Hundefoder mv

Foderberegneren ….HUSK denne beregner ved ikke hvilken en forbrænding din hund har. Ikke to hunde er ens. Beregneren er feks sat til 1.5% af voksen hundens kropsvægt…men nogle hunde forbrænder 4% og andre kun 1%. Så kik på din hund og regulere fodermængde efter DIN HUNDS BEHOV.
Mindre racer har feks ofte en højre forbrænding i forhold til store racer.

Fodermængde regnemaskine

 kg
 dage
Ingrediens Dagsmåltid - dage
"Kødkrulle" med hakkekød/fedt - gram - gram
”Kødfuldeben” med ca 50% knogle og 50% kød/brusk/fedt. - gram - gram
SmartBarf (Vitamin, mineraler mv) - gram - gram
Lakseolie ml ml

Her på siden kan i læse om hundefoder. 

BARF er en forkortelse af Biologically Appropriate Raw Food, oversat til dansk Biologisk Afpasset Rå Føde.

Barf er den kost hunde er født til at spise. De er carnivores ”kødædere”, det ses på de store hjørnetænder, som kendetegner et rovdyr. De har heller ingen tyggeflader, som feks køer og mennesker har, fordi vi skal kunne findele grønsagernes fiber og cellevæg mv, det kan hunde ikke og de kan heller ikke fordøje grønsager, deres tarm er bla for kort.

Hundens krop er designet til at nedlægge et byttedyr, den griber med hjørnetænderne og skære kødet i stykket, ved at tygge med dens skarpe kindtænder og rive og flænser også med dens fortænder. Kød og knogler findeles som sådan ikke, det sluges bare i store stykker. Deres mavesæk og tarmsystem, er designet til at omsætte kød og knogler….intet andet !

De kan også spise ådsler, altså byttedyr der har være død i længere tid, og det nyder de, helt uden at få dårlig mave. Sejt, ja og lidt klamt. Servere du bare frisk BARF til din hund.

Fordele ved BARF:

Rene tænder hele live, ingen dårlig ånde

En stabil mave, der ikke er sensitiv over for nye bakterier

God appetit og derfor ikke problemer med undervægt

Store muskler = ikke gigt eller anden slid

Max god pels kvalitet (forvent ikke max god pels med tørkost)

Harmonisk mave, uden luft i maven

Meget mindre afføring af samle op og meget færre tisse ture

Ingen livsstils sygdomme, generelt bare en sund hund, færre dyrlægeregninger

Super god samvittighed, da vi ved vi har godt det bedste for vores hund

 

Hvorfor ikke tørkost.

Kødet i tørkost er blevet opvarmet, hvilket ændre på ALT, proteinerne kvalitet, vitaminerne og mineralerne er beskadiget mv. Og så er der tilsat grønsager, frugt og evt korn, som hunden slet ikke kan omsætte. (feks kartofler, ris, linser, mv  mv )

Fabrikanten er forpligtiget til at opvarme indholdet iflg lovgivningen, for eller kan det ikke lovligt opbevares i en sæk.

Hvorfor tilsættes der så grønsager, kartofler, ris, linser og frugt og evt korn til tørkost? Fordi det er billigere end kød og så kan dem der fremstiller det, tjene flere penge.

Ja hunde kan leve af tørkost, vi mennesker kan også leve af fryse pizza….

Barf til vores Doodle hvalpe

Da ikke alt barf er af ok kvalitet, har vi et krav om at vores hvalpe skal fodres med vores Emmzo produkter i min 12 måneder.
Det er Emmzo produkter der er i vores komplet kasser. 
Disse komplet kasser sendes i frostkasser til jeres privat adresse.

Er det dyrt at fodre Barf ?

At fodre med BARF, behøver ikke være dyrt. Men forvent heller ikke at det er billigt, det er korrekt ernæring til os selv jo heller ikke.
Køber man mindre portioner Barf, så som feks 13 kg, så er det ca 25% dyre at fodre Barf, frem for kvalitets tørkost. Køber man større portioner ala 50-100 kg Barf, ja så er det ca samme pris som kvalitets tørkost. 

Er det besværligt at fodre med Barf ?

Jeg hører desværre kunder sige, vi vil fodre tørkost, for det er nok nemmere. Mon ikke vi alle har overskud til at bruge 2 minutter på at lave hundens mad hver dag? 

 

DEN NEMME MÅDE:

Vi har i vores butik/webshop valgt at gøre det nemt for vores kunder.

