Vores erfaring med doodlerne..

Bliv medlem af facebook gruppen “Specialdogs Doodler” og bliv opdateret dagligt om dejlige doodlers hverdag. (Kun for vores doodler ejere)

En “Doodle” er en såkaldt “designerhund”

Hvad der er fælles for alle “Doodle-typerne” er, at en af forældrene er en Puddel. Feks. Golden Retriever + Puddel.

Pudlen har en ret stærkt gen for deres pels-type, hvilket betyder at deres afkom ofte arver deres gen for ikke at fælde eller at fælde minimalt, men intet er sikkert når man blander 2 hunde med så forskellige pelstyper. Alle hunde incl doodler F1 skifter dog pels og derfor skal de døde hår fjernes, se mere under Doodle pelspleje. Men muligheden for en mindre/ikke fældende og endvidere allergivenlig hund er jo helt sikkert med til at gøre denne type hund meget eftertragtet.

Om man kan “tåle” en doodle, må altid komme an på en prøve! Men pt er alle meget tilfredse og ingen reagere af betydning.

Hvis man ønsker at vide hvilket væsen en Doodle får, så skal man som altid når man vil vurdere en hvalp kommende væsen, se på dens forældres væsen. Find feks. informationer på internettet om de racer Doodlen er lavet af, feks. Golden Retriever + mellem Puddel. Men husk at det ikke alle Golden Retriever eller Pudler har samme væsen eller psyke som ellers er typisk for nettop dens race, selvom det feks er en renracet Golden Retriever. Der findes nemme, venlige, væsenstabile Retrievere eller Pudler, men der findes også nogle som ikke er faldet så godt ud og de er feks nervøse, reserveret eller ligende. Man bør også opmærksom på div. arvelige sygdomme som følger hver enkelt race, feks hoftedysplasi. Vær altså kritisk i jeres valg af forældrehundene, det er dem der levere generne til jeres kommende hvalp.

Vores mening om Labrador Retriever, Golden Retriever og Flatcoated Retriever, Cavalieren og den Amrikanske Cocker:

Der er ikke den store væsens forskel på disse racer, nok ikke mere end der kan være forskel på en Labrador og en Labrador.

Alle de avlshunde vi har valgt at avle på, er venlige familiehunde, der er samarbejdsvillige, kærlige, sjove, ikke speciel dominante , men meget væsensstabile. 

Hvis jeg skulle sige noget generelt så er Golden Retrieveren nogle gange lidt blødere i væsenet en Labrador Retriever. 

Flatcoated Retrieverne er ofte lidt fysisk højre end de andre Retriever vi har.  Måske er Flatterne en smule mere legesyge/fjollede længere op i alderen.

Ellers er der ingen væsentlig forskel på de 3 typer Retrievere vi har her hos os.

Cavalier King Charles Spanielsen er måske ikke helt så klog som Retrieverne, siges der, meeen det retter pudlen da op på 🙂

Amrikansk Cocker er heller ikke sååå kloge, siges der. De er nok heller ikke helt så aktive som Retrieverne.

Men igen så er ikke to hunde ens, så mon ikke der findes en rolig Labrador og en total kvik Cavalier ??

Vigtigst er at vi har valgt nogle fantastiske individer at avle på.

Og til sidst er det afgørende at vi finden den hvalp der passer til netop jeres familie.

Vores mening om Pudler:

Pudlen minder egentligt meget om Retrieverne, de er generelt blot lidt mere bløde i væsenet og de er endnu mere samarbejdsvillige end den allerede samarbejdsvillige Retriever. Pudlerne er nok de klogeste hunde racer i verden, så pas på for de ser og lære af alt, hurtigt og nemt, men også af alle dine fejl og svagheder ;-).

Både Retrieverne, Cockerne og Pudlerne er oprindelig jagthunde som skulle “bringe” byttet til hundeføreren. Disse typer er altså lavet til at samarbejde med mennesker og ikke til at arbejde selvstændigt, så som Terrier og mange andre racer.

Når jeg skriver at hunde er “bløde” i væsenet, så betyder det bla. at de ikke rangere så højt i hierarkiet og at de ikke egner sig til at være lederne. De er også nemmere at skræmme og tryne. Så de skulle være nemmere at kontrollere for helt almindelige mennesker. Dog skal man altid gøre en indsats for at vise hunden at man er lederen ellers er hunden nød til at påtage sig den rolle som leder. Man ser feks ofte at små hunde som ikke opdrages af en leder pga deres nemme lille størrelse, ender med at tro at de skal være lederne og tage ansvaret, hvilket resultere i at de bliver unødvendige usikre pga magten/ansvaret og så gø’er af alt og alle. Gø = angst. Jeg behøves vel ikke fortælle at vores små hunde ikke gø’er, for de har jo mig som leder…så de kan bare slappe af og nyde livet under min ledelse 😉

Vi har naturligvis gjort os umage mht valget af vores avlshunde. De skal levet op til deres races standart både med hensyn til psyke og fysik, først og fremmest sunde og væsens stabil hunde, med et racetypisk udseene. Alle vores racerene avlshunde har stambog og alle er undersøgt for relevante arvelige sygdomme. Vi har naturligvis dokumentation for vores avlshundes sundhedsstatus og vi har valgt ikke at gå på kompromis med feks hofter og albuer. For at lave kvalitet skal man bruge kvalitet. Husk dog at led problemer ikke kun er arveligt, men at “miljø” også har stor betydning, dvs foder, motionering og meget mere.

