Neutralisering af hvalpe….

Jeg bliver ofte spurt om “hvilket køn er nemmest at have”?!

Man kan ikke sige hvilket køn der er nemmest at omgås, det kommer helt an på den enkelte hunds mentalitet/psyke og altså ikke på kønnet.
Alle hunde er forskellige, ligesom at vi mennesker heller ikke er ens, selvom vi feks. er søskende!….. Er mænd svære at omgås end kvinder…sådan generelt? Er mænd kærligere end kvinder?? Er piger mere livlige end drenge?

Vi forventer også noget forskelligt af vores hunde…feks. er der nogle mennesker, der elsker hunde der helst vil nusses hele dagen og der er andre, der helst vil være fri for disse meget selvskabelige hunde. Eller feks. vil nogle jægere gerne have en hund, der kan arbejde helt selvstændigt langt væk fra føreren, og igen vil andre helst have at deres hund bliver i en radius af max. 20 meter fra dem. Nogle kan lide meget livlige hunde, andre kan bedre lide rolige hunde eller bare noget midt imellem.
Det er i alle tilfælde bedst at lade opdrætteren hjælpe med at vælge netop den hund, der passer til jeres familie (og måske se lidt bort fra kønnet på hunden), det er jo opdrætteren der kender hver enkelt hvalp bedst, og det kan for en hvalpe køber være umådeligt svært, at danne sig et godt indtryk af hvert enkelt hvalp psyke på få timer

Vi har valgt at sælge vores hvalpe som “neutraliseret”, dvs tæverne bliver steriliseret som 7 ugers og hanner bliver kastreret som 7 ugers. 

Den kort begrundelse for at vi vælger at neutralisere vores hvalpe:

Vi ønsker vores hvalpe skal have et max godt hundeliv, hvor deres hormoner ikke skal have negativ indflydelse på deres livskvalitet i menneskeverdenen.

Tæver der ikke er neutraliseret får ændret deres daglige rytme når de går i løbetid 2 x 30 dage pr år, pga de fysiske ulemper der er ved tævens blødning i omgivelserne og pga tævens påvirkning på andre hunde mv. Se mere længere nede på siden…

Tæver der ikke er neutraliseret har stor risiko (25% af alle tæver) for at få dødlig underlivsbetændelse og brystkræft.

Hanner adfærd bliver påvirket af deres hormoner hvis de ikke bliver kasterertet, de får en adfærd som ikke er til gavn for dem selv i vores menneske verden. Adfærden genere desværre menneskerne så meget at det går ud over hunden, den bliver unødvendig irettesat og evt forhindret i at være med i menneskernes sjov liv. Se mere længere ned på siden.

Vi neutralisere for hundens livkvalitets skyld, ikke for at undgå at i avler. Verden er fyldt med hunde i kan købe og avle på, det blander vi os ikke i, vi ønsker blot ikke at sælge hunde der ikke er neutraliseret.

Sælger vi hvalpe der ikke er neutraliseret, ja men kun til professionelle opdrætter. Ikke til hobbyopdrætter der bare syntes det kunne være hyggeligt med et kuld hvalpe. Hvalpeopdræt er for os et seriøst stykke arbejde og kræver en del erfaring hvis det skal gøre optimalt, så det bør man overlade til de professionelle.

Ved de første 500 doodler vi lavede, var det valgfrit om man ønskede dem neutraliseret, men der var ingen der avlede på de 500 første doodler. Siden hen er ca 95% af de 500 første doodler blevet neutraliseret (kastreret/steriliseret). Rygtet spredes jo via vores dejlige FB gruppe “Specialdogs Doodler”, hvor nemt de neutraliseret hunden har det. Så vi neutralisere ikke for at undgå at der bliver avlet, men for at sikre vores hvalpe en skønt stabil liv.

Hvis man ikke ønsker at købe en neutraliseret hvalp, så må det være fordi man ikke er enig med os om hvad et godt hundeliv er. Og så bør man finde en opdrætter man er enig med 🙂

Jeg er 100% sikker på at vores 890 doodleejere syntes det er FANTASTISK NEMT OG PRAKTISK at have en neutraliseret familiehund og deres doodler er harmoniske stabile hunde.