Vi har lavet nogle ”Komplet Barf pakker” som indeholder en velsammensat kombination af kød + knogler fra en variation af dyr, med den helt korrekte næringsmæssigt sammensætning. Husk at tilsæt/tilkøb vitaminer og fiskeolie.

Komplet Barf pakken indeholder feks ca 13 kg “kød og knogler” og  vi sender den i frossen tilstand, til jeres adresse, i en flamingokasse med indvendig mål på 27x25x25 cm., læg det blot i fryseren.

En pakke med 13 kg fylder ca 2 skuffer i fryseren. En pakke med 8 kg fylder ca 1 skuffe i fryseren.

I en mini fryser med plads til 32 l./kg ( 50 x 47 x 43 cm udvendig mål) kan der være 13 kg barf og den kan købes i Elgiganten for  ca kr 699,-

Komplet Barf pakkerne indeholder oftest kød der er hakket og fordelt i frostruller af 500 gram eller 1000 gram kød. (Ligner Mou’s suppe-ruller). Endvidere indeholder kassen korrekt mængde kødfulde knogle. Knoglerne regnes med i den daglige fodermængde. Man bør ikke undlade klogler, det fører til fejlernæring.

Stor-kæmpe køb

Her under ses “storkøb“, som indeholder 50 kg, som leveres i 10 kg blokke. Så kan man tø det hele op og fordele det i passende portioner og fryse det ned igen. Det er altså ikke skadeligt at tø op og fryse ned igen, så længe i holder det på ca 5 grader. Jo større mængde man køber jo sjovere bliver prisen. Se også hvor lidt de 50 kg fylder i en mindre 240 liter fryser. Man spare 15% extra ved selv at afhente i vores butik.

Her under ses “kæmpekøb”, der er 100 kg i 10 kg blokke og se hvad det fylder i en 240 liter fryser.  Så kan man tø det hele op og fordele det i passende portioner og fryse det ned igen. Det er altså ikke skadeligt at tø op og fryse ned igen, så længe i holder det på ca 5 grader. Jo større mængde man køber jo sjovere bliver prisen. Se også hvor lidt de 100 kg fylder i en mindre 240 liter fryser. Man spare 15% extra ved selv at afhente i vores butik.

Holdbarhed ?

Hvor længe kan det optøet kød + knogler holde sig i køleskabet ? ….Det afhænger vist mest af vores tolerance, for hunde er ådselædere, de er født til at æde råt kød der evt ikke er helt friskt. Hundens barf mave er i stand til at slå alle bakterier ihjel. Det glæder dog ikke hunde der lever af tørkost, deres maver er mere sensitive end de seje naturlige barf hunde maver.

Jeg ville dog tage kød og knogler på til feks 3-5 dage og opbevare det i køleskabet i en lukket plastbeholder.

Forslag til en portion Barf / blandingsforhold:

Brug foder beregneren øverst på siden eller lav feks denne portion:

1.5 kg hakkekød ( 3 x 500 g ruller) …. 80% af kosten

375 gram kødfulde ben (kylling halse/fødder, ribben) …. 20% af kosten

40 gram Smart barf vitamin (4 spsk)

20 gram fiskeolie (2 spsk)

Forberedelse:

Mad til flere dage ….

Tag feks de 3 ruller hakkekød ud af fryseren og læg den i en plastbeholder og tø det op på køkkenbordet eller i køleskabet. Husk at tilsæt vitamin og fiskeolie til hakkekødet og bland det godt via omrøring.

Tag også de 375 gram kødfulde ben ud af fryseren og tø det op i en separat plastbeholder

80% af hundens kost er hakkekødet og ca 20 % er kødfulde ben. Hunde har ofte en favorit spise, men alle ingredienser er vigtige, såååå…

  • Hvis hunden elsker sit hakkekøb og er mindre glad for ben, så start med at servere ben og giv den hakkekødet bag efter.
  • Hvis hunde elsker sine kødfulde ben og er mindre glad for kødet, ja så giv den kødet først og ben bag efter.

Hunden skal have både kød og knogler hver dag om muligt….men blive ikke overdræven præcis 😉

Hunde der kun spiser kødfulde ben til et måltid, altså uden extra kød til, kan få hård mave og få svært ved at komme af med afføringen.

Hvor mange dage en portion rækker til afhænger af hvor meget en hvalp/voksen spiser pr dag.

