Klippehund Pelspleje

KLIPPEHUNDE

Disse typer doodler kalder vi for klippehunde:

  • Goldendoodle F1 + F1B + F2
  • Labradoodle F1B + F2 (IKKE F1)
  • Flatdoodle F1 + F1B + F2
  • Cavapoo F1 + F1B + F2
  • Doodledoodle

Klippehunde er de typer hunde som man MÅ klippe, ikke skal klippes.

Klippehunde kan ikke fælde ned på gulvet og skal derfor have KRAFTIG hjælp med at skifte pels.

Man skal løbende rede de døde hår ud af pelsen med div redskaber, hvilket er fysisk meget hård arbejde. Ellers skal den holdes meget kort klippet hele tiden.

Daglig pleje af klippe dooodler i lang pels:

Der er to slags hår på hunde:

Pelsens lange hår hedder “dækhår”, det kan vokser til det er ca 10-30 cm lang, ikke to hunde har ens pels, hverken i mængde eller længde eller krøl.
I bunden af pelsen er der “underulden”, den er fin og blød og er normalt 2-4 cm lang.

Man reder hunden ca hver 14 dag med karte og almindelig kam, for at tjekke om det er ved at være tid til “pelsskift”. Og kommer der hår af i kammen af betydning, så reder man med Universalkammen indtil der ikke kommer flere hår. Dette kaldes for et “pelsskift”.

Universalkammen er et redskab som griber specielt godt fat i de døde hår, den kan købes i vores fysiske butik og bestilles i vores webshop.

Der er løbende lidt pelsskift/pelspleje hele året, men der er 2 perioder om året hvor hunde har meget mere pelsskift end normalt, forår og efterår. Specielt tidlig forår skal hunden skifte underulden, dvs man reder underulden af med universalkammen.

Man kan vælge at klippe noget af længden af de lange dækhår, med en saks eller maskine. Det kan man selv gøre eller betale en hundefrisør for at gøre det. Frisøren tager ca kr 700-1.000,-. Klippemaskiner kan købet i vores butik/webshop og koster ca 1.000,- 2500,-.

Man bør dog ALTID fjerne alle døde dækdæk og alt underulden med universalkammen INDEN man klipper pelsen for kort.

Fjerner man ikke de døde hår, så filtre pelsen voldsomt og det er meget smertefuldt for hunde. Kun døde hår filtre.

Kommer man til frisør med filt i pelsen (pga døde hår i pelsen), så klipper de hunde skallet/til huden.

Man undgår nok ikke helt at klippe liiidt i pelsen, for spidserne bliver slidte og skal nok klippes lidt min 1-2 gange årligt.

Man bør altså ikke klippe pelsen før man er sikker på at hunden ikke skal skifte pels foreløbig. De døde hår skal trækkes/redes af med universalkammen!! Og det er overraskende HÅRDT OG TIDSKRÆVENDE ARBEJDE. Dvs 30-60 min hver 14 dag og 3-4 timer når der er pelsskift forår og efterår.

Det er svært at finde hundefrisør der kan hjælpe med pelsskift med universalkam. Der er mulighed for at hundefrisør kan klippe doodler klip. Se LINK til frisør her

Hvordan ”fungerer/lever” håret:

Der er to typer hår på hunden, ”Dækhår” og ”Underuld”

I hver hårsæk er der kun et dækhår, dækhårene er de lange lidt kraftigere hår (10-30 cm). Dækhåret gror til det har fået sin genetiske længde (ca 10-18 mdr), så begynder det at dø, roden skrumpe i hårsækken og det vokser nu ikke så godt, det bliver tynder ved roden, mister ofte evnen til at lave farve og det kan ikke rense sig selv, så hundens pels begynder evt at lugte. Død hår filtre voldsomt.