RISIKO

Der er mange forskellige holdninger til at neutralisere, endda man videnskabelige undersøgelser der viser at det evt kan være skadeligt. Vi er bare nød til at holde os til vores egen viden og erfaring og de forskere/dyrlæger i verden vi stoler på.  Vi har neutraliseret over 1000 hunde og NEJ de bliver ikke syge, tværdigmod.
Som alle nok har oplevet, så er der hvert år nye dokumenteret undersøgelser der viser nye info…et år er salt, gulerødder, c-vitamin, kaffe godt, næste år dør vi af det mv. Så vi må først og fremmest stole på vores egne erfaringer og de fortæller os at Doodler ikke bliver syge af at blive neutraliseret som 7 uger !!! Hvis vi lavede masser af syge hunde ville der nok være masser af info om det på div offentlige medier. Nej vil har netop ry for at lave MANGE hunde og SUNDE hunde :-)…det er vi da stolte af.

At sterilisere en tæve som 7 ugers er et micro indgreb og kan kun fortages af meget få dyrlæger i Danmark. Det kræver træning som få danske dyrlæger har mulighed for at få i danmark. Fraråder de mon indgrebet af den årsag? … Det er ikke vores kunders sygehistorier der er årsagen, vel 😉

TÆVER:

Tæverne der ikke er  neutraliseret, kommer i løbetid 2 gange om året med en varighed på ca. 30 dage pr. gang. I forbindelse med løbetiderne blive lidt psykisk ustabile, nogle mere end andre. Vi oplever at familierne ændre tævernes daglige rytmer, når de er i løbetid. Da nogle tæver bløder meget, må de ikke komme i visse rum eller møbler. Tæver i løbetid er ikke velkommen i div parker, til hundetræning, hos venner mv. Mange tæver bliver falske drægtige og bliver forvirret, laver mælk og skal til dyrlægen pga bryst betændelse. Tæverne kan finde på at opsøge hanhunde når de er i løbetid, dvs. sikke af. Og tæver kan også være dominante overfor andre tæver, specielt i forbindelse med deres løbetider. Tæverne kan også blive pylret eller kort luntet “sur” når den er i løbetid. Man skal nok heller ikke lade tæven gå alene ude i haven når hun er i løbetid, da hanhunde kan kravle meget højt for at nå en løbsk tæve, tæven kan også kravle over et ellers så sikkert hegn.

Tæver der ikke er steriliseret har stor chance for brystkraft eller underlivsbetændelse, ca 25% af alle tæver oplever dette og dør evt af det. Denne risiko forsvinder når tæven steriliseres inden første løbetid.

Man kan sterilisere tæven fra den er hvalp eller senere i livet og derved helt undgå flere løbetider (blødninger) og alt hvad det indebære.

Tæver der ikke er neutraliseret tidligt i livet, har stor risiko for at få brystkraft.

Jeg vælger altid at sterilisere mine tæver der ikke skal bruges i avl, vi undgår bla. underlivsbetændelse og brystkraft og selvfølge div. ulemper i forbindelse med løbetiden. Prisen på en sterilisation er normalt ca kr. 4.500-5500,-.

Vi vælger at sterilisere alle tæverne inden de flytter her fra som 8 uger, det er med i tævernes pris. Det er dog noget unormalt/ukendt her i Danmark, at gøre det i så ung en alder, men i USA og mange andre lande er det helt normalt. Vores erfaringer har lært os at der ikke er “yderligere” ulemper ved at sterilisere dem som hvalpe,frem for at vente til de er voksne, tværdigmod. Der er altid en lille risiko for at tæven kan blive lidt indkontinent efter at den er blevet steriliseret, men det kan behandles med piller og risikoen er ikke større ved at lave operationen som hvalp end ved en voksen hund. Man mener at nogle hunde ændre lidt pelskvalitet efter at være steriliseret, feks at den bliver mere blød og ulden i pelsen, dette er ikke et problem for en doodle. Vi har pt registreret 1 doodle der er inkontinent ud af ca 400 neutraliseret tæver. Hunde der ikke er neutraliseret kan også blive inkontinent.

Fordele ved neutraliseret:
Ingen løbetider som indebære store ændring i hunden hverdag, ingen hormonelle humør svingninger i forbindelse med løbetider, meget meget mindre chance for brystkraft, ingen chance for dødlig underlivsbetændelse, ingen falsk drægtighed. Først og fremmest så er hunden fri for at skulle få ændre sin dagligdag pga løbetiden 2 x 30 dage om året. Hunde der er neutraliseret får altså en mere stabilt liv.