Hvor meget Barf skal hunden spise?

Hvalpe spiser ca 5% af deres kropsvægt i Barf pr dag. (fordelt på 2 gange)
Så en 10 kg hvalpe skal have ca 500 gram kød, fedt, indmad, knogle pr dag. Se foderberegner øverst på siden.
Vi vejer ikke mad af til vores hvalpe og unghunde, de må spise at det de vil på 10 minutter x 2 dagligt.
Hvis unghundene bliver buttet så regulere vi mængden.

Voksen hunden spiser ca 1,5% af deres kropsvægt i Barf pr dag. (fordelt på 1 gang)
Så en 10 kg voksen hund skal have ca 150 gram kød incl knogle pr dag. Se foderberegner øverst på siden.

Men ikke to hunde er ens i deres forbrænding, så se på hunden og skrue op og ned efter behov.

HUSK at ikke alt barf på marked er af ordentlig kvalitet. Så køber man barf med lav protein procent og høj fedt procent, så kan man ikke forvente at hundens krop trives optimalt.

Hvornår er vores doodler voksne og skal fodre en gang dagligt ?

Små racer er hurtigere færdige med at vokse end store racer. Når man taler om at en hund er færdig med at vokse, så mener vi “op ad”. Når skelettet er færdig med at vokse op ad, så mættes knoglerne af kalk og hunden bliver nu ikke højere, men dens krop udvikler sig stadig og får større muskulatur inden for de første 2 år.
Når hunden har nået sin genetiske forudbestemte højde, nedsættes behovet for kalorier eventuelt, så mange hunde bør altså lidt ned i foder når væksten opad stopper, nu fodre vi så kun en gang dagligt.
Men ikke to er ens, så kik på din hund og foder den efter det behov den har. 
Man fodre hunde der vokser eller bare har en stort behov for mad (5% og der over), 2 gange om dagen, fordi mængden de spiser er så stor, at de ikke ville kunne løbe og lege med 5-10% foder i maven.
Når hundens opad vækst stopper, oplever du evt at den ikke har så meget appetit længere, så gå nu ned på et måltid om dagen. Måske oplever du at den stadig har lyst til spiser 5-10%, men bliver for tyk, så gå ned i fodermængde. Spiser den under 5%, så foder den kun en gang om dage, så den bliver mæt en gang om dagen, istedefor at den er små sulten hele tiden. 

Hunde der spiser 5-10% barf er normalt færdig med at vokse op ad :
(spiser den mindre end de 5-10%, eller Barf af dårligere kvalitet eller spiser den tørkost, kan du ikke regne med disse oplysninger)

Doodler der skal blive ca 10 kg er færdig med at vokse som ca 5-6 mdr. 
Doodler der skal blive ca 15 kg er færdig med at vokse som ca 6-7 mdr.
Doodler der skal blive ca 20 kg er færdig med at vokse som ca 7-8 mdr.
Doodler der skal blive ca 25-30 kg er færdig med at vokse som ca 8-9 mdr.
Doodler der skal blive ca 30-40 kg er færdig med at vokse som ca 9-11 mdr. 

Når de er færdig med at vokse op ad, har de altså IKKE OPNÅET DERES FULDE VÆGT. Dvs at en hund man forventer skal blive 10 kg som fuldvoksen 2 årig, er måske kun 8 kg når de er 6 mdr, med de vokser nu ikke i højden længere. Hunde tager altså normalt yderligere 20% på efter de stopper med at vokse op ad til de er 2 år.

Kønsmodne.
I kan også forvent at jeres hunden bliver kønsmodne når de stopper med at vokse. dvs tæverne kommer i løbetid og hanner kan parre en tæve

Hvornår og hvordan serveres maden ?

Hunden skal være rolig og afslappe når den skal spise. Vigtigt er at hjerte og lunge har normal størrelse. Så ingen fysisk aktivitet, løb eller hoppen rund før eller efter hunden spiser, da det kan forsage en mavedrejning :-O
Hunden må altså heller ikke være aktiv med mad i maven. Så giv hunden min 3-4 timers ro efter den har spist.

Hvalpe: Jeg ville starte dagen med al det fysiske (incl mental stimuli) og når det var overstået, ville jeg lade hunden slappe af og blive helt rolig…og så ville jeg fodre hvalpen.
Efter fodring bør man kun lufte (toiletbesøg) hvalpen kort i haven og derefter lade den sove i min 3-4 timer. Derefter normal aktivitet resten af dagen indtil aftenfodring.
Aftenfodring er et samme, INGEN aktivitet før og efter den har spist. Så foder evt ret sent på dagen.
Voksne hunde: Samme regler, de spiser dog kun en gang daglig.

