Manglende appetit.

Manglende appetit kan skyldes mange ting.

Vigtig er naturligvis at udelukke at hunden ikke er fysisk syg, så læg mærke til om hunden opfører sig som den plejer og er frisk og alm fysisk aktiv og drikker alm mængde vand? Hvis du er i tvivl så kontakt dyrlægen.

Jeg vil her nævne de ting som IKKE har med fysisk sygdom at gøre.

Varme/kulde

Hvis hunden har det varmt eller koldt, så kan det ændre hundens spiselyst.

Forpustet

Når hunden trækker vejret hurtigt efter fysisk aktivitet, så bliver hjerte og lunge større og så er der ikke plads til mad i mavesækken. Hunden bør være afslappet når den spiser og endvidere i ca 4-6 timer efter den har spist, ellers er der også fare for mavedrejning, dvs mavesækken flytter sig så meget for hjertet og lungerne, at den bliver lukket af og hunden kan dø på meget kort tid, ala 30 min.

Fodertidspunkt

Foder hunden når den er afslappet og ikke stresset. Foder når du ved at den ikke skal være fysisk aktiv i de næste 4-6 timer. Så oftest er det bedste at foder kort tid før vi går på arbejde eller kort tid inden vi går i selv. Husk at den skal besørge lige efter den har spist. Hvalpe der vokser, spiser 2 gange om dagen og voksen hunde kun 1 gang pr dag.

Det er naturligvis SUPER VIGTIGT at fodre IKKE står fremme hele tiden. Tænk på hvor meget du havde lyst til grillkylling, hvis der stod frisk grillkylling foran din næse 24/7, så ville du nok også blive træt af grillkylling, efter få dage.

Foder bør kun stå fremme i 10 minutter 1-2 gange dagligt.

Mellemmåltider/sult

Hvis hunden får snack, godbidder eller tygge ting i løbet af dagen, så tager det naturligvis en del af appetitten. Så prøv HELT at undlade mellem måltider i løbet af dagen.
Husk at hunden skal være sulten for at spise nok, så foder kun EN gang om dagen, hvis din hund er småt spisende, så når den at blive sulten inden næste måltid. Maden bliver ofte i kroppen i 24 timer, så derfor når den ikke at blive ordentligt sulten, hvis du foder flere gange om dagen. Nej hunden fungerer ikke som vi mennesker, den spiser kun hver 24 time. Giv den nogle sjove oplevelser, i stedet for at give den godbidder i løbet af dagen.

Bange for at gå glip af noget.

Hvis de kan fornemme, se, høre at der sker noget et andet sted i huset, så kan de blive så distraheret at de fravælger at spise.

Stresset-lederrolle

Hvis hunden er ”overbelastet” af at være lederen for et hjem, så kan den fravælge at spise eller spise lidt.

Det kan være fordi den instinktivt føler, at den ikke kan passe sig leder job effektivt på fyldt mave. Stresset hunden kan fravælge at spise nok.

Stresset over konkurrence

Hunden kan blive forvirret og stresset, hvis den føler der er stresset konkurrence om maden. Feks fra et andet dyr i hjemmet eller endda fra os mennesker. Så sørg for at der ikke er andre i rummet.

Vi blander os

Når vi prøver at hjælpe hunden med at spise mere end den allerede gør, så kan den blive så forvirret at den ikke kan koncentrere sig om at spise nok. Der skal være ro, stabilitet og tryghed omkring hunden når den spiser, så den ikke skal tænke på andet end at spise.

Jo mere du prøver jo værre bliver det!!  I ulve verden prøver mor ikke at få andre til at spise. Nej du skal ikke prøve at håndfordre den, det bliver det blot værre af i længden.

Hvor skal vi mennesker opholde os under fodring

Prøv jer frem. Nogle hunde fortrækker at være alene, andre fortrækker at vi sidder 2 meget fra den og slapper helt af. Husk at ignorere hunden 100% hvis den henvender sig til dig, det hjælper ikke i længden hvis du blander dig.

Bange/utryg i rummet

Hvis hunden er utryg i det rum den spiser i, genere det appetitten. Så foder i et rum hvor hunden elsker at være. Der skal dog stadig være roligt i rummet, så hunden kan koncentrere sig.

Placering af madskålen

Hunden kan blive generet af madskålens placering i rummet. Den kan føle at det er risikabelt at spise tæt på en væg, da den ikke kan se fare mens den spiser. Så placere skålen i ca 1-2 meget afstand til væggen og tillad at hunden kan gå frit rundt om skåle og spise fra den vinkel den ønsker.