Når man trækker det døde hår med den nu skrumpet hårrod ud af hårsækken med kammen så begynder der at vokse et nyt hår op af hårsækken. Der er kun et dækhår i hver hårsæk og der er å 2-10 underuldshår. Underuldshårene er korte 2-4 cm og meget tynde og bløde. Underuldshårene dør og skal redes af løbende, deres levetid er måske 3 mdr. Hundene laver meget mere underuldshår om vinteren og får derfor et voldsomt underulds-pelsskift om foråret hvor vinterpelsen skal af. Den døde underuld filtre HELT VILDT hvis den ikke fjernes når den er død. Det er altså de korte bløde underuldshår der volder os de største problemer med filt.

Pelskvaliteten afhænger meget af det foder hunden får. Så det er vigtigt at fodre hunden optimalt for at få en flot og sund pels. Optimalt foder er råt kød, jo større andel af kød der er i hundens foder jo bedre pels kan den lave. Der findes også tørkost produkter der indeholder tilpas meget kød, men desværre bliver man snydt af de fleste tørkost typer, de indeholder simpelhen ufattelig lidt kød. Så se jer godt for. Fiskeolie er også super vigtigt for en sund pels, og bør tilsættes hundens kost dagligt.

Daglig pleje af kort pels:

Mange kunder vælger den nemme korte hårs løsning. Hunden bliver klippet kort med maskine (1,4 cm) hver 3 mdr og så skal man blot rede hunden ca 1 gang pr mdr for at fjerne døde hår og lidt filt. Pelsen bliver da aldrig over ca 5-7 cm lang. Når pelsen blot bliver klippet og ikke rigtig “udskiftet” via redning, så bør man forvente at hårstråene bliver finere og at de mister lidt deres farve, dvs sorte hunde kan blive grå.

Her er Marley, Britta’s mellem Goldendoodle han på 2 år. Britta har selv klippet han med en maskine.
Britta siger…Andre kan snildt lære det…. godt råd se videoen du Jeanette har sat på hjemmesiden fra youtube….for at få lidt fif og så ellers bare derudaf… Det var super fedt at bruge maskinen havde dog forventet den kunne tygge sig lidt nemmere igennem pelsen end den gjorde…men alt i alt har jeg da vist invisteret helt rigtigt i en go maskine med tilbehør hæhæ. Tidsmæssigt tog selve grov klipningen 1 time (med maskine) så pause og tisse tur for Marley drengen på 1/2 time og så ca 30 45 min tilretning af ben og klipningen af øre jaja man skal afsætte goo tid til det, for inden klip hedder det bad-føn- kæmning sååå….klip skylles fri for små stikkene hår så føn igen…. MEennnnn….forud for alt dette en uge med ca 3 gennem kæmninger for at få døde og løse hår af (VIGTIGT)………..


Marley er klippet med en Oster maskine A5. Skær 10 og afstandskam                 
nr 4# (12 mm). + saks i ansigt, poter, ben mv.
Siena klippe hos hundefrisør

Siena før klip                                                                                   

Siena efter klip

 

Her er det mellem Goldendoodle F1 Sofus, han bliver klippet af han menneske Far med saks, han er dog ikke ny klippet på billedet.

Den 12.1.2016

Så fik mellem Welchdoodle F1 Cardiff ordnet pels, det var 3 mdr siden sidste klip.
Først skulle der fjerne død pels og filt med karte, kam, universalkam og filtknuser. Tidsforbrug ca 1-2 timer.
Så blev han vasket incl balsam og føn tørret…derfor den fluffy pels hihi. Tidsforbrug 1 time.
Og så blev han klippet med maskine + skær 10 og afstandskam 1,8 cm, som efterlader ca 2,2 cm. Og så studsede jeg poter og ansigt men den runde saks. Tidsforbrug 25 min.

 

Så er der fjernet død pels.

Så er han vasket og føntørt hihi

Her er han ny klippet

Har er han ny klippet.

 

Cocco, Vores Goldendoodle F1 er her klippet helt i bund på kroppen, men maskine af skær 10.
Man kan klippe under evt filt og pelsen gror ud igen, og man slipper for pelspleje i mange måneder.
Hunden kan faktisk godt lide den korte frisur om sommeren. Ansigt og hale er klippet med afstandskam på og saks.

Ny video hvor jeg bruger “universalkammen”….VIGTIG VIDEN !!!!

