Et godt Doodle liv

Et godt Doodle liv

Her får I indblik I, hvad det kræver for at give en Doodle et godt hundeliv. Når man anskaffer sig en Doodle, må man justere familielivet så alle i familien kan trives. En Doodle har grundlæggende de samme behov, som alle andre hunderacer har:

  • Træning hver dag

  • Tydelig lederskab 

  • Kærlighed som løn

 

Træning – brug hovedet!

Hunde har brug for at bruge hovedet hver dag, dvs. at jeres Doodle skal lære nye ting og have oplevelser der stimulerer den mentalt hver eneste dag. Det er jeres ansvar at lære hunden noget nyt hver dag, både praktiske ting og sjove ting. Det er altså ikke nok at lære den såkaldte grundøvelser og så bare gentage dem dag ud og dag ind. Det er heller ikke mental stimulerende nok, blot at være en del af familiens liv.

I Doodle-verdenen taler vi om træning. Træning er når vi stimulerer vores Doodle ved at give hunden forskellige mentale opgaver.

Træning er bla undervisning i korrekt adfærd

Træning handler i første omgang om at lærer hunden korrekt opførsel. Hunden ved ikke, hvad vi forventer af dem og de kan ikke gætte sig til, hvad der er korrekt opførsel! Det er vi mennesker skal lære hunden ALT.

Korrekt adfærd er ikke medfødt og kommer heller ikke af sig selv med alderen! Derfor må vi undervise hunden. I første omgang betyder det at vi må overveje, hvad vi vil lære den og hvordan vi vil lære den det.

Træning som billet til respekt og lydighed

Når vi træner vores hund dagligt, og dermed hjælper den til at begå sig succesfuldt i vores verden, så får den samtidig respekt for os, for vores viden og vores evner. Respekt betyder at hunden får lyst til at høre efter, hvad vi siger. En bivirkning på træning er altså at vi får en hund der er mere lydig og derfor mere sjov og praktisk. Det betyder også at hvis vi slækker på træning, altså hvis vi stopper med at finde på nye detaljer at lære hunden, så mister hunden respekten for os. Bivirkningen er at hunden stopper med at lystre 100%.

Derfor er det også vigtigt at børnene i familien deltager i opdragelse af hunden – ikke gennem irettesættelse, men gennem træning. Hvis børnene ikke deltager og ikke er med til at give hunden opgaver, så vil hunden ikke respektere børnene. Bivirkning er at hunden ikke vil lystre dem af betydning.

Eksempler på opgaver til træning

Når vi gennem træning opdrager vores Doodle og lærer den nye ting, så kan man skelne mellem opgaver, der knytter sig til praktik, lydighed, husregler eller sjov. Her er nogle få eksempler på konkrete opgaver.

Praktisk: Navne på hundens legetøj, navne på familiens medlemmer, ’følg snoren’

Lydighed: grundkommandoer som ”plads” ”sit”, ”søg”, ”kom”, ”rulle”, ”kurven”, ”kravle”,”Det er nej”

Husregler: ’ikke lægge i sengen’ ’gå ikke ud af fordøren uden snor på’ ’ikke spise kagen på stuebordet’

Sjov: Balanceøvelser, forhindringsbane, gemmeleg, sjove tricks som ’high five’ og ’bang!´’ ’søgelege’

I kan få masser af inspiration til træningsopgaver på hjemmesiden, i facebookgruppen og løber i tør for fantasi eller viden om, hvad man kan lære en hund, så ring til mig!

Husk, den dag man stopper med at finde på nye udfordrende mentale øvelser, da begyder hunde at kede sig og finde på ballade og så mister den endvidere respekten for jer som leder og bliver mindre lydig.

Lederskab giver tryghed

Lederen er den der har ansvaret, ansvaret for at vurdere hvad der er korrekt adfærd, fare, sjovt mv og ansvaret for at hjælpe alle andre i familien til at forstå hvad der forventes af dem. Der kan sagtens være mange ledere i en familie. 

Hunde har behov for at føle sig trygge ved at der er tydelige ledere omkring den. Er en hund ikke tryg, kan det resulterer i at de bliver stresset, gøer, bliver ulydige og vilde. Man får en tryg hund når familien er tydelige ledere og dermed tager ansvar for og leder hunden til at begå sig i livet i menneskeverdenen.

Lederskab gennem træning

En leder er stærk og kan lede flokken igennem farer. Da lederen har ansvaret for flokken, er det vigtigt at lederen er værdig til rollen. Lederne i en gruppe er derfor dem, der er dygtigst til at lærer de andre flokken at klare sig. Derfor påtager I jer lederrollen ved at træne med hunden dagligt og lærer den nye ting. Gennem nye – og for hunden – imponerende opgaver bevarer hunden respekten for alle i familien. Den tænker ”Wauw, de er dygtigere end mig!”. Den positive effekt er at hunden er tryg og at den lystre jer.