Det er vigtigt ikke at forstyrre hunden når den spiser, da den skal have ro til at fokusere på at spise, så vi er sikker på at den får nok at spise. Så sørg for at der er helt ro i huset, så ingen spændende lyde lokker den væk fra maden. Lad evt en person sidde helt neutralt i nærheden af hunde (2 meter væk) det kan give hunden ro og sikkerhed mens den spiser. Sig intet og bland jer ikke i den spisning. Al indblanding vil i længden være unaturligt og forstyrrende.

Jeg ville fodre hunden på et “barftæppe”. For hunden vil helt naturligt tage de kødfuldeben ud af skålen for at knuse dem med tænderne og derved få rense sine tænder helt naturligt. Men kødfuldeben på vores gulve er ikke så hygiejnisk. Tæppet kan vaskes i vaskemaskinen.

Hakkekødet ville jeg servere til hunde direkte i den beholder jeg opbevare det i i køleskabet eller i en hundeskål. Når hunden ikke ønsker eller bør spise mere, lægges hakkekøds beholderen tilbage i køleskabet.

Hunden få ikke tilbudt beholderen med knogler til “fri”spisning (som vi ellers ofte gør med hakkekødet), da for store mængder kødfuldeben uden (80%) kød kan give hård mave. Så ben/knogler gives i korrekt mængde (20% ben) i forhold til den indtaget mængde hakkekød (80%). Disse tal er blot CA tal….

Manglende appetit

 

Fodermængde regnemaskine

 kg
 dage
Ingrediens Dagsmåltid - dage
"Kødkrulle" med hakkekød/fedt - gram - gram
”Kødfuldeben” med ca 50% knogle og 50% kød/brusk/fedt. - gram - gram
SmartBarf (Vitamin, mineraler mv) - gram - gram
Lakseolie ml ml

Her er et skema hvor du kan se hvalpes ca foder behov (Klik)

Her er en oversigt og Barf foder priser for hvalpe og voksne hund  (Klik)

Jeg forventer naturligvis at mine hvalpekøber KUN vil give deres Doodler det bedste, altså Barf. Så har i ikke lyst eller råd til at fodre Barf, så beder vi jer finde en anden opdrætter. 


Opstart af barf.

Fra tørkost til barf
Læs her hvordan man starter på barf…Webshoppen

 

——————————————————————————————————-

Fodring af hunde (UDDYBENDE)

Her under får i mere uddybende forklaring på hvad hunde bør spise….

Kød

De er jo fra naturen ”rovdyr”, så de er beregnet til at spise dyr. Hele dyr.
Lad os se på hunden krop.
Hunden har store hjørnetænder til at fastholde og dræbe byttedyr med. De andre tænder i hundes mund er formet til at kunne knuse knogler og skære kød i stykker.
Byttedyret som er hundens føde, skal blot fordeles i slug-bare stykker og så ned i maven.
I mavesækken er der en ret kraftig mavesyre som er så syreholdig at den effektivt kan nedbryde knogle og kød og div bakterier.
Tarmen er ret kort, men effektiv når det gælder omsætningen af råt kød og knogler.

Vegetabilsk

Hunden har ingen tænder til at male eller findele vegetabilske produkter med og ingen nyttige enzymer i sit spyt til at starte omsætningen af føden i munden.
Hunden er fra naturen egentligt ikke bygget til at effektivt kunne nedbryde cellevægen i vegetabilske produkter og udnytte de vegetabilske produkter . For at kunne nedbryde og udnytte vegetabilsk føde effektivt burde hunden have spyt i munden som mennesker eller mange maver som koen eller meget lange tarme som andre planteædere. Det har hunden dog ikke og den bør derfor ikke belastes med unødvendig meget fyldstof så som korn og grønsager mv.
Se mere om emnet her.

BARF (Biologically Appropriate Raw Food or Bones And Raw Food)

Barf er ordet man burger for at fodre hunden med råt kød og ben og indmad mv.

Man kan købe Barf i diverse Barf hundefoder butikker, bla vores egen butik og webshop , vi levere fragtfrit en kasse lige til døren med fragtmand, ved køb for kr. 750,-.