Den 12.3.2015
Goldendoodle F1B Nova har fået fjernet underuld med universalkam. Der er gået 4 mdr siden sidste pelsskift, derfor en stor mængde. Det er vinter underulder der skal af om foråret.

Den 3.4.2016

Den stor Goldendoodle Tusak fik også fjernet vinter underulder. Ca 70% af hundens pels bliver redt af. Efter pelsskiftet kan man tillade sig at klippe de lange dækhår lidt hvis man syntes det er nødvendigt. Vi er rutineret i at fjerne pelsen med kam og universalkammen og det tager os derfor kun ca 3 timer for en person at gøre arbejdet færdigt. Eller 1,5 time for 2 personer.

Vi har lavet en lille video med vores sorte Goldendoodle F1 Choice den 20.9.2012, her kan i se hvordan en ikke fældende Goldendoodle dog skifter pels. Videoen er lavet i september måned og ca 1-2 mdr senere slap den allerede døde pels helt og kunne redes af med kam i stor stil. Man skal altså IKKE trække hårene af med fingerne som på videoen, det er blot en video der demonstrer hvordan pelsen kan slippe/fælde.

Her er det en video med Peanuts hvalpe pels skift …

Den 18.3.2015

Det er forår og alle hundene skal af med underulden. Labradoodlerne skal nok også af med dækhårene. Selv pudlerne skal af med vinterpelsen…se de to videoer…

Video hvor jeg skære filt knuder ud af pelsen

https://youtu.be/Crc_0al7-r8

 

Den 7.11.2015

Jeg klipper min Cavapoo “Soul” med maskine og liidt saks.

Goldendoodle F1 Lærke klippes med maskine.

 

Lærke nyvasket FØR klip (6 mdr siden sidste klip)

Lærke efter klip

Den 12.2.2016

Mini-mini/mellem Goldendoodle F1B Lulu er 10 mdr og skifter for første gang pels. Hun er 10 kg og 37 cm. Her er en video med lidt af pelsplejen.

Billed af Lulu i midten og to nye venner lavet af den pels jeg redte af hende som 10 mdr.

 

Lulu før udtynding af død pels. 10 mdr

Lulu efter udtynding og vask. 10 mdr

Lulu efter klip. 10 mdr.

Den 7.10.2013

Her er vores nyeste forsøg…Vi har delt Chioces pels op i 4 og behandlet den på 4 forskellige måder. Første del bliver trimmet/rykket af, anden del bliver klippet med maskine..helt i bund, treide del bliver klippet med maskine og afstandskam på ca 1,5-2 cm og den fjerde del bliver der ikke gjort noget ved.

Så vil vi se om 3-6 mdr hvordan pelsen udvikler sig og om det har noget betydning hvordan vi behandler den….

Den 28.1.2014

Opfølgning på pelsforsøget fra 7.10.2013……….ny video med resultatet af forsøget.

Her under er en lille video (50 minutter) med Louise og hende hund Scooter…

Vask
Generalt bør man ikke vaske en hund mere end højest nødvendig, da vask med sæbe forstyrre huden og pelsens naturlige balance.
Hunde er selv rensende i pelsen! Hvis en Klippedoodle er ubegrundet beskidt i pelsen eller lugter af hund, er det nok fordi de trænger til hjælp med at komme af med den døde pels som ikke længere er selv rensende.
Har hunden rullet sig i ”skidt” ja så vask den, men er den blot mudret eller ligende, så lad den tørre og pelsen renser sig selv inden for 24 timer.

Vigtigt:
Man skal altid sørge for at hunden er helt fri for døde hår inden man bader den, hvis man bader en hund med død hår i pelsen så filtre de døde hår HELT VILDT.

Husk at kød-protein-rig hundefoder og ½-1 ml fiskeolie pr kilo hund pr dag er alt afgørende for at bevare en sund hud og pels hos Doodlerne og alle andre hunde.

Se mere om vores erfaringer med pelspleje længere nede på denne side.

Negleklip: Her er lidt om negleklip.

Se hvor forskellige hundene kan se ud pga deres forskellige klipninger 🙂

 
 3 forskellige pelslængder på klippehunde.
 
