Doodler typer, farver og størrelser

Hvad er en doodle?

En doodle er en fælles betegnelse for hunde, hvor der er iblandet en puddelhund, altså en puddelblanding.

Hvilke racer blander vi ?

Vi har valgt at benytte disse racer i vores avl:

  • Labrador Retriever
  • Golden Retriever
  • Flat Coated Retriever
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Amerikansk Cocker Spaniel
  • Doodler
  • 3 størrelser Pudler, Toy/dværg, mellem og stor/konge.

Uanset blanding er alle doodler…Glade, venlige, legesyge, imødekommende, tålmodige og samarbejdsvillige hunde. De har alle samme gode væsen/psyke.

TYPER:

Man kan dele doodler op i 2 typer ”Klippehunde” og ”Trimmehunde”.

Vi laver 95% Klippehunde , alle klippehundene ligner hinanden mere eller mindre, det er kun typen Labradoodle F1 som er en ”Trimmehund” og ser oftest lidt anderledes ud pga dens trimmepels.

Se billeder af Klippehunde og Trimmehunde

 

UDSEENDE:

Alle klippehunde, får lang hår over hele kroppen. Men ikke to er ens, heller ikke selvom de er født af samme mor.

Nogle får mange krøller andre mindre krøl. Nogle har tyk og tæt pels, andre har let pels. Selvom de er født i samme kuld.

Alle de forskellige blandinger der bliver kaldt “Klippehunde” ligner hinanden mere eller mindre. Mest afgørende er hvordan de klippes.

Så når de forskellige blandinger er voksen og evt klippet af deres ejere, ja så kan selv ikke jeg (Jeanette) se forskel på div blandinger. Jeg skal altså også spørge jer “Hvem er forældrene til din hund”?.

Hvilke blandinger bliver klippehunde?  (Alle andre blandinger end en Labradoodle F1)

Goldendoodle F1-F1B
Labradoodle F1B
Flatdoodle F1-F1B
Cavapoo F1-F1B
Amr. Cockerpoo F1-F1B
Doodledoodle (To doodler der er parret)

Efter som at alle klippehunde ligner hinanden mere eller mindre og man ikke kan se forskel på feks en Doodledoodle, Flatdoodle, Goldendoodle F1 og en Goldendoodle F1B, så skal I bare vælge om I ønsker en Klippehund eller en Trimmehunde pels. Vi laver 95% klippehunde, for dem er der flest der ønsker.

 

Er der forskel på de forskellige typer doodler psyke?

Nej !!
Der er derimod lidt forskel på ALLE doodler, uanset hvem der er deres forfædre. Altså ikke to doodler er ens, men alle vores doodler har den forventede søde, venlige, glade, gode psyke som passer til almindelige familier.
Men man kan altså ikke siger at Labradoodler er anderledes i psyken end en Goldendoodle eller en Doodledoodle mv.
Der findes frække Doodledoodler og der finde frække Labradoodler.
Der findes modige små Goldendoodler og modige store Doodledoodler.

Men der kan være forskel på hvor nemt de er at få opdraget ordentligt ….

De mindre doodler…

Jo mindre vægt en hund skal bære på, jo nemmere har den ved at flytte sin krop, så måske kan man mærke at små doodler ofte virker livligere end større og lidt tungere doodler, men igen så er ikke to hunden ens. Og når en hund bevæger sig hurtigere/livligere kan de være sværere at opdrage, da det er svære at forhindre dem i at gøre forkerte fysisk pga deres hurtige krop som endvidere befinder sig helt nede ved gulvet. Ja det er nok nemmere at opdrage en mellem-stor hundekrop, da det er liiidt langsommer fysisk og snarest er tætter ved vores hænder . Men gør man sig umage, så kan man naturlig få en perfekt opdraget lille doodle også. Mange tror desværre bare at det er nemmere at have en lille hund, da en stor hund er svære styre, men nej, det er oftest omvendt. Så små hunde kan egentligt “fylde mere” end de større hunde.

De små “mini” doodler er ret sårbare pga deres lille krop, så vi mener ikke de egner sig særlig godt til leg/omgang med friske børn og større hunde. En bold i hoved ville være fatalt, eller en børne krop der falder på hunde….så hvis i har børn under 12-14 år så vælg som minimum en mini/mellem størrelse, da de er mere robuste. Har man nu et roligt behersket barn, så er risikoen naturligvis mindre. Børn bør dog aldrig bære på hunde, da det oftest gør ondt på hundene og de vil være nødsaget til at sige fra.