Barf produkterne leveres normalt frossent og så skal det blot optøes og serveres for hunde. Super nemt.

Det er dog vigtigt at man køber en god kvalitet Barf. Der som ved alt andet stor forskel på kvaliteten af Barf, man kan feks kikke på protein procenten, den bør oftest ligge på ca 18% og der over. Tilsætter producenten vand til produktet, falder protein procenten. Man kan også kikke på Barf produktet og se om det ligner kød eller om det mest ligner sener, blodåre og andre biprodukter.
Det er rigtig svært at finde kvalitets barf i div butikker, da det meste af det barf der forhandles i Danmark, har lav protein indhold og enorm høj fedt indhold…ala 15% protein og 15% fedt :-O Nej det er bare ikke okay, hunden vil jo blive muskel fattig og fed. 

Vigtigt…. Man skal sørge for at fodre hunden en korrekt balance af kød, fedt, indmad og knogler. Så hunden får dækket sine behov for proteiner, fedt, vitaminer og mineraler mv. Det er faktisk ikke så svært….

65-70% kød
5-10% fedt
5-10% indmad (max 2% lever)
10-15% spiselig knogle
+ lidt fiskolie og vitamin.

Man bør også variere kød typen. De forskellige kød typer er indeholder feks ikke de sammen amino syre mv. Hvis man benytter forskellig kødtyper løbende, sikre man hunden en optimal næring. Brug lyse kødtyper fra feks lam og fjerkræ. Røde kødtyper fra okse og andre store klovdyr. Fisk og æg er også gode og sunde produkter. Alle typer dyr kan spises af hunden.

Tilskuds-produkter

Man bør tilføre alle Barf produkter extra fiskeolie pga omega 3 fedtsyren. ½ ml fiskeolie pr kilo hund dagligt.
Fiskeoliens omega 3 er specielt gavnligt for immunforsvaret og pelsen mv.

Endvidere er det fornuftigt at tilføre Barf lidt extra vitamin/mineral. Byttedyret som vi mennesker kan fodre vores hunde via Barf, er desværre ikke altid opfostret som de vilde dyr, som har adgang til frisk græs, urter mv . Så Barf produkter kan mangle lidt vitamin og mineral. Så tilsæt feks halv eller helt dosis af vitaminer beregnet til hunde der ikke får tørkost.

I vores webshop har vi flere forskellige produkter, både naturligt grønt vitamin/mineral tilskud og vitamin pulver og vitaminpiller. Vi vælger at veksle mellem disse produkter til vores egne hunde.

Skrøne….Man høre ofte at hunde ikke må spise rå knogler fra kylling. Det er altså bare en skrøne. Hunden er født til at spise bla fjerkræ. Mavesyren nedbryder kyllingens knogler med lethed.
Hvis man skulle holde sig fra nogle knogler, så var det nok de store kraftige rørknogler fra feks okse og hest. Deres rørknogler (for-og bagben) er så tykke at de fleste hunde ikke kan knuse dem, men kunne evt beskadige deres tænder i forsøget. Ledene fra okse og hestenes for-og bagben er dog tyndere i overfladen og kan knases af de fleste hunde.

Godbider og andre tyggeting…

Vi kunne ikke finde på at give hunde godbider der ikke er fremstillet af animalske produkter. Der findes heldigvis 100 forskellige lækre godbider fremstillet af animalske produkter. Se mere på webshoppen. Vi oplever at hunde kan få allergireaktioner, dårlige øre mv pga at ejeren ikke lige tænkte på hvad hundens godbidder var fremstillet af. Se altid på ingredienslisten på produktet, ikke kun på teksten på forsiden af varen. Mange hunde reagere voldsomt på selv lidt vegetabilsk indhold.

Hunde elsker at tygge. Så giv dem noget naturligt at tygge på. Knogler og tørret animalske produkter er fantastisk hygge og beskæftigelse til enhver hund, uanset alder. Igen findes der 100 forskellige typer på marked i dag. Så der er ingen grund til at give hunden vegetabilske eller syntetiske tyggeting. Se mere på webshoppen.

God hjemmeside vedr BARF fodring : klik her og klik her

Tørkost

Jeg forventer naturligvis at mine hvalpekøber KUN vil give deres Doodler det bedste, altså Barf. Så har i ikke lyst eller råd til at fodre Barf, så beder vi jer finde en anden opdrætter. Lidt hårdt, men vi vil kun vores hunde det bedste.