Madskålens udformning/materiale

Nogle hunde er meget kritiske med hvad de vil spise af. Hvad kan genere dem?

Oftest er det metal skåle der driller eller bare skålens materiale, så prøv at foder i en anden beholder.

Skålens størrelse, hvis skålen er lidt lille og hunden støder sin mund på siderne når den spiser, så kan det genere hunden.

Hormoner

Kønsmodne hanhunde der tænker på piger, får oftest nedsat appetit. Hvis hanhundene er kastreret inden de bliver rigtig kønsmodne, har ikke disse problemer.

Tæver der ikke der ikke er steriliseret, kan blive ret påvirket af deres hormoner, specielt omkring løbetider eller hvis de er falsk drægtige, så de kan altså også blive ustabile i deres appetit. Steriliseret tæver har ikke disse hormonelle påvirkninger.

Når hunden er færdig med at vokse op af og går den ned i foder behov.

Når jeres hvalp er færdig med at vokse op af, så bliver behovet for kalorier ned og den vil oftest blive mindre sulten. Man vil så gå over til kun at fodre en gang om dagen, så er den også mere sulten når maden bliver serveret. Hunden kan altså falde med helt op til 75% i foderbehov, dvs at de feks får fra at havebehov for 400 gram til at de nu kun har behov for 100 gram om dagen. Ikke to er ens, så nogle har høj forbrænding og forsætter på 300 gram som voksen. (disse tal er kun gæt)

Fodermængde

Ulve/hunde spiser nødvendigvis ikke samme mængde hver dag. Dens behov for kalorier kan ændre sig alt efter aktivitet og temperatur. Og hvad den får tilbudt at spise, kan have indflydelse på appetitten. Når livretten bliver serveret, så glider der nemt dobbelt portion ned.
Man kan vælge, at lade hunden spise den mængde den har lyst til, altså hvis den ikke allerede er for tyk. Det kalder vi ”fri foder” (dog kun 10 min), og så oplever man nok at hundens appetit variere meget, så den nogle dage spiser 20% og andre dage 200%. Men er vægten, hvor den skal være, er dette en helt fin måde at fodre på. Men nogle mennesker bliver lidt stresset af den varieret fodermængde.

Man kan også vælge at veje hundens foder og tilbyde den sammen mænge hver eneste dag og veje hunden ind imellem og derved holde øje med om den skal op og med i fodermængde. Specielt hunde der har god appetit eller endda er lidt for tykke, ja dem bestemmer vi nok 100% hvor meget den spiser pr måltid.

Årstider

Hunde er ofte mere sultne om vinteren og mindre sultne om sommeren, hvilket jeg passer fint sammen med behov for flere kalorier om vinteren.

Kræsen hund

Ja en hund kan da godt være kræsen, men ofte drejer det sig om vane. Hunde spiser hvad de er vant til fra deres mors mave/mælk. Så undersøg om det ikke er nogle af de andre punkter på denne side der driller hunden, inden i skifter fodret.

Men skulle et produkt/barf virkelig genere hunden, så undlad dog at fodre lige den ingrediens. Men sørg for at hunden får et harmonisk foder, som indeholder alle de ting hunden har brug for. Feks kan man udskifte okse med hest da de begge er rødt-kød og udskifte gris med får, begge lyserødt-kød mv mv

Prøv at undlade den type vitamin eller olie i bruger i maden, for at teste om det genere hunden meget. Man kan evt erstatte produktet med lignende produkt eller give hundens de nødvendige produkter direkte i munden og altså ikke blade det i maden. Pille kan altså give direkte ned i halsen og olie kan hældes ned i kinden.

Her er hvad jeg normalt fortæller mine kunder:

Sørg for at hunden er:

  • Sulten
  • Tryg i rummet
  • Korrekt temperatur
  • Ikke lederen i jeres hjem

Prøv at foder den på en flad tallerken midt på gulvet i det trygge rum. Giv den det foder du forventer den kan lide og undlad de ingredienser du mistænker at den ikke bryder sig om.

Sæt dig på den stol 2 meter fra den, med SIDEN til foderstedet. Kommer hunden hen til dig, så slap helt af og ignorere den 100%.

Lad fodre stå i 10 minutter.

Fjern fodret efter 10 minutter uanset hvor meget hunden har spist.

Gentag ovennævnte igen efter 24 timer.