 
Her er også billeder af 3 klippehunde i 3 forskellige længder.
 
 

Øre pleje:

Øre problemer: Her er et rigtig godt link til øreproblemer.

Her er lidt pelspleje erfaring fra en Labradoodle F1B (klippehund) 2.11.2015:

Hej Jeanette.

Du får lige en pels-Update

Fernando har også meget tyk pels, bølger eller krøller også en del. Jeg klipper ham forår og efterår med 5 cm afstandskam. Ser ret fint ud – så er han stadig blød og bamset – men måske lidt mere puddelagtig i udtrykket, da pelsen krøller en del når den er kort. Normalt børster jeg ham igennem 1 gang i ugen, lidt filt, men ikke det vilde, tager 15min. Men det lader til, han kommer i fældning 2 gange om året. Her skal han børstes noget mere (30-60min 2 gange i ugen) og han filtrer meget nemt. Hvis jeg ikke får ham børstet nok kommer der nogle lede filt – især de svære steder (under armhuler, lysken og bag ved ørerne hvor pelsen er vildt tyk). Under fældning bruger jeg også universalbørsten til at tage døde hår/underuld, der er en hel del. Jeg tager ikke det hele ad en gang, men hver gang jeg børster ham får han en omgang m Universalkammen også i disse dage. Han er i fældning lige nu – derfor er han også netop blevet klippet ned til 5 cm (ikke fordi det fjerner de døde hår – men ellers er han simpelthen for svær at holde fri for filt – og jeg synes også det er meget svært at bruge universalbørsten hvis han har 15cm lang pels – meget nemmere at få tyndet ud i pelsen hvis den er lidt kortere).

Jeg klipper han så kort jeg kan under poterne, her filtrer han også nemt. Og han slæber mindre skidt ind hvis potepelsen er kort.

Jeg er lidt i tvivl om jeg bør bade ham mere (han har været i bad 2 gange i sit liv – altså kun hvis han er særligt beskidt og har rullet sig i noget klamt). Han lugter lidt pt – men tror måske det er fordi jeg stadig ikke er færdig med at tynde ud i pelsen, for normalt lugter han ikke, selvom han ikke har været i bad. Men som j forstår det, bader man pudler en del – så derfor er jeg lidt i tvivl om hans pels måske ville være lidt nemmere at håndtere hvis han fx fik et bad i måneden. Men har ikke testet.

Han fælder som udgangspunkt slet ikke – kun de 2 gange om året – og det er mest hvis han trænger til en børstning. Min mand har jo mild allergi overfor hunde – og reagerer slet ikke på ham, så det er lækkert. Han pelsplejer dog heller ikke – men nusser og omgås ham fint i dagligdagen.

Han har tendens til tør hud og skæller lidt – han får jo sin lakseolie – men har du måske andre tips til hudpleje? Han kan godt klø sig en del, måske pga den tørre hud?

Så normalt kræver hans pels ikke det store – men 2 gange om året skal han klippes og pelsplejen er noget mere krævende i fældningsperioden. Og det er med at fange det med det samme – for hvis man ikke får taget sig af det ret hurtigt, får han nogle lede filt der er noget nær umulige at rede ud. Så ikke noget med at udsætte til næste uge.

Jeanette’s svar:

Jeg tænker bare at han kløer fordi han er i pelsskift. Man kan også komme til at ridse dem liiidt med redskaberne og disse usynlige sår kløer så under helningen. Det skæl du ser, ses kun fordi han er sort. Og jeg tror det er naturligt at de skifter hud/skæl som vi andre. Men den døde hud/skæl kan have lidt svært ved at komme ud af den hos ham ret tykke/kompakte pels. Jeg ser også ubetydelig skæl hos retrievere, specielt hos dem i mørk pels og specielt når de laver pelsskift. Man bader egentligt kun pudler og doodler fordi man ikke får fjernet de døde hår der holder på skidtet. Levende hår renser sig selv.

Fernando, Labradoodle F1B 18 mdr.

Hjælp til pelspleje klik her