Man kan altid få lov at møde vores “forældre-hunde” personligt, da de alle bor her hos os og i kan da selv vurdere om de indeholder de egenskaber i ønsker at have i jeres kommende hvalp. Man kan også få kontakt til tidligere kulds hundehvalpeejere og høre deres erfaringer med hvalpe fra os.

Vi skal nok hjælpe jer med at finde den hvalp i vores kuld som passer bedst til nettop jeres familie.

Min egen beskrivelse af vores Doodler er:

Super menneske glade og imødekommende hunde, der elsker at være sammen med deres familier og alle andre levende væsner. De er generelt bare nogle åbne hunde der tror at alle elsker dem incl alle andre hunde og de lader sig ikke skræmme af en afvisning eller to. De er altid i godt humør. De elsker at lege og være fysisk aktive, de er meget atletiske, det har de fra pudlen. De er dog også gode til bare at hygge med familien, gerne i sofaen :-). De er nemme at træne med da de bare har en naturlig lyst til at “lave noget”. Ikke en hund for de dovne eller dem med tidsmangel i hverdagen, feks pga for mange krævende småbørn, så søger man en meget rolig hund er doodler ikke det rette valg, dermed ikke sagt at de ikke kan slappe af når tiden er til det.

De er gode til børn, da de også er ret tolerante, men alting med måde. Husk at det er menneskerne der skal råde og vejlede hunden i den rigtige retning, for at få den helt rigtige hund ud af en hver hund, dvs opdrage og præge den korrekt, men grundmaterialet skal selvfølgelig være i orden og det er det hos vores Doodler. Når hvalpene flytter her fra som 8 ugers er de feks positivt præget på mennesker og andre hunde, men giver man dem ikke nok positiv fremmede menneske kontakt eller hunde kontakt fremover, specielt fra 8 til 16 ugers alderen, kan man godt ødelægge vores forarbejde og hunden kan feks blive lidt usikker i selvskab men fremmed hunde eller mennesker, så ligesom en hver anden race kan doodlen også ødelægges med ukorrekt opdragelse/opvækst. Vi vil dog informere jer om korrekt prægning/opdragelse ved afhentnings-undervisningen. Jeg mener ikke der er den store mentale forskel på vores Goldendoodler, Labradoodler og alle de andre doodler vi laver, de er alle lavet af nogle fornuftige forældre med en god stabil psyke og fysik. Man kan bede om at få kontakt med nogle af de kunder der allerede har en Doodle fra os, så man kan få en anden persons erfaring/mening om disse skønne hunde.

Læs også siden “Goldendoodles sorte ” og “Goldendoodles lyse/gyldne” og “Labradoodles” her på vores hjemmeside, der fortæller hvalpe ejere om deres erfaringer med deres Doodles. Se også siden “Hvalpetræf” hvor i kan se billeder af mange af vores doodler fra vores træf her hos os.

IKKE EN ROLIG HUND

Jeg ønsker dog lige at gøre noget klart, en Doodle er normalt ikke en rigtig “rolig” hund. En doodle er en fysisk aktiv og meget adræt hund der elsker at være med hvor der sker noget, en intelligent, kreativ, klog og kærlig hund. Den kan dog også gå roligt rundt i huset eller bare lige og dovne, når den er blevet mentalt stimuleret og har fået brændt sit fysiske krudt af. Jeg skriver dette fordi mange ydre til mig at de “ønsker” en rolig  hvalp, for mig er en “rolig” hund, en hunde med en ikke så stor personlighed, der trives med at drive den af dagen lang og som ikke har det store behov for mental og fysisk aktivering i det daglige.

Doodler er som sagt nogle meget kloge hunde og de elsker udfordringer, så forvent ikke en rolig inaktiv hund, så bør man vælge en roligere race, dvs feks en tung og mindre klog/krævende hunde, feks en bassethound  eller en Engelsk Bulldog. Misforstå ikke dette, doodler er normalt ikke hyperaktive, de er bare aktive hunde til tider, men også rolige og harmoniske hunde når fysisk og mental krudt er brændt af. Det er puddel genet der gør doodlerne mere fysiske adrætte og mental mere aktive. Vores kunder har pt. ikke klaget over for meget aktivitet fra hunden side, men forvent altså ikke en direkte rolig doodle-hvalp.

Som alle andre hunde skal en Doodle udfordres, have et liv med indhold. Hvis man ikke giver hunden nok “mentale” udfordringer (hjerne-gymnastik) i hverdagen finder den oftes selv på noget, dvs den finder nogle hobbyér feks. gø af naboen, grave huller i græsplænen, stjæle jeres ting, provokere, løbe væk osv. Al dette ville den jo ikke finde på hvis man havde tilbudt den noget fornuftigt at lave istedet for, hver dag!

Hvad kan man så lave men en hund..?, feks søgelege, indlæring af div kommandoer/ord…100 kommandoer eller mere, balance øvelser, hundeskov/hundeleg, div. hundesports former, også hjemme i haven. Ikke bare lange gåtur i snor hvor hunden bare skal snuse til tis eller ligende, det er ikke særlig mentalt krævende og det giver i længden ikke en tilfreds og problem fri hund. Se vores siden om hundeaktivering her.

I skal vide at hvalpen kun må gå tur, det der svare til “et minut pr leveuge, om dagen” så en 10 uger hvalp må gå tur 10 min i alt pr dag, eller risikere i at den ødelægger sine led, dysplasi mv.

Derimod skal man “mental-stimulere” hvalpen/hunden hver eneste dag, altså lave opgaver med den, træne med den, lære den nye ting, så bliver den en lykkelig og tilpas. Så se gerne div videoer på hjemmesiden vedr træning og siden om “Aktivering”.

Så prøv at få jeres børn ind på det rette forventningsspor inden hvalpen kommer hjem. At vennerne går meget “tur” og lader hundene snuse til tis mv, gør det ikke korrekt 😉

Man kan nok forvente at en lille doodle er mere aktiv end en stor doodle, men ingen regel uden undtagelse.

Vi laver et “stamtræ” til vores “Doodler”, det er ikke en stambog fra en officel klub, men en oversigt over hvalpenes forfædre. Dvs jeg overføre de officielle navne på hvalpenes forfædre fra deres officielle stambøger til en stykke papir. Det er for at i hvalpeejere kan holde styr på jeres hvalpe gener og hvis i skulle ønske at avle på jeres hunde undgår vi indavl, altså at parre med nogle der er i familie med jeres hvalp/hund.

Størrelser:

Her er nogle billeder af nogle af vores mini/mellem Doodler.

Den sorte hund er Nano en mini/mellem Goldendoodle han fra vores aller første kuld Goldendoodles. (Gæstehund)

Den lyseste hund er en mini/mellem Goldendoodle tæve. (London)

Den glydne hund er en mini/mellem Labradoodle tæve. (Paris)

Den plettet hund er en standart Beagle han. (Gæstehund)

Den sorte Goldendoodle Nano er altså meget større end vores to tøser London og Paris, alle 3 hunde er mini/mellem typen. De har altså alle sammen samme størrelse forældre, men hannerne kan bliver ret så store. Vores tæver er ca 10-12 kg og Nano er vel ca 18-20 kg. Tæverne er ca 40-43 cm i skulder højde og hannerne kan blive helt op til 50 cm. Der findes dog også små hanner og store tæver. Vi kan slet ikke se på en 8 ugers hvalp hvor stor den bliver som voksen!!

 
 
 
 
Mini/mellem tæver er på størrelse med en cocker eller en Beagle.
 
Tævernes pels er dog klappet lidt sammen pga regn her på billederne,
Nano er tør.

Den 6.5.2012.
3 fuld udvokset mini/mellem Doodler.
Røde (Abrikos) mini/mellem Labradoodle “Paris” midt i fældeperiode og derfor lidt korthåret.
Sorte mini/mellem Goldendoodle “Choice” ret kortklippet.
Lyse mini/mellem Goldendoodle “London” i fuld pelslængde kun klippet lidt på poterne.
Se flere billeder under “vores hunde” og dertil hørende galleri.

Den 21.7.2012

Paris som her har rejst sig har for 3 mdr siden fældet hele pelsen så hun var helt korthåret, nu er hun ved at have pels igen.

Hel lys hund i baggrunden er London, mini/mellem goldendoodle ca 1 år.
Hund i midten er Paris, mini/mellem Labradoodles som fælder, ca 1 år.
Konrad er Paris’s kuldbror og han fælder ikke, han stikker hovedet ind i billedet.
Shiva med poten på legetøjet er en mini/mellem Goldendoodle han på 19 mdr.

Her er det den 2,5 årige sorte mini/mellem Goldendoodle Magnum og vores lyse mini/mellem Goldendoodle London på 1 år.
Magnum er kuldbror til Nano som ses længere oppe på siden, men Magnum er ikke så stor som Nano, Magnum er ca 44-47 cm i skulderhøjde.

Vi laver følgende “Doodler”:

Se Typer og størrelser her 

Se billeder af vores hunde og deres sundhedsstatus mv. på siden “vores hunde“.

Se hvornår vi venter vores næste kuld “Doodler” på siden “Hvalpe i vente“.

>Se om vi har hvalpe lige nu på siden “Hvalpe lige nu“.

Vi har lavet flere videoer ned div Doodler der er født her hos specialdogs…se flere videoer på siden fra “Hvalpetræf/doodletræf”. Her er en af mange videoer..klik her
Se flere YouTube videoer vi har lavet ved vores hvalpetræf.