De familier der køber små hunde, ala mini og mini/mellem tillader oftest at de hygger i sofaen og det er også rigtigt hyggeligt. Men al den gratis opmærksomhed bliver misforstået af hundene, de tror i tilbeder dem og at i siger med jeres tilbedende adfærd at hunden skal være lederen over jer. Så små hunde bliver faktisk påduttet lederrollen og bliver derfor ofte stresset, gøende og ulydige. 

Patella luksation, løse knæ. Det er en lidelse specielt de mindre hunde under 10 kg lider af. Det ligger i generne siges det. Men selvom vi naturligvis kun avler på hunden uden disse tendenser, ja så er der stadig ca 10-20% af vores små hund der udvikler den sygdom. Vi oplyser det derfor her på siden, at i skal passe sindsygt meget på de små hunde. Se på denne side “Pas på hundes led” hvordan man best muligt forbygger at hundene udvikler løs knæ. 

…man kan med god samvittighed have en mellem eller en stor hund i et lille lejlighed, for de skal ikke motioneres indendørs.

Mini/mellem doodler…

En mini/mellem størrelse doodle er stadig letter end mange andre racer af samme højde og derfor letter til bens og har derfor nemmere ved at flytte på sig fysisk og virker derfor livligere. Det er sjov når man skal træne og lege med dem. Men det kræver også at man selv er lidt vågen, både mentalt og fysisk, for ellers kan de kloge doodler godt miste respekten for deres mennesker og ikke gide lystre dem. Husk at doodler er ikke som sådan rolige hunde, de er friske aktive hunde, som dog også ligger stille når de er mental trætte. Ja mine kan doodler virker rolige, men det er jo en indlært ro….vi forlanger de er rolige når vi har tilfredsstillet dem mentalt og fysisk. 

Mellem-Store doodler…

Mange tror det er mere besværligt at have en stor hund end en lille hund. Ja den store fylder mere i bilen, heldigvis bor de fleste dog på lidt mere plads end der er i en bil. Jeg mener ikke at hunde skal løbe rund i huset, de skal løbe udendørs og være rolig indendørs. Hvad så når man har den med i byen, på besøg hos familie og venner ??, ja så er det nok mest afgørende hvordan den opfører sig. De fleste kan bare bedst lide søde velopdragende hund som ikke laver ballade. Så heller en stor velopdragen rolig hund end en lille uopdragen hund ikk ?! 

De store doodler har flere kilo at slæbe på som voksen og bliver oftest lidt mere afdæmpet i deres bevægelser. De er dog stadig ikke så tunge som almindelige Retrievere, så de er stadig mere adrætte og sporty. En almindelig Retriever på 60 cm vejer oftest 35-40 kg, en doodle på 60 cm vejer oftest 25-30 kg.

Jamen trækker de store hunden ikke af med deres ejer ?….kun de uopdragende hunde, men de lydige hunde går pænt, for det lærte de da fra de var små. Men vi ser nu flere små hunde der trækker af med deres ejere end store hunde.

De mennesker der køber store hunde er oftest bedre til at opdrage deres hunde, men det siger nok mere om menneskerne end om de hunde de køber. Okay, de store hunde er nok lidt nemmere at komme i forkøbet pga deres lidt langsommer kropsbevægelser.

Jeg høre ofte at kunder siger, vi kan ikke have en stor hund fordi vi bor i lejlighed….Jeg “Jeanette” boede i mange år med Schæferhund og Dobermann i en 50 m2 lejlighed og flere mennesker, det gik fint, for de skal jo ikke motioneres indendørs. 

Ja og så vil jeg bestemt heller passe eller have besøg af en større hund end en lille uopdragen hund…opdragelsen er alt afgørende.

 

Så for at få den HELT RIGTIGE psyke til jeres familie, så skal i beskrive jeres ønsker i ”bestillingen af hvalp”.
Vi har omhyggeligt udvalgt vores avlshunde og vi har kun hunde vi kan stå inden for som familiehunde.

 

KLIPPEHUNDE:

De fleste doodler bliver klippehunde, uanset blanding og forfædre.

Så når en Labradoodle F1B eller Goldendoodle F1-F1B eller Amr. Ccockerpoo eller Cavapoo eller doodledoodle er voksen, har de altså ens type pels, en klippepels.

Der er selvfølgelig ikke 2 hunde der er helt ens. I hver kuld er der nogle der får flere krøller og andre der får mindre krøller. Nogle får tykkere hårstrå og andre tynder hårstrå. Nogle får store mængder hårstrå andre mindre. Underulds mængden og længde er også meget svingende. Denne variation findes i alle kuld, uanset hvilke racer der er blandet i doodlen.

