Klippehund Pelspleje

KLIPPEHUNDE

Disse typer doodler kalder vi for klippehunde:

  • Goldendoodle F1 + F1B + F2
  • Labradoodle F1B + F2 (IKKE F1)
  • Flatdoodle F1 + F1B + F2
  • Cavapoo F1 + F1B + F2
  • Doodledoodle

Klippehunde er de typer hunde som man MÅ klippe, de skal ikke klippes.

Klippehunde kan ikke fælde ned på gulvet og skal derfor have KRAFTIG hjælp med at skifte pels.

Man skal rede de døde hår ud af pelsen med div redskaber, hvilket er fysisk meget hård arbejde. Ellers skal den holdes meget kort klippet hele tiden.

Der er to slags hår på klippehunde:

Dækhår:

Pelsens lange hår hedder “dækhår”, de kan vokser til de er ca 10-30 cm lange. Dækhår er lidt kraftig i strukturen og har evt farve. Dækhårene vokser ca i 12 mdr inden de dør og skal redes af med universalkammen. Ikke to hunde har ens pels, hverken i mængde eller længde eller krøl.

Underuld:

I bunden af pelsen er der “underulden”, den er fin og blød og er normalt 2-4 cm lang. Der er ca 2-10 underuldshår i hver hårsæk, og der er kun et enkelt dækhår i hver hårsæk. Der kan være 2 underuldshår om sommeren og 10 underuldshår om vinteren, pr hårsæk. Underuldern lever ca 3-6 mdr og skal redes af specielt forår og efterår, men også et par gange der imellem. Så reder man nok døde underuldhår af når man er i gang, skal det kun gøres ca 4 gange årligt.

Test om det er tid til pelsskift/pelspleje:

Man kan rede en lille del af hundens pels ca hver 14 dag med karte og almindelig kam, for at tjekke om det er ved at være tid til “pelsskift”. Og kommer der pludselig hår af i kammen af betydning af med kammen, så er hunden i pelsskift og så reder man med Universalkammene (3 forskellige) indtil der ikke kommer flere hår. Dette kaldes for et “pelsskift”.

Man kan også tjekke om hunden er i pelsskift, ved at lave en “træk-test” som jeg gør på Choice på denne video  Sådan tjekker jeg mine hunde.

Til at skifte pels/fjerne den døde pels, bruger vi “Universalkamme”, som er et redskab som griber specielt godt fat i de døde hår, den kan købes i vores fysiske butik og bestilles i vores webshop. Der findes 3 forskellige universalkammen, man bør have alle 3.

Der er 2 perioder om året hvor alle hunde har pelsskift, forår og efterår. Ca først i marts og i september.  Specielt tidlig forår skal hunden af med vinter underulden, dvs man reder store mængder underulden af med universalkammen.  Men dækhårene skal også skiftes med hjælp af universalkam,  forår eller efterår. Ikke to hunde er ens.

Man kan vælge at klippe noget af længden af de lange dækhår, med en saks eller maskine med afstandskam på. Det kan man selv gøre eller betale en hundefrisør for at gøre det. Frisøren tager ca kr 700-1.000,-. Klippemaskiner kan købet i vores butik/webshop og koster ca 1.000,- 2500,-. Eller man kan leje en klippemaskine hos os Klik her

Man bør dog ALTID fjerne alle døde dækdæk og alt underulden med universalkammen INDEN man klipper pelsen for kort, fjern 70% af alle hårene og klip så de sidste 30% kortere. For man kan ikke få fat i de døde korte klippede hår med universalkammen, så man kan altså ikke få skiftet de døde hår hvis de er klippet korte. Så pelsen skal helst være minimum 5-7 cm når der er tid til pelsskift, for at universalkammen kan få fat i hårene og få trukket dem af. Det er altså nemmere at skifte pelsen på en hund med 10-20 cm lang pels, da universalkammen bedre kan få fat i de lange hår.

Fjerner man ikke de døde hår, så filtre pelsen voldsomt og det er meget smertefuldt for hunde. Kun døde hår filtre.

Kommer man til frisør med filt i pelsen (pga døde hår i pelsen), så klipper de hunde skallet/til huden.