Vi har en årrække også fodret tørkost, indtil vi blev opmærksommen for fordele og ulemper . 

Der findes tusinde af tørkost mærker. Der er desværre ganske få af dem der indeholder store mængder kød. Producenterne er rigtig dygtige til at camouflere indholdet via smarte tekster og smukke billeder uden på sækken. Man bør derfor ALTID læse ingredienslisten nøje, ja og vide hvad man kikker efter….mængden af kød og gerne kvaliteten af kød.

Vi har valgt at fører 2-3 mærker tørkost i vores webshop….Orijen, Acana og Carnilove (Bliver leveret til jeres dør)

Orijen indeholder ca 85% frisk 1 kvalitets kød og betragtes nok som en af verdens bedste tørkost typer.

Acana indeholder ca 65-80% kød og er absolut også en af de bedste foder typer.

Her er et link til Orijen og Acana hundefoder som virkelig er toppen af toppen, når det ikke må være Barf.

Kombi af Barf og tørkost

Vi bliver indimellem spurgt om man kan blande tørkost med kød?
Nej. Tørkost indeholder bla fiber som nedsætter fordøjelses processen og det drille kødets naturlige fordøjelses proces.

Tørbarf

Vi har for nylig, april 2016, fået “tør-barf” i vores shop. EasyBarf.
Produktet består i alt sin enkelhed af tørret kød. Der er ikke tilsat kulhydrater. Der er dog tilsat den nødvendige mængde vitamin og mineral, tilsæt kun fiskolie 😉

Vores erfaringer med dette nye produkt er ikke så stor endnu.

Jeg ville dog kun bruge tørbarf som “på tur” foder….ikke som fuldkost i hverdagen.

Vurdering af tørkost

Jeg er IKKE tørkost fan, jeg mener absolut at hunde er født til at spise råt kød.

Og jeg sælger pr 1.1.2021 ikke længere hvalpe til kunder, der planlægger at fodre tørkost til vores hvalpe. Hvalpe har brug for max godt foder i deres opvækst. 

Jeg vil dog prøve at informere jer om hvordan jeg normalt vurderer om et tørkost produkt er godt eller ej, ud fra min mangeårige interesse for hundefoder.

Jeg interessere mig kun for kvalitetsfoder hundefoder og det kan man normalt ikke købe i div. indkøbscentre så som Brugsen, Bilka og landbrugs foderstofforretninger osv.

Desværre hænger pris og kvalitet ikke altid sammen, men man kan dog ikke forvente at få kvalitetsfoder til discount priser.

Lær at læse ingrediens-listen på hundefodret.

De ingredienser der står skrevet først på listen er dem der er mest af i produktet.

Så hvis der står feks. ”Majs, kyllingemel, ris, tørret oksekød, vegetabilsk olie” osv…..så er der altså mest majs i fodret og næstmest kyllingemel osv.

Nå hvad bør et godt hundefoder så indeholde??

Hunde har først og fremmest brug for gode letomsættelige proteiner og fedt og så nogle vitaminer, mineraler og gode fedtsyre.

De gode letomsættelige proteiner skal normalt komme fra

  • Kyllingekødmel/kylling
  • Lammekødmel/lam
  • Fiskekødmel/fisk
  • Æg
  • Andre dyr

Korn, majs, ris, linser er egentligt mest ”fyldstof”, som hunden ikke har  brug for, og som det heller ikke kan fordøje/omsætte, men det er billige ingredienser. Kulhydrat delen er ofte 15-60% af tørkost indholdet.

Fedt stoffet skal ”hovedsageligt” være fra fjerkræ, lam og fisk, og ikke fra køer og svin og ikke vegetabilsk fedt. Og der bør ikke kun stå “animalsk fedtstof” på ingredienslisten, da det betyder af man ikke ønsker at oplyse hvilken for for fedtstof der er brugt i fodret, nok fordi det ikke er af en god kvalitet. Nogle producenter vil sige at de blot ikke vil oplyse “hvad” der er i fodret for at undgå kopiering, den tror jeg nu ikke på, da de jo feks. ikke er forpligtet til at oplyse det præcise blandingsforhold og deres fremstillings metoder. De fornuftige producenter oplyser hvad de putter i foderet!!

Omega 3 fedtsyrer (fra fisk) er også ret vigtigt for hundens velbefindende og styrker hundens immunforsvar. Man kan altid med gavn, tilføre hundes fodret extra fiskeolie, f.eks 1/2 ml pr- kg hund dagligt.