Man kan ikke se på en 8 ugers hvalp, hvordan den pels bliver som voksen. Ligesom at man ikke kan se på en menneskebaby hvilket hår de får som voksen.

Det er måske lidt forvirrende, at når klippedoodlerne er voksne, kan man ikke se hvad de er lavet af, man kan kun se om det er en klippehund eller en trimmehund.

Man kan altså klippen en Labradoodle F1B og en Goldendoodle F1-F1B og en Doodledoodle og en Flatdoodle så ens, at man ikke kan skelne dem. Selv ikke jeg (Jeanette) kan se forskel på de forskellige typer/blandinger.

Det er vigtigt at sætte sig godt ind i pelspleje, da det er et meget krævende job/fornøjelse at pelspleje en klippedoodle. Man skal altså forvente en del pelspleje, når disse hunde ikke selv kan skifte pelsen.

Se billeder af KLIPPEHUNDE HER

Se mere om KLIPPEHUNDE PELSPLEJE HER

 

TRIMMEHUNDE:

Der er kun EN doodle blanding der kan blive en trimmehund, det er Labradoodle F1 (50% Labrador Retriever + 50% puddel).
I et kuld Labradoodle F1 er der ca 90% af hvalpene der ender med at få en pels som skal trimmes (som en terrier) og ca 10% der ender som klippehunde.
Vi laver kun ca 10% trimmehunde og 90% klippehunde. Pga efterspørgslen.

Fordelen ved en trimmehund er at man ikke skal lave ret meget løbende pelspleje. Ulempen ved trimmehunde er at man ikke selv er herre over hvordan den ser ud, da den SKAL have trimme pelsen af hver 6 mdr, og bliver der voldsomt korthåret om man kan lide det look eller ej.

Se billeder af TRIMMEHUNDE HER

Se mere om TRIMMEHUNDES PELSPLEJE HER

 

Hvad betyder ”F1” og ”F1B” og ”Doodledoodle” ??

F1

Første gang man blander en race med en puddel, så hedder de ”F1”, dvs der er 50% af en race og 50% puddel i.
Feks:
En blanding af en Labrador Retriever (50%) og en puddel (50%) kalder vi en Labradoodle F1. (Den eneste blanding der er en Trimmehund)
En blanding af en Golden Retriever og en puddel kalder vi en Goldendoodle F1. (Klippehund)
En blanding af en Flatcoated Retriever og en puddel kalder vi en Flatdoodle F1. (Klippehund)
En blanding af en Amr. Cocker Spaniel og en puddel kalder vi en Amr. Cockerpoo F1, det er også en doodle. (klippehund)
En blanding af en Cavalier King Charles Spaniel og en puddel kalder vi en Cavapoo F1, det er også en doodle. (klippehund)

(Det er kun i F1 kuldene at tæverne bliver mindst og hannerne størst, i alle andre kuld bliver begge køn lige store)

F1B

Blander man en F1 med en puddel igen, så hedder de F1B, dvs 25% af en race og 25% puddel og 50% puddel.
Feks:
Blander man en Labradoodle F1 med en puddel igen, så hedder de Labradoodle F1B. (klippehund)
Blander man en Goldendoodle F1 med en puddel igen, så hedder de Goldendoodle F1B. (Klippehund)
Blander man en Flatdoodle F1 med en puddel igen, så hedder de Flatdoodle F1B. (Klippehund)
Blander man en Cavapoo med en puddel igen, så hedder de Cavapoo F1B. (Klippehund)
(”B” står for backcros, som betyder tilbagekrydsning)
F1B er altid klippehund pga de har 75% puddel gen.

Doodledoodle

Blander man 2 doodler kalder vi dem Doodledoodle, vi sørger fremover for at de altid er klippehunde.
Feks:
Blander man en Labradoodle F1 med en Cavapoo F1 kalder vi dem blot doodledoodle. (Klippehund)
Blander man en Goldendoodle F1B med en Goldendoodle F1 kalder vi dem for doodledoodle. (Klippehund)
Så en doodledoodle er en blanding mellem 2 doodler uanset om de er F1 eller F1B. (Klippehund)

 

Størrelser

Man kan aldrig være 100% sikker på hvor store hunde bliver. Det glæder både for racerene hund og blandings hunde.
De mål vi oplyser er gennemsnits mål og ca 90% af hvalpene bliver som gennemsnit.
Det er kun i F1 kuldene at tæverne bliver mindst og hannerne størst, i alle andre typer doodler , feks Dooodledoodle og “F1B” ja der er kønnene lige store.