Man undgår nok ikke helt at klippe liiidt i pelsen, for spidserne bliver slidte og skal nok klippes lidt min 1-2 gange årligt. Vi klipper ofte efter vi har pelsskifted med universalkammen. Vi reder 70% død pels af og klipper den ca 30%  tynde pels kortere feks 1,8-3,c cm, så ser den mere velsoigneret ud.

Man bør altså ikke klippe pelsen før man er sikker på at hunden ikke skal skifte pels foreløbig. De døde hår skal trækkes/redes af med universalkammen!! Og det er overraskende HÅRDT OG TIDSKRÆVENDE ARBEJDE. Dvs ca 3-6 timer når der er pelsskift forår og efterår.

Det er svært at finde hundefrisør der kan hjælpe med pelsskift med universalkam. Der er mulighed for at hundefrisør kan klippe doodler klip. Se LINK til frisør her

 

Hvordan ”fungerer/lever” håret:

Der er to typer hår på hunden, ”Dækhår” og ”Underuld”

I hver hårsæk er der kun et dækhår og 2-10 underuldshår. Dækhårene er de lange lidt kraftigere hår (10-30 cm) . Dækhåret gror til det har fået sin genetiske længde (ca 12 mdr), så begynder det at dø, roden skrumpe i hårsækken og det vokser nu ikke så godt, det bliver tynder/finere ved roden, mister ofte evnen til at lave farve og det kan ikke rense sig selv, så hundens pels begynder evt at blive fedtet og beskidt og kommer til at lugte. Meget døde hår filtre voldsomt.

Når man trækker det døde dækhår med den nu skrumpet hårrod ud af hårsækken med universalkammen, så begynder der omgående at vokse et nyt dækhår op af hårsækken.  Underuldshårene er korte 2-4 cm og meget tynde og bløde og blegere i farven end dækhåret. Underuldshårene dør og skal redes af løbende eller grundigt 4  gange om året, deres levetid er måske 3 mdr. Hundene laver meget mere underuldshår om vinteren og får derfor et voldsomt underulds-pelsskift om foråret hvor vinterpelsen skal af. Den døde underuld filtre HELT VILDT hvis den ikke fjernes når den er død. Det er altså de korte bløde underuldshår der volder os de største problemer med filt. Vi fjerne ca 70% af hårene på hunden når den er i pelsskift. De sidste 30% kan man så klippe kortere for at det ser mere soigneret ud.

Pelskvaliteten afhænger meget af det foder hunden får. Så det er vigtigt at fodre hunden optimalt for at få en flot og sund pels. Optimalt foder er råt kød, jo større andel af kød der er i hundens foder jo bedre pels kan den lave. Der findes også tørkost produkter der indeholder tilpas meget kød, men desværre bliver man snydt af de fleste tørkost typer, de indeholder simpelhen ufattelig lidt kød. Så se jer godt for. Fiskeolie er også super vigtigt for en sund pels, og bør tilsættes hundens kost dagligt.

Hvor ofte må vi rede vores hunde ??

Hver gang man reder en hunds pels, er der en chance for at løsner et hårstrå (eller flere). Når et hårstrå (dækhår) er løsnet fra hårdsækken, så starter der et nyt hår i hårsækken. Det nye dækhår gror oftest 12 måneder.

Jeg forstiller mig nu at der er 1.000.000 dækhår på en hund. I dag den 22.1.2022 løsnede jeg det hår som har nr 878.863. Jeg bør nu skrive i kalenderen, at om et år, den 22.1.2023 bør jeg huske at fjerne hår nr 878.863, for det hår er da død og fjerne jeg det ikke kan det hår, begynde det at filtre eller måske kunne det endda glide af hunden, hvis hundens pels er meget glat. PYH det er sku ret besværligt at skulle holde styr på hvornår hver enkelt hår skal fjernes/dør.

I øvrigt, når i skal fjerne det død hår nr 878.863, så pas på ikke at rede i alle de levende hår som står omkring dette døde hår, for det slider på de andre hår og pelsen blive bliver lidt slidt at se på. I risiker endvidere at løsne FLERE hår, som i skal igen skal huske at fjerne 12 mdr senere.

Jeg vælger den nemme løsning …. Jeg reder kun 4 gange årligt !!

I naturen vil dyrene skifte pels i februar/marts og igen i slut august/start september. Forår er det oftest kun underuld skrift og efterår er det både dækhår og underuld skift.

Jeg reder primært i feb/marts hvor vinterunderulden vil af.
Og så reder jeg i august/september, hvor sommerunderulden skal af og evt dækhårene.

I juni og december får de oftest også en let tur, hvor jeg fjerne det underuld jeg ikke fik af ved tidligere pelsskift.

Klipning:

Ønsker man en 100% langhåret doodle, så reder man død pels af og klipper kun ved øjnene for at hunden kan se ud.

Ønsker man ret langhåret, men mere velplejet doodle. Så kan klippe med maskine med afstandskam på, efter man har redt 70% død hår af med universalkam, forår og/eller efterår. Så klipper man de sidste 30% ned til ca 3-4 cm for at hunden skal se mere vel soigneret ud. Man behøver ikke klippe i sin klippedoodle, men de ser lidt jammerlige ud når man har redt 70% pels af dem.

Ønsker man korte og ret nemme pels, så bliver hunden klippet kort med maskine (0,3-1,4 cm) hver 3 mdr og så skal man rede hunden grundigt ca 1 gang pr mdr for at fjerne døde hår og lidt filt. . Det er dog svært at få fat i den korte døde pels med redskaberne. Pelsen bliver derfor ikke optimal. Pelsen bliver aldrig over ca 5-7 cm lang for så begynder den at filtre. Når pelsen blot bliver klippet og ikke rigtig “udskiftet” via redning med de redskaber der fjerne død pels, så bør man forvente at hårstråene bliver finere og at de mister lidt deres farve, dvs sorte hunde kan blive grå og gyldne hunde bliver lyse og brune hunde bliver lysere. Pelsen mister også evnen til at holde sig selv ren, når den ikke skiftes ved at den bliver redt af. Så må man vaske oftere for at undgå lugt mv.

Man kan selv lave alt pelsplejen, fjerne døde hår og klippe med maskine. Man kan evt betale en hundefrisør for at klippe hunde.

Hvalpepels.

Hvalpes pels er normalt tynder og finere end voksen pels. De tynde fine hvalpe dækhår knækker super nemt, så derfor bør man ikke rede i pelsen mere end højest nødvendigt, hvis man vil undgå at pelsen skal komme til at se slidt ud. De tynde hvalpe dækhår er oftest mindre krøllet end voksen dækhår, så når hvalpen har skiftet hvalpepelsen, så får de oftest kraftigere voksen hårstrå som er bedre til at krølle. Hunde får oftest flere hår som voksen, dvs både flere dækhår og mere underuld.

Hvornår skifter hvalpe pels. Ja desværre er ikke to hvalpe ens. Så man må bare holde øje med pelsen og lave træk-test og rede-test ca hver 14 dag.

Vi ser indimellem at hvalpe skifter hele pelsen, altså både dækhår og underulden som 8-16 ugers, så kommer der en ny kraftigere voksen pels frem.

Andre skifter underulden uden af skifte dækhårene, måske når de er 4-8 mdr og så må man rede underulden af med universalkammene og man kommer nok til at knække de skrøbelige hvalpedækhår ved den lejlighed og så jævner vi dækhårene med maskine bagefter, måske med afstandskam 18-25 mm, altså når så godt som alt underulden er fjerne, altså for at hunden bliver præsentabel at se på igen. Fjerner man ikke ca 70% underuld, ja så filter underulden inden for få måneder.

Nogle gange oplever vi at hvalpedækhårene ligesom vokser over i en voksen pels kvalitet uden af skifte, dvs at vi kan se at dækhårstrået ligesom bliver tykkere og kraftigere i farven nede ved huden og er tynder i toppen af hårstrået, men også den type dækhår skal skiftes på et tidspunkt inden de bliver 18 mdr.

