løb, så jeg kan nå at få ham væk fra “situationen” inden han bliver kulret. Vi bor på en hjørnegrund hvor mange går forbi med deres hunde, og han kommer over for at hilse (lydløst) og hilser på alle både piger og drenge. Laban er den skønneste hund jeg kender, og jeg ville intet ændre ved ham… ser jeg på andre hunde kan jeg dog godt se at der er flere der nok ville have fået et bedre liv ved at være neutraliserede/steriliserede…
 
Hunni 1. Marts 2014 ingen problemer super glad hund 🙂
 
Det er et helt klart 1 tal. Har Dobby, labradoodle ( Teide/Ozzy, fra 2014), som energisk, super glad for alle hunde og mennesker og lidt fræk. Vil til enhver tid fremover få min hund neutraliseret tidligt. Dejligt at kunne mødes med alle hunde uden slagsmål og problemer.
 
Vi har Ally F1 goldendoodle fra 2014! Hun er ikke steriliseret og vi har aldrig haft problemer med hende! Hun er i løbetid en gang om året , så det er til at overskue !
Hun kan enes med alle hunde😊
 
Vi er super glad for (Fie Floss/Harley 18) er neutraliseret. Ingen løbetid og en deprimeret hund i ugevis, som rugede på hvalpe som ikke fandtes. Når vores gl. hund var i løbetid ændrede hun totalt humør og blev nervøs, faktisk lidt deprimeret. Det var rigtig synd for hende hver gang hun troede hun havde fået hvalpe.
Vi endte med kæmpe dyrlæge regninger pga livmoder betændelse og en masse andet underlivsproblemer.
Vi var i grunden glade for at beslutningen om neutralisering ikke skulle tages af os.
Vi har den kærligste, trygge og glade hund der findes. Fie slipper for alle de humørsvingninger en tæve i løbetid har.
 
Den ENESTE dårlige erfaring med steriliseringen er andres reaktion, når vi oplyser at den er steriliseret- hvis de spørger – især da den var valp.
💕derudover verdens dejligste hund.
PS. Jeg ville helst få min næste hund steriliseret fra starten igen.
 
Sætter ikke kryds i afstemningen alene af den grund, at jeg ikke har noget at sammenligne med. MEN vil gerne tilføje, at vi som ALLER første gangs hundeejer, er rigtig glad for Maggie (Floss/Harley 19) og hun er den skønneste, lidt frække og venligste hund. Hun er super i mødekommende og altid glad for at møde andre hunde. Skulle først forene mig med tanken, om at hun var steriliseret, da vi fik hende, men da vi ikke har planer om, at skulle avle blev det “go”. Til daglig er det praktisk, når vi færds i f.eks. hundeskoven, at jeg ikke skal være nervøs for de løse han-hunde, ligesom vi ikke oplever humørsvingninger (det ved jeg flere gør omkring løbetid). Maggie er på ingen måde territoriel, som jeg oplever andre hunde er. Om det er alderen (lige et år), opdragelse eller en kombination af ALT, er jeg ikke sikker på, men er rigtig glad for, at de er således.
 
Vi har Huxi fra 2019 så lige fyldt et år. Vi er super tilfredse med at han var neutraliseret inden vi fik ham. Han er rolig og afbalanceret, han gør aldrig, blid og hensynsfuld. Han er alt hvad vi kan drømme om. Vi vil rigtig gerne have en doodle mere og ville ønske den også var neutraliseret fra start. Vi har haft 3 tæver (cairn terrier) alle fik livmoderbetændelse og måtte opereres. Hanhunden også cairn stak af mange gange når der var “damer” i luften og gøede og blev nemt ophidset. I øvrigt ingen vægtproblemer med Huxi. Du laver de skønneste hunde Jeanette. Tak.