Se voksen-størrelse på hver enkelt kuld, da ikke to kuld er ens, det oplyses på kuldenes sider under “Hvalpe lige nu” 

Mini: ca 5 til 12 kg og har en ryghøjde ca 33-42 cm.
Mini/mellem : ca 9 til 20 kg og har en ryghøjde ca 38-50 cm.
Mellem: ca 14-30 kg og har en ryghøjde ca 44-60 cm.
Stor: ca 28-40 kg og har en ryghøjde ca 58-72 cm.

Her under kan man se 3 størrelser doodler…(klik på billedet for at se det større)

Mini/mellem tæve på 10 kg og 40 cm i ryghøjde, ret kort klippet ca 1,6 cm
Mellem tæve på 18 kg og 48 cm i ryghøjde, mellem lang pels
Stor tæve på 30 kg og 60 cm i ryghøjde, mellem lang pels

Her under er et par billeder af 2 mini/mellem Doodle drenge, de er 6 mdr og færdig udvokset, de er 44 cm/12 kg og 48 cm/ 14 kg, men forskellen er ikke rigtig synlig.Her under er 2 Doodle. Den stor er 58 cm i ryghøjde og 23 kg og den mindre er 48 cm i ryghøjde og 13 kg. 


Til sammenligning:

En Coton de Tulear/Bomuldshund er ca 3,5-6 kg og har en ryghøjde på 22-28 cm.
En Cocker Spaniel er ca 12-16 kg og har en ryghøjde på 36-43 cm.
En Labrador er ca 25-36 kg og har en ryghøjde på ca 55-62 cm.

Farver

Farver er bestemt af bla. gener og pelspleje.

Genetisk kan de hunde vi avler blive :  Lys/Gylden, sort, brun eller flerfarvet.

Lys/Gylden = hunde der er fra helt hvid til kraftig rød farve i pelsen. De lys/gyldne hunde (hvid/røde) har altså en og samme genetiske farve (E). MEN en hvalp kan være født helt hvid og ende op med at blive rød som voksen. Og omvendt kan den være født rød og blive hvid med tiden. Røde hunde kan føde hvide hvalpe og omvendt. Så vi kikke ikke på hvalpens pelsfarve når vi fordeler hvalpene, da den farve de har som hvalpe kan ændre sig voldsomt igennem livet. Så mærk efter om i kan acceptere alle nuancer fra hvid til rød, ellers skal i ikke bestille en “Lys/Gylden” hvalp. 
Her under ser i hunde i farverne lys/gylden i alle nuancer

        

Sort = hunde der er født sorte kan med alderen får div nuancer af grå, brun, hvide i deres sorte pels. Det kan ikke ses på en hvalp og den forbliver kul-sort eller om den får nuancer af andre farver i pelsen med alderen. Den bliver dog sjældent rigtig grå og aldrig hel lys. Så mærk efter om i kan acceptere alle disse muligheder, inden i krydser af ved “Sort”
Her under ser i sorte hunde, med nuancer af andre farver.

        

Brun = Brun er farven der ligner chokolade, altså som en brun labrador. Mange kalder de lys/gyldne farver for brun, hvilket ikke er korrekt. Hvalpe kan være født dyb mørk brun og ændre farve med alderen, de kan få masser af lys, grå, beige hår i deres pels. Det kan ikke ses på en hvalp om det får div nuancer i pelsen med alderen. Så mærk efter om i kan leve med alle nuancerne, inden i krydser af i “Brun”. Brune hunde har ofte lysere øjne end hunde med andre farver, som hvalp kan de endda være blå, men de bliver fra næste gul til alm brun når de er voksne.
Her under ses i brune hunde, med nuancer af andre farver.

            

Flerfarver = Vi får indimellem hunden med lyse aftegn i pelsen, så som hvide poter, hvid bryst, blis i panden mv. Vi forventer at alle vores kunder kan acceptere disse nuancer, da det ikke er en genetisk farve, men noget der forkommer i fosterstadiet hos vores type hunde.

  

Pelsplejen kan påvirke farven.

Hundens dækhår (de lange hår) har en fin kraftig farve, så længe håret er levende. Når håret begynder at dø, så mister det oftest evnen til at bevare farven. Så man bør altså pelspleje doodlen korrekt og rede død pels af når det er tid til det. Vælger man istedet blot at klippe de dødende hår over, ja så mister hunden sin oprindelige farve og bliver en bleg udgave af orginalfarven. Se mere om pelspleje her