 
Pels skift TEST på voksne hunde
Jeg laver samme træk test på voksne hund og holder derved øje med hvornår det er tid til dækhår skift.
Underulden skiftes liiid løbende og så kommer der store skift ca feb/marts og september. Men kan derfor med fordel rede en voksen hunds pels ca hver 2-3 måned for fjerne lidt underuld og så give den store tur i feb-marts og august-september.

Ny video hvor jeg bruger “universalkammen”….VIGTIG VIDEN !!!!

Den 26.9.2020

Her viser jeg jer den NYE “BIG G” Karde, som er super effektiv, men også dyr.

Den 12.3.2015
Goldendoodle F1B Nova har fået fjernet underuld med universalkam. Der er gået 4 mdr siden sidste pelsskift, derfor en stor mængde. Det er vinter underulder der skal af om foråret.

Den 3.4.2016

Den stor Goldendoodle Tusak fik også fjernet vinter underulder. Ca 70% af hundens pels bliver redt af. Efter pelsskiftet kan man tillade sig at klippe de lange dækhår lidt hvis man syntes det er nødvendigt. Vi er rutineret i at fjerne pelsen med kam og universalkammen og det tager os derfor kun ca 3 timer for en person at gøre arbejdet færdigt. Eller 1,5 time for 2 personer.

Vi har lavet en lille video med vores sorte Goldendoodle F1 Choice den 20.9.2012, her kan i se hvordan en ikke fældende Goldendoodle dog skifter pels. Videoen er lavet i september måned og ca 1-2 mdr senere slap den allerede døde pels helt og kunne redes af med kam i stor stil. Man skal altså IKKE trække hårene af med fingerne som på videoen, det er blot en video der demonstrer hvordan pelsen kan slippe/fælde.

Her er det en video med Peanuts hvalpe pels skift …

Træk test video med en 5 mdr hvalpe

https://youtu.be/K2mbfxp5Z3E

Den 18.3.2015

Det er forår og alle hundene skal af med underulden. Labradoodlerne skal nok også af med dækhårene. Selv pudlerne skal af med vinterpelsen…se de to videoer…

Video hvor jeg skære filt knuder ud af pelsen

https://youtu.be/Crc_0al7-r8

Den 7.11.2015

Jeg klipper min Cavapoo “Soul” med maskine og liidt saks.

Goldendoodle F1 Lærke klippes med maskine.

 

Lærke nyvasket FØR klip (6 mdr siden sidste klip)

Lærke efter klip

Den 12.2.2016

Mini-mini/mellem Goldendoodle F1B Lulu er 10 mdr og skifter for første gang pels. Hun er 10 kg og 37 cm. Her er en video med lidt af pelsplejen.

Billed af Lulu i midten og to nye venner lavet af den pels jeg redte af hende som 10 mdr.

 

Lulu før udtynding af død pels. 10 mdr

Lulu efter udtynding og vask. 10 mdr

Lulu efter klip. 10 mdr.

Den 7.10.2013

Her er vores nyeste forsøg…Vi har delt Chioces pels op i 4 og behandlet den på 4 forskellige måder. Første del bliver trimmet/rykket af, anden del bliver klippet med maskine..helt i bund, treide del bliver klippet med maskine og afstandskam på ca 1,5-2 cm og den fjerde del bliver der ikke gjort noget ved.

Så vil vi se om 3-6 mdr hvordan pelsen udvikler sig og om det har noget betydning hvordan vi behandler den….

Den 28.1.2014

Opfølgning på pelsforsøget fra 7.10.2013……….ny video med resultatet af forsøget.

Her under er en lille video (50 minutter) med Louise og hende hund Scooter…

Video med Chili som er 10 mdr og som ikke skifte pels endnu. Og derunder flere video med klip af filt på indelår mv.

Vask
Generalt bør man ikke vaske en hund mere end højest nødvendig, da vask med sæbe forstyrre huden og pelsens naturlige balance.
Hunde er selv rensende i pelsen! Hvis en Klippedoodle er ubegrundet beskidt i pelsen eller lugter af hund, er det nok fordi de trænger til hjælp med at komme af med den døde pels som ikke længere er selv rensende.
Har hunden rullet sig i ”skidt” ja så vask den, men er den blot mudret eller ligende, så lad den tørre og pelsen renser sig selv inden for 24 timer.