Vitaminer og mineraler i hundefodre er normalt okay, så ikke så meget mere om det her.

Her er nogle eksempler på knap så godt hundefoder sammensætning efter min mening, vi ønsker ikke at nævne produktnavne, men vi kan fortælle at det er ret så dyre produkter ( kr. 25,- til kr. 50,- pr. kg.):

Eks. 1
Tørret fjerkræskød, ris, majs, tørret oksekød og svineprotein, majsgluten, animalsk fedt osv…..egentligt okay foder hvis de havde undladt oksekød og svineprotein og for meget majs (Både majs og majsgluten=måske mest majs i produkter?!) og hvis de havde turde at fortælle hvilket animalsk fedt de havde brugt!

Eks. 2
Malet majs, kylling og kalkun mel, majsgultenmel, proteinhydrolysat??, tørret roepulp, animalsk fedt osv…..nej det er ikke okay, vi vil ikke have mest majs (både malet mejs og majsgultenmel) og vi vil gerne vide hvad det er for noget fedt og hvad mon proteinhydrolysat er for et ”dæk-ord”!

Eks. 3
Korn, kød og kødbiprodukter, olie og fedtstoffer osv…..helt ærligt er det hundemad?, der er kun blevet skrevet ”dæk-ord”, vi vil vide hvad de putter i vores hunds mad, ikk`?! Dette firma er nok et af de mest kendte hundefoder fabrikanter i Danmark, men det er ren fup, de tør jo ikke engang fortælle os hvad der egentligt er i fodret.

Her er nogle af de bedre eksempler: (Priser fra 23,-til 35,- kr pr. kg)

Eks. 4
Kyllingekød, kylling lever, kartofler, majs, kylling fedt osv….. Det er okay, så det bruger vi selv. (Kødprodukterne er tørret-produkter det skriver de bare ikke som “mel”

Eks. 5
Lammekødmel, bryggeri ris, kyllingekødmel, rismel, kylling fedt osv… Det er også okay, men vi ville da gerne have haft hele ris.

Eks. 6
Kyllingekødmel, hele hvide ris, hele brune ris, kyllingefedt, osv…..et fornuftigt foder. (også ret dyrt)

Her er nogle af de bedste eksempler: ( Priser over 40,- kr pr kg.) Rigtig rigtig godt foder 🙂

Eks 7
Kyllingekød (min. 30%), lam (min. 11%), kalkunkød (min. 10%), kartofler, ærter, kyllingeolie og fedt (min. 9%), laks (min. 5%), tørrede hele æg (min. 4%), tørret kyllingekød (min. 4%), tørret lam (min. 4%), tørret ærteprotein, lakseolie (min. 3%), roepulp, grønne bønner, søde kartofler, tomater, æbler, lucerne,

Eks 8
Friske udbenet kylling (22%), dehydreret kylling (15%), frisk kyllingelever (4%), friske hele sild (4%), frisk udbenet kalkun (4%), dehydreret kalkun (4%)frisk kalkunlever (3%), friske hele æg, frisk udbenet sandart (3%), friske hele laks (3%), friske kyllingehjerter (3%), kyllingebrusk (3%), dehydret sild (3%), dehydreret laks (3%), kyllingelever olie, røde linser, grønne ærter grønne linser, soltørret alfalfa, yams,ærtefibre, kikærter, græskar, melongræskar,

Her er et eksempel på dårligt foder til vanvittig høje priser (ca 54 kr pr kg.) Dyrlægens foder!

Eks 9
Formalet majs, udvandet kyllinge- og kalkunprotein, tørret roepulp, koncentrat, animalsk fedt, tørrede hele æg, fiskeolie, hørfrø, salt, kaliumklorid, havreklid,

Der er meget mere at sige omkring foder, hvis det har jeres interesse så læs feks lidt mere på disse her amerikanske hjemmesider:

Dogfoodanalysis.com
Dogfoodproject.com

Her er et link til en hjemmeside vedr tørfoderindholdsforståelse.

Her er en side hvor man kan læse lidt om forskellige hundefoder mærker.

Her kan man lære lidt om rå-fodring/Barf 

Endnu en god sige om BARF

Mere om fiskeolie…

Fiskeolie/lakseolie

Vi sælger fiskeolie i vores butik og på specialdogsshop.dk:

1 liter kr. 99,-
2,5 liter kr. 199,-

Dosering: 1/2 ml pr. 1 kg hund dagligt til raske hunde. Alle hvalpe og endvidere hunde med hudproblemer eller ligende skal have dobbelt dosis, dvs 1 ml pr kg hund dagligt. Gives i fodret.

Jeg kan ikke sige tydeligt nok hvor stor en effekt fiskeolien har, jeg høre næsten dagligt fra mine kunder at deres hunde som tidligere led af en eller flere af følgende symptomer, efter et par ugers brug af olien er blevet MEGET MEGET bedre…feks. kedelig pels, strit/krøllet pels, for meget fælden, fedtet pels evt. incl. grim lugt, tør pels evt. med skel, dårlige øre (ikke lig med dårlig lydighed;-) ), kløen, eksem, hotspots og mange andre ydre fysiske problemer. Fiskeolie styrker immunforsvaret og er endvidere godt til hunde med dårlige led, så som HD, gigt mv.

Husk ikke at stoppe med olien når hunden har fået det godt, så kommer skavankerne jo bare tilbage !!!

Husk at give hunden den korrekte HØJE dosis. (1/2-1 ml pr kg hund dagligt)

Olien styrker først og fremmest immunforsvaret og derfor forsvinder de fleste hud-problemer også.

En extra gevinst er at de fleste hunde elsker olien og derfor forbedre de deres spise lyst markant.

Vores egne hunde…

Vi fodre vores egne hunde med BARF dvs alle typer rå kød og ben incl kylling med knogler, se videoen med hvalpe, unghunde og voksne hunde er spiser kylling:

Symptomer på dårlig fodring af hunde

Jeg vil her beskrive hvilke symptomer jeg finder på hunde der er mangelfuldt fodret, dvs hunde som ikke får hvad de har ”brug for” igennem deres foder.

  • Unormal ru pels. Hunde der egentligt skulle have blød pels, kan få ru hårstrå pga mangelfuld fodring.
  • Unormal krølled pels. Hunde der skulle have ret glat pels kan få mere krøllet pels, specielt hen over skulder, ryg og bagparti. Ofte vil pelsen også være ru som nævnt ovenover.
  • Unormal fældende pels. Hunde skal ikke fælde løbende hele året. Almindelig fældende hunden som feks Labrador, skifter pels 2 gange om året i ca 3-4 uger, resten af året skal de kun tabe meget minimalt hår.
  • Unormalt tynd pels. Hunde kan ende med at have tynd pels pga af ovennævnte vedvarende pels tab.
  • Unormal tyk pels. Hunde der ikke får nok kvalitets næring, kan blive tvunget til ikke at skifte pelsen og får derfor en unormal tyk pels, som endvidere ikke er ren og lækker…mere om det her under.
  • Fedtet pels. Hunde der ikke får nok kvalitets næring og specielt nok fiskeolie, kan reagere ved at lave en mere fedtet pels, som så holder på støv og skidt fra omgivelserne. Hunden vil så komme til at lugte for meget. Almindelig fældende hunde så som Labrador, skal altså ikke vaskes for at være rene, de renser deres pels naturligt. Så overskydende fedt produktion er tegn for fejlfodring. Hunde med mørk pels kan virke grålige pga fedtet og støvet i pelsen.
  • Tør pels. Den tørre pels hænger ofte sammen med ovennævnte ru og krølled pels.
  • Skællet og tør hud. Det er både foder kvaliteten og fiskeolie mængden der skal være i orden.
  • Allergi reaktioner i huden/kløe mv. Hunden kan få svækket immunforsvar pga mangel på kvalitets fodring og for ringe mængde fiskeolie. Dårlig immunforsvar ses ofte i pelsen via ovennævnte reaktioner og evt allergi reaktioner.
  • Dårlig øre. Det er oftest pga for ringe foder kvalitet eller mangel på fiskeolie i korrekt mængde. Dårlig immunforsvar.

Der kan selvfølgelig også være andre årsager til alle de ovennævnte reaktioner i hundens pels.
Men har jeres hund nogle af ovennævnte symptomer, så foder barf.

Man skal ikke forvente at hundens pels ændre sig i positiv retning omgående. De hårstrå der er lavet kan man ikke lave om på. Så de nye ”korrekte” hårstrå kommer først efter næste pelsskifte.
Men man kan ofte se en ændring i huden efter ca 3-4 uger.

Her er en video med foderstands vurdering…