Tab af lederskab

Behovet for daglig træning stopper aldrig! Stopper I med dagligt at vise hunden at I er ”dygtigere end hunden”, så begynder hunden nemlig at overveje, om I er de rigtige til at lede flokken. Den mister respekt for jer og har derfor ikke en naturlig lyst til at lystre jer. Hunden begynder at påtage sig lederskabet og ansvaret for hjemmet. Dvs den stoppe med at lystre selv kendte kommandoer og den bliver stresset og gøende.

Manglende lederskab medfører tab af livskvalitet

Kan hunden ikke mærke tydeligt lederskab i familien og har påtaget sig lederrollen og ansvar for hjemmet, så har det betydning for hundens og jeres livskvalitet. Hunden risikerer at blive stresset, blive bange , ulydig, vild og urolig. Desuden kan hunden blive gøende. Det betyder at I får et liv med en besværlig hund der kan være svær for jer og andre at være sammen med.

Derfor er det helt afgørende at ALLE personerne i familien dagligt underviser hunden i nye imponerende øvelser.

Den dag i stopper med at undervise hunden i nye spændende øvelser, måske fordi at i syntes at den kan det grundlæggende,  ja den dag mister den respekten for jer da i jo ikke længere er “bedre vidende” og så starter problemerne med ulydighed, stess gøen mv. 

Se mere info om Lederskab her

Kærlighed

Det sidste behov “Kærlighed” er de fleste af os rigtige gode til at dække! Doodler er nemlig meget kærlige hunde og de har behov for at være en del af familien ved at blive set og være i fokus, men husk det er i træningstiden hunden skal være i fokus og der er der den skal have tildelt sin kærlige opmærksomhed som løn.

Kærlighed som motivation for træning

Når vi giver vores hund kærlig opmærksomhed i en øvelse, motiverer det hunden til at lystre os og gøre noget der får os mennesker til at blive glade og give mere kærlig opmærksomhed. Vores kærlighed er altså med til at motivere hunden til at gøre bestemte ting. Derfor kan vi bruge vores hengivenhed, kærlige øjne, skønne stemme og nus og kram til at belønne hunden for at samarbejde om opgaver, deltage og gøre sig umage i de øvelser vi tilbyder. Derfor er det en god ide at hunden får dækket sit kærlighedsbehov når vi træner med den.

Kærlighed er hundens løn – betal ikke (for meget) forud!

Vi kalder også denne kærlige opmærksomhed for hundens ”løn”. Hunden modtager for sin indsats kærlige nusse løn. Hvis vi giver hunde løn for at lave ingen ting, fx hvis vi sidder på gulvet og nusser hunden for hyggens skyld, så kalder vi det ”gratis kærlighed”. Hunden får så at sige løn, uden at udføre arbejdet. Er det praksis i familien – ja og så kan vi ikke forvente at hunden gider at gøre sig umage med at lystre os i div øvelser. Hvem gider arbejde, hvis man kan få løn for at lave ingen ting? 

Derfor har vi en tommelfingerregel på kærlighedsfronten:

  • 90% af kærlig opmærksomhed skal hunden arbejde for, dvs. løn for træning
  • 10% af kærlig opmærksomhed kan hunden få som gratis hygge (sidst på dagen)

Endvidere kan vores hunde misforstå vores “gratis kærlighed”. Hvis mængden af den gratis kærlighed overdrives, så tror hunden faktisk at vi “tilbeder den”. For i naturen er det primært de lavere rangerende ulve/hunde der “tilbeder” de højre rangerende individer, ved at give dem gratis opmærksomhed. Så overdreven gratis kærlighed og opmærksomhed kan give misforståelser i samlivet med hunden og fører til problemer…hvorfor lystre min hund mig ikke? Måske fordi den ikke føler du er lederen ?! Måske fordi du kikker på den, kontakter den ubegrundet, nusser den igen og igen uden for træning ?

Der er dog flere grunde til at en hund kan miste respekten for sine mennesker. Mere om dette emne når vi ses 🙂

Misforståelser: Gå tur? Den frie hund?

Der er mange misforståelser i hundeverdenen. En udbredt misforståelse er at mange hundeejere tror at det er vigtigt at gå tur med hunde. Det er en udpræget forståelse at hunde skal ”motionere”, ”strække ben”, ”krudte af” eller ”læse hundeavisen” ved at snuse til masser af tis mv. Det er en myte. Alle hunde – og særligt de kloge Doodler – har brug for at blive stimuleret mentalt. Går man alene tur med sin hund, så bliver den ikke træt i hovedet. Den får simpelthen ikke brugt sin hjerne nok, hvilket resulterer i en understimuleret hund og det giver adfærdsproblemer.

En anden misforståelse er at det gode hundeliv er at være fri til selv at have lov at undersøge hele verden selv fx at hygge sig med at snuse til alt på sin vej. Tilfredsstil i stedet hunden snuse behov, ved at lave søgelege, fx ved at lede efter sine bamser, godbidder eller aftensmad. Men søgeleg er ikke aktivitet nok for en klog doodle, der skal flere nye sjove træningsøvelser ind over i dagligdagen.

Misforståelserne fører til at hundejere bruger en masse tid og kræfter på det forkerte. Ture, hvor hunden er fri til at gøre hvad den vil, har to konsekvenser: 1) Det er ikke tilstrækkeligt mentalt stimulerende 2) Det vedligeholder absolut ikke lederskabet. I får altså ikke vist hunden lederskab via seje nye øvelser. Derfor skift gåturene ud med træning! Eller gå og træn samtidig. Mentale opgaver, sjove øvelser og seje tricks er livskvalitet!

Giver man hunden frihed tager man friheden fra den!

En velstimuleret hund under stærkt og klogt lederskab, ved hvordan man opfører sig. Derfor er den fri til at komme med over alt og kan gå uden snor!

Dagligdagen med en hund:

Her får i et lille kig på, hvordan en dagsrytme kan se ud for en Doodle.

Som hovedregel skal hunden trænes (mentalstimuleres) med 3 gange daglig i 30 min. Nye sjove øvelser.

Gåture er ikke særlig mentalstimulerende, med mindre i træner intenst mens i går. (Husk minutreglen)

 

Morgen (før i går på arbejde)

Ud at tisse i haven 5 minutter.

Træning/mental aktivering 30 min, på træningstæppet i huset eller ude i haven eller måske i parken. (Nye øvelser)

Friløb i have i 10 min.

Hygge med familien (ikke gratis opmærksomhed)

Morgenmad til unge hunde (evt. søgeleg med mad)

Ud at tisse af i haven igen

Farvel.

…..hunden sover i alenerummet til i kommer hjem igen.

Eftermiddag efter arbejde: (14-17.00)

Ud at tisse i haven 5 minutter.

Træning/mental aktivering 30 min, på træningstæppet i huset eller ude i haven eller måske en tur i byen/skoven. (Nye øvelser)

Friløb i haven 1-2 timer. Incl kødbensspisning eller en lille eftermiddags snack (tørret kød)

Hygge med familien (ikke gratis opmærksomhed)

Ro….

Aftensmad ca. 18.00

Tissetur i haven

Ro…

Aften

Kl ca. 20-21.00 rolig træning/mental aktivering i 30 min. (Der er stadig mad i mavesækken, så ingen vilde øvelser)

Træner man ikke om aftenen, så kan hunden evt. ikke sove igennem hele natten fordi den er understimuleret.

Nat tissetur i haven.

Sove fra ca 22.00 til 6.00

 

VIGTIGT : ”Minutreglen”

Hvalpe under 1 år bør kun ”lokkes til bevægelse” 1 minut pr leveuge alder, dvs. en 10 ugers hvalp = 10 min på en hel dag.

Lokkes til bevægelse = gå tur, kast med div, leg med andre hunde, børn der løber i skov/strand/park.

Hvalpen må løbe alt det den vil, hvis i ikke lokker den. Så 100% fri løb i alm have.

Hvad kan træning/mentalt aktivering bestå af :

Almindelige lydigheds kommandoer så som:

  • Sit
  • Dæk
  • Plads
  • Kom med …bamsen
  • Navne på div legetøj
  • Rulle
  • Hop
  • Pote
  • Kom
  • + ca 100 andre kommandoer

Endvidere kan div husregler øves, så som:

  • Ikke gå ud af hoveddøren
  • Hilse pænt på mennesker
  • Ikke tage mad fra køkkenbord
  • Være rolig under en fodboldkamp

Sjove øvelser

  • Søgelege/spor, ud og inden, gerne flere gange dagligt
  • Balance øvelser

Praktiske øvelser

  • Navn på div legetøj
  • Navn på familiemedlemmer
  • Følgsnoren

Oplevelser

  • Nye spændende gå tur i nye omgivelser (husk minutregl for hvalpe)
  • En tur til stranden / skoven
  • Besøg hos andre familier
  • På tur i zoo eller ligende

PAS PÅ HUNDENS LED….mere om emnet her

Pelspleje

Pelspleje er også en vigtigt emne når man har en Doodler. Da pelsplejen er et meget krævende job for en doodle ejer.

Så sæt jer nu rigtig godt ind i dette emne INDEN hvalpe kommer hjem.

Klippehund pelspleje

Trimmehund pelspleje