Vigtigt:
Man skal altid sørge for at hunden er helt fri for døde hår inden man bader den, hvis man bader en hund med død hår i pelsen så filtre de døde hår HELT VILDT.

Husk at kød-protein-rig hundefoder og ½-1 ml fiskeolie pr kilo hund pr dag er alt afgørende for at bevare en sund hud og pels hos Doodlerne og alle andre hunde.

Se mere om vores erfaringer med pelspleje længere nede på denne side.

Negleklip: Her er lidt om negleklip.

Se hvor forskellige hundene kan se ud pga deres forskellige klipninger 🙂

 3 forskellige pelslængder på klippehunde.
 Video med negle klip…
 
God video fra internettet 
https://youtu.be/MM4HQDb1Ef0

 Poteklip:

Det er en go ide at fjerne alle hår under poten, så hunden står bedre fast på vores glatte gulve. Endvidere bør man passe på at der ikke kommer filt knuder mellem trædepuderne og under poten

Her ser i forskellen på en plejet pote og en uplejet pote.

Jeg har brugt en saks til de lange hår og en potetrimmer til mellem og under poten

 

Øre pleje:

 

Øremider og øresvamp

Jeg syntes jeg vil skrive lidt om øremider og om øresvamp. Øremider er små dyr der bor i hundens øregang, de kan KUN se i mikroskop og ikke med et øreendoskop eller med det blotte øje. (Dyrlægen SKAL skal altså tage et prøve og tjekke i mikroskopet ellers “gætter” han bare!!) Behandling er feks et par dråber Frontline direkte i øregangen en’ gang, så dør bandittene. Øremider smitter, men det er meget sjældent at hunde med et godt immunforsvar får øremider, men hvalpe er dog udsat pga et dårligt immunforsvar. Vi har undersøgt næsten alle vores hvalp i mikroskop og vi finder INTET, men 4 uger senere har ca 10% af hvalpen fået øremider, siger deres nye dyrlæger… Mistænker at nogle dyrlæger vil tjene lidt extra penge. Katte er en kraftig smittekilde, men jeg har altså aldrig mødt en vel ernæret og almindelig sund voksen hund med øremider. Så hvor kommer jeres øremider fra ?!!

Symptomer på øremider er kraftig kløe og kaffegrums lignende skidt i ørene, dog kun når de har haft øremider i længere tid. Men skidtet i ørene er evt kun skidt…se videoen længere nede.

Alle hunde har svampe boende i ørene, det er helt naturligt. Men får svampene for gode betingelser, så formere de sig og overdræven mængde af svamp kan genere hunde.
For meget svamp i ørene, opstår n¨år der er et unormalt “klima” i øret.
Årsag:
Det kan være pga på et belastet immunforsvar pga feks stress, stress pga at hunden har for meget mental ansvar i hverdagen eller måske pga noget den spiser som stresser kroppen og så oplever vi at de får fugtige eller varme øre og der er grobund for overdrævens svamp.
Hår i ørene kan holde på fugt og snavs og kan derfor også ændre klimaer, bla ved at øret ikke får luft nok. Der skal luft til at holde øret tørt. Så hold mængden af hår nede, ved at trække dem ud.
Vand i ørene kan også genere nogle hunde, specielt hvis der samtidig er hår. Så undgå at få vand ned i øret på hunde.
Vigtig…undgå at nusse hunden omkring øregangen, dvs området under øret. Mange hunde nyder at blive nusset lige der, altså uden på den indre øregang. Men når man nusser der, så stimulere man ligesom den indre øregang og der kan opstå en ubalance og vi oplever at hundene begynder at producere mere ørevoks og varme og fugt, så trives svampen bedre ups. 

Meget snavs i ørene.
80% af alle mine hunde/hvalpe har virkelig meget brunt snavs i ørene, men det er 100% naturligt, ørevoks og jord !!! Ja vi tillader at hundene leger og graver i jorden, så de får faktisk rigtig meget jord i ørene. Heldigvis snupper ørevoksen bare jorden og prøver at transportere den ud igen. Sørg for at ørene er fri for hår og så rens øret med ørerens når ørene bliver for beskidte, det forbygger overdreven svamp. Se video længere ned.

Symptomer på for meget/overdreven svamp i ørene, er FUGTIGE og evt meget ørevoks og snavs. Nogle hunde begynder at klø sig på øret og ryster på hovedet. 
Løsning: Fjern alt hår i øret, altså også dybt nede i øregangen og rens øret grundigt med ørerens 2-4 gange i træk til øret er helt rent og der kun kommer rent ørerensvæske ud når du renser. Ørerens kan købes i webshoppen.
Gentag en gang om dagen i 2-4 dage.
Forvent at hunden er generet i øret et par timer efter denne behandling.
Stopper generne ikke efter 4 dages behandling, så bør dyrlægen indover. 

Her er 2 link til alternativ ørerens : https://www.facebook.com/reel/526371139433341?fs=e&s=TIeQ9V

https://vm.tiktok.com/ZGJQRg4xF/

Men er ørene tydelig røde eller endda hævet, ja så skal dyrlægen kontaktes.

Klør hunden sig meget ved ørene, så tjek ørene, men det kan være pga halsbåndet eller hårknuder ved ørene. Husk at fjerne hår nede fra hundens øregang min hver 4 uge, så øret kan få luft, det er dog ikke alle doodler som har hårvækst i ørene. Man kan med fordel rense hundene øregang med “ørerens” ca hver 2-4 uge, gør INTET andet. Undgå at nusse hunden for meget omkring ørene, da det evt provoker øregangen til “ubalance”.
Hundene kan godt være irriteret på ørene nogle timer efter behandling.

Se er billeder af hunden på videoen her over…før og efter ørerens. Og nej dyrlægen fandt ingen øremider eller øremideæg i mikroskopet.

Info om 

Link til dyrlæges info om emnet  
Et link mere …
Og et mere ….

 

 

 

KLØE

Kløe…
Jeg vil fortælle lidt om kløe.
Når hunde klør sig, er det ikke sikker at de klør sig lige der hvor det faktisk kløer, for der er mange steder på kroppen de ikke kan nå med mund og poter.
De kan ikke nå numsen, ryggen, brystet, under forben mv
Så når de ikke kan nå disse steder, så klør/kradser/bider de sig bare et andet mere tilfældigt sted.
Hvad kan være årsagen til at det klør….små/store filt i pelsen, død pels eller tør hud, lopper, ridser på huden, menneske finger der piller i pelsen, kemi i omgivelserne eller som påføres hunde eller allergireaktioner.
Tjek for filt…Start med at red hunden igennem med en tæt kam, husk at red rundt om numsehullet og i armhulen mv der kan være usynlige micro filt. Hold håret ret tæt rundt om numsen, så kommer der færre micro filt i det område.
Tør hud, giv hunden min 1/2 ml fiskeolie pr kilo hund pr dag. 10 kg hund skal have 5 ml fiskeolie pr kg hund.
Tjek for pelsskift via træktest, død pels kløer ofte meget. Klipper man død pels over istedet for at trække det af med universalkammen (det hedder pelsskifte), ja så kan det klø.
Ridser kan komme fra leg med hunde, grene der røre huden, pelsplejeredskaber der ridser huden, alt sammen helt naturligt og i kan ikke forhindre det…kløen forsvinder igen.
Kemi, vaskepulver, rengøringsmidler, luftfrisker, tæge/loppemidler mv mv kan genere huden.
Mennesker der nusser pelsen eller røre ved hundens halsbånd kan få den lidt pelsfølsomme hund til at klø.
Allergireaktioner kommer oftest pga kulhydrater i hundes madindtag, tjek også jeres godbidder for unødvendig indhold. (burde være ret animalsk)
Lopper, det er ikke så ofte man møder lopper, men har hunden lopper så ses der ofte sort grums over halen, altså aller nederst på ryggen og evt små røde bidmærker på de bare stykke maven på bugen.
Og husk man kan altid ringe og få en snak inden dyrlæge maskinen starter. Dyrlæger symptombehandler oftest kun og fjerner ikke årsagen. Lad os i fællesskab fjerne årsagen i stedet for at bruge medicin og kunstigt foder 🙂
 

Her er lidt pelspleje erfaring fra en Labradoodle F1B (klippehund) 2.11.2015:

Hej Jeanette.