Ulemper ved neutraliseret:
Meget meget lille chance for problemer med kalk mangel i en sen alder. Forbrændingen bliver evt nedsat og den skal evt have mindre foder.
Inkontinens kan forekomme, se mere her

Her ses en lille doodle tæve på 8 uger, hun vejer 2,0 kg og er blevet steriliseret 4 dage før billedet blev taget. Såret er ca 1/2-1 cm langt.
Den blå farve er blot lidt antibiotika spray. Der kan komme en midlertidig arvævsbule i området, den forvinder igen.
Hun var lidt træt på selve dagen hvor hun var blevet opereret, men eller har vi ikke kunne se at hun har været generet af indgrebet,
hun har løbet og leget helt uden men.
Hun har ikke haft skærm eller noget andet på for at forhindre hende i at røre/skikke i såret, så det var da nemt og helt problemfrit.
Min erfaring siger mig, at de fleste hunde der bliver steriliseret senere, skal have en eller anden form for beskyttelse på for at blive fra operations arret og at de er noget ømme og ret så påvirket i dagene efter operationen og de bør holdes i ro i en uges tid.

Der er absolut færre ulemper forbundet med indgrebet når det fortages i så ung en alder. Man af de dyrlæger der er imod indgrebet i den alder, er ikke selv i stand til at fortage denne micro operation!!

HANNER:

Hannerne der ikke er kastreret har “ry” for at være dominante over for andre hanner og for at strejfe. Det er dog langt fra altid tilfældet, det har meget med prægning af hunden af gøre, og det ligger ikke ofte til Labradoren, Golden Retrieverens og Pudlerne natur at være dominante.

Men selv om hanner ikke direkte vil sloges, så mener jeg personligt at deres hormoner påvirker dem rigtig meget i dagligdagen, i denne menneske verden vi har placeret dem i. Denne form for stress er totalt undervurderet , syntes jeg….
Hunde ville fra naturen ikke omgås “fremmede” hanhunde i dagligdagen, de ville faktisk ikke engang kunne lugte fremmede hunde i deres omgivelser, for hver “gruppe/familie” ville have deres eget enorm store territorium, som ikke ville blive betrådt af andre fremmede hunde. Skulle der komme en fremmede hund ind på deres territorium ville der højest sandsynligt opstå voldsom konflikt, det ville være naturligt. Hannerne ville kun svinge hormonalt i forbindelse med gruppens egne tævers årlige løbetid, så kun en gang årligt ville hormontallet stige og stresse hannerne. (Hormonel stess en gang årligt er helt fint, men 50 gange årlige NEJ)

Men i menneske verdenen “byder” vi hannerne, at de skal bo klods op og ned af hinanden og op ad tæver der er i løbetid på vidt forskellige tidspunkter af året, ja nærmest hele tiden. Det er for de fleste hanhunde enorm stressende, deres hormoner driver dem til at forholde sig til alle disse hormonelle input.

Hvilke problemer får vi med de ikke kastreret hanner ?

At det endvidere er til gene for os mennesker som de bor sammen med, at vores hanhunden bliver påvirket af dens hormoner, er måske lidt mindre vigtigt for mig. Men alligevel skal vi have den faktor med i vores overvejelser. For når vores “ikke kastreret” han ikke kan koncentrere sig om at spise pga alle de dejlige tæver der er i løbetid i området, så bliver vi bekymret. Når vores hanhund har meget svært ved at koncentrere sig om at høre efter hvad ejeren siger når vi er udendørs, så bliver vi mennesker irriteret. Han bliver måske endda helt mentalt fraværende på vores ellers hyggelige gå ture. Når han tisser på ALT udendørs og på turen i gågaden, så bliver vi mopset. Når han så vil sloges med de andre hanner, ja så er der virkelig problemer. Når han vil stikke af for at banke drengene og score pigerne, så syntes vi igen han er besværlig.
Vi kan reducere disse hormonelle problemer, kastrere hannen, INDEN den bliver hanhund. Dvs inden han bliver kønsmoden.

Nogle vil mene at det er “unaturligt” at kastrere en hanhund, ja det er det helt sikker, men næsten alt andet hvad vi tilbyder vores hunde er også unaturligt, feks halsbånd, fremmede hunde i vores territorium, en sofa mv. Hvis vi skulle være naturlige, så burde man jo gå linen ud og laden hanhunden gøre det som hans hormoner siger til ham, altså lade ham løbe ud og finde et godt territorium og finde de løbske tæver, parres og sloges med de andre hanner.

Jeg ville altid vælge at kastrere en hanhunde hvis han ikke skulle bruges i avl, jeg er ikke i tvivl, det giver ro både til min hanhund og mig, så skal han ikke tænke på det han alligevel ikke må.

Prisen på en kasteration af en voksen hund er ca kr. