Pas på hundens led…

PAS PÅ HUNDEN LED

Ca 20% af alm hunde får konstateret dårlige led DYSPLASI, dette er ikke et særlig godt tal og man kan forbygge problemet via korrekt fysisk aktivitet og optimal fodring. Men uheld kan selvfølgelige forekomme uanset hvor meget vi forebygger.

Mange tror at hoftedysplasi og albuedysplasi hovedsageligt er arveligt, men nej, langt de fleste dysplasi er PÅDRAGET.

 

HVALPE :Hvalpe der er i vækst er specielt udsatte. Hvalpes knogler indeholder ikke meget kalk og er derfor meget bløde og meget modtagelige for STØDSKADER. Når musklerne og sener ikke formår at holde knoglerne på plads og adskilt fra hinanden i ledene, feks pga hop eller overdræven fysisk aktivitet (trætte muskler), ja så støder knogle mod knogle og det giver slid i ledene eller endda buler/stødskader i knoglerne.

Når en hvalp pådrager sig en skade på knoglen i et led, skal kroppen bruge tid på at genskabe knoglen på det skadede sted og der kan derved opstå uharmonisk vækst i ledet. Se for jer hvordan den ene side i ledet vokser videre og den anden sider prøver at genskabe det skadet område. Det giver deforme led, hvilket også kaldes dysplasi. Nu passer ledet ikke naturligt sammen længere, overfladen er uhamonisk, knoglerne kan støde unaturligt på hinanden så brusken bliver unaturlig slidt …av av. Se mere om behandling af skader nederst på siden.

 

VOKSNE HUNDE: Når hunden er færdig med at vokse, så lægger de mere kalk i knoglerne og de bliver nu hårde og mere modstandsdygtige. Men man skal stadig passe på ledene. Overbelaster man ledene ved overdreve eller pludselig aktivitet på kolde muskler, så kan der hos voksne hunde også opstå skader i ledet. Det er oftest brusken som bliver overbelastet og derfor slidt. Brusken skulle netop forhindre at knogle rører ved knogle. Når brusken bliver udsat for stød eller slidskader, kan knoglen lave fejlvækster som oftest kaldes ”mus”, altså knogle buler som rager op igennem brusken og berøre den modsatte knogle i ledet. Det er meget smertefuldt at gå på. Det kaldes GIGT eller dysplasi, hos både mennesker og hunde. Se mere om behandling af skader nederst på siden.

Overvægt og/eller ringe muskulatur pga dårlig foder eller ringe motionering er også en belastning for ledene.

 

HVALPES FYSISK AKTIVITET  : 

Hvalpe må kun lokkes til fysisk aktivitet 1 minut pr leveuge alder pr dag. Eks. 16 ugers hvalp må lokket til bevægelse i 16 minutter pr dag.

Hvad er LOKKE?  Fysisk leg med børn og hunde, gå ture, kaste med pind/blod mv er “lokken”.

Løber hunden rundt og leger med sig selv i haven, så tæller det ikke som lokken.

Glatte gulve…når hunden går på glatte gulve, så som trægulve og fliser, så skal de bruge deres kroppe ekstremt meget, bare for ikke at små skride i hver enkelt skridt. Det kan give fejl belastning af div muskler og sener. Så al aktivitet/leg/træning bør forgå på skridsikre tæpper eller ligende eller blot udendørs. LØB på glatte gulve giver næsten med sikkerhed forstrækningsskader eller andre grimme skader.

I hundes/ulves naturlige omgivelser er der ingen større søskende eller forældre der er aktive i timevis dagligt (som i mennesker er) og derved lokker til overdreven fysisk aktivitet.

 

VARM OP !

Det er muskler og sener der skal bære hundens krop og forhindre at led/knogle støder på hinanden og derved giver slid i ledene. Slid i ledene kaldes dysplasi.

For at muskler og sener kan bære kroppen optimalt skal de være VARMET OP inden brug. Dette glæder både for hvalpe og voksne hunde.

Dvs ikke løb eller hoppen før hunden er varmet op, dvs start med at GÅ hundens krop varm, inden den får lov at løbe.

Det betyder at hunden ikke bør være vild når den lige har sovet/hvilet, så rolig bevægelser i hilsebillede mv.

Faktisk er det nemmest at styre opvarmningen for jer der boer i byen, da byhundene oftest skal gå til grønne områder, inden de bliver sluppet fri. 

Husk at trapper er hårdt for forbenen, da hele hundens kropsvægt kommer ned i forbensledene når hunden går ned af trapperne. Op af trapper er ikke specielt belastende.

Bold/pinde kast er meget hårdt for kroppen, pga hurtig afsæt og kraftig opbremsning.

Hoppen / hoppe op er meget meget belastende, specielt på kolde muskler, feks når der pludselig kommer gæster eller i selv kommer hjem. Så træn hunden i at vær rolig i hilse situationer.

Alt med måde, så en vel opvarmet voksen hund kan sagtens tåle at lege vildt og hoppe mv.

 

HOLD ØJE MED TIDEN

Hvis den voksne hund er vant til at løbe frit i skoven i 20 min i hverdagene, så er det hvad musklerne er trænet op til. Så kan man ikke pludseligt lade den løbe fri i skoven i 1,5 time i weekenden…alt over de vante 20 min giver slid i ledene. Efter de vante 20 minutter motion, bære musklerne ikke hunden krop optimalt længere og ledenes brusk bliver nu udsat for unødvendligt slidt, disse slidskader kaldes for dysplasi.

Hunden siger ikke selv stop, da den jo har det sjovt !! (jo når der er sket alvorlige brusk skader gør det ufatteligt ondt)

Forvent ikke at hunden tager ansvar for sin egen krop, i skal tænke for den. Læs historierne om hundene der er super fine og friske indtil den dag de får symptomer…så forebyg.

Du kan sagtens træne din hund op til at gå/løbe 2 timer dagligt, men det skal forgå via stille og roligt optræning, lige som ved mennesker og så skal muskelstyrken vedligeholdes.

Glatte gulve…når hunden går på glatte gulve, så som trægulve og fliser, så skal de bruge deres kroppe ekstremt meget, bare for ikke at små skride i hver enkelt skridt. Det kan give fejl belastning af div muskler og sener. Så al aktivitet/leg/træning bør forgå på skridsikre tæpper eller ligende eller blot udendørs. LØB på glatte gulve giver næsten med sikkerhed forstrækningsskader eller andre grimme skader.

 

FODER KVALITET

Foder er også MEGET afgørende, da det er musklerne der skal holde ledene og forhindre at de støder på hinanden og giver fejlvækst og gigt mv…det kaldes dysplasi. Hoftedysplasi og Albuedysplasi.

Så store muskler holder kroppen bedre end små muskler. Store muskler laves først og fremmest af animalske proteiner = Barf. (RÅ kød/fedt og knogler)

Jo mere din hund er fysisk jo mere fedt forbrænder den også.

Husk musklerne skal varmes op, før de kan bære kroppen effektivt, gå hunden varm inden den begynder at løbe.

 

ARVELIG DYSPLASI

Vores forældre dyr er tjekket via røntgen i hofter og albuer for dysplasi inden de bruges i avl, selv de aller mindste på 3 kg bliver tjekket. Så jeres hunde er IKKE genetisk disponeret for dårlige led.

 

HOLD ØJE MED HUNDES BEVÆGELSER:

Hold øje med hundens bevægelser, virker de naturlige eller går den lidt forkert, anspændt? Hvis hunden i længere tid spænder forkert i kroppen, måske fordi den trådte forkert en dag eller har gået på glatte gulve eller har leget for vildt på kolde muskler mv mv, ja så kan det også ende med fejl belastning af div led. Lad en massør eller anden alternativ behandler rette hundens krop op igen, inden skaden bliver permanent. Fejl spændinger i kroppen kan altså give slid i div led i hele kroppen.

 

GIGT/DYSPLASI BEHANDLING:

HVALPE: Hvalpe som halter pga stød skade i et led, bør have ro ro ro og så krydser man finger for at der ikke kommer fejlvækst i det område hvor brusk og den stadig bløde knogle er blevet overbelastet. Den skadet hvalpe bør altså holdes i snor og ikke løbe hverken indensdørs eller udendørs. Massage og varme er sikker en go ting, for at hvalpen ikke får fejl spændinger pga smerten. Dyrlægen vil nok ordinere smertestillende og inflammationshæmmende medicin.

VOKSNE HUNDE: Voksne hunde som har fået konstateret fejlvækst i knogle i ledet eller slid skade på brusk, får mus/gigt med tiden. Det kaldes alt samme dysplasi!

Hvis hunden viser tegn på smerte så bør den som minimum smertebehandles og have inflammationshæmmende medicin af dyrlægen. Nogle gange er det nødvendigt operativt at fjerne feks “mus” eller ujævnheder fra et skadet led.  Når der er kommet ro på smerterne, så bør hunden genoptrænes. Musklerne skal styrkes så de kan bære ledene.

Hunden kan faktisk ofte leve fint, uden at have smerter disse skadet led eller bruskoverflader. Det er nemlig MUSKLERNE der skal bære kroppen og ikke selve ledene.
Men er hunden lidt for muskel fattig, så formår de for små muskler ikke at holde knoglerne på afstand af hinanden inde i ledet og berører de skadede ledoverflader derfor hinanden, så gør det nas.  . 
Så man bør tænke på først og fremme at styrke og vedligeholde muskulaturen i kroppen. 
Hvordan styrker man musklerne…BARF og stabil motion.
Træn hunden stille og roligt op (i SNOR)…start med at gå roligt i 300-500 meter, sæt så farten op så hunden traver jævnt i 200-300 meter, gå lidt igen og op i trav igen. Sæt så længden op dag fra dag, indtil i går ialt 2-3 km 1-2 gange dagligt. 
Svømning i varmt vand er optimalt og belaster kroppen minimalt.

TILSKUD
Den u-jævne bruskoverflade som oftest er årsagen til smerte kan oftest hjælpes til at få en bedre overflade ved at tilfører div ledvæske optimerende produkter. 
Jeg forslår dette produkt (til heste) det er super godt og økonomisk og smager godt.
 https://www.horsesupplementsdirect.co.uk/…/horse-joint-righ…

Så jævn motionering, barf + fiskeolie + supplement kan give en super god livskvalitet på trods at ikke perfekte led.

Jeg vil også forslå at man jævnligt besøger en massør eller anden alternativ behandler, som kan hjælpe hunden til at få løsnet op i de ofte fejlspændte muskler.

 

I kan altid ringe og få hjælp hos mig…