Du får lige en pels-Update

Fernando har også meget tyk pels, bølger eller krøller også en del. Jeg klipper ham forår og efterår med 5 cm afstandskam. Ser ret fint ud – så er han stadig blød og bamset – men måske lidt mere puddelagtig i udtrykket, da pelsen krøller en del når den er kort. Normalt børster jeg ham igennem 1 gang i ugen, lidt filt, men ikke det vilde, tager 15min. Men det lader til, han kommer i fældning 2 gange om året. Her skal han børstes noget mere (30-60min 2 gange i ugen) og han filtrer meget nemt. Hvis jeg ikke får ham børstet nok kommer der nogle lede filt – især de svære steder (under armhuler, lysken og bag ved ørerne hvor pelsen er vildt tyk). Under fældning bruger jeg også universalbørsten til at tage døde hår/underuld, der er en hel del. Jeg tager ikke det hele ad en gang, men hver gang jeg børster ham får han en omgang m Universalkammen også i disse dage. Han er i fældning lige nu – derfor er han også netop blevet klippet ned til 5 cm (ikke fordi det fjerner de døde hår – men ellers er han simpelthen for svær at holde fri for filt – og jeg synes også det er meget svært at bruge universalbørsten hvis han har 15cm lang pels – meget nemmere at få tyndet ud i pelsen hvis den er lidt kortere).

Jeg klipper han så kort jeg kan under poterne, her filtrer han også nemt. Og han slæber mindre skidt ind hvis potepelsen er kort.

Jeg er lidt i tvivl om jeg bør bade ham mere (han har været i bad 2 gange i sit liv – altså kun hvis han er særligt beskidt og har rullet sig i noget klamt). Han lugter lidt pt – men tror måske det er fordi jeg stadig ikke er færdig med at tynde ud i pelsen, for normalt lugter han ikke, selvom han ikke har været i bad. Men som j forstår det, bader man pudler en del – så derfor er jeg lidt i tvivl om hans pels måske ville være lidt nemmere at håndtere hvis han fx fik et bad i måneden. Men har ikke testet.

Han fælder som udgangspunkt slet ikke – kun de 2 gange om året – og det er mest hvis han trænger til en børstning. Min mand har jo mild allergi overfor hunde – og reagerer slet ikke på ham, så det er lækkert. Han pelsplejer dog heller ikke – men nusser og omgås ham fint i dagligdagen.

Han har tendens til tør hud og skæller lidt – han får jo sin lakseolie – men har du måske andre tips til hudpleje? Han kan godt klø sig en del, måske pga den tørre hud?

Så normalt kræver hans pels ikke det store – men 2 gange om året skal han klippes og pelsplejen er noget mere krævende i fældningsperioden. Og det er med at fange det med det samme – for hvis man ikke får taget sig af det ret hurtigt, får han nogle lede filt der er noget nær umulige at rede ud. Så ikke noget med at udsætte til næste uge.

Jeanette’s svar:

Jeg tænker bare at han kløer fordi han er i pelsskift. Man kan også komme til at ridse dem liiidt med redskaberne og disse usynlige sår kløer så under helningen. Det skæl du ser, ses kun fordi han er sort. Og jeg tror det er naturligt at de skifter hud/skæl som vi andre. Men den døde hud/skæl kan have lidt svært ved at komme ud af den hos ham ret tykke/kompakte pels. Jeg ser også ubetydelig skæl hos retrievere, specielt hos dem i mørk pels og specielt når de laver pelsskift. Man bader egentligt kun pudler og doodler fordi man ikke får fjernet de døde hår der holder på skidtet. Levende hår renser sig selv.

Fernando, Labradoodle F1B 18 mdr.

Hjælp til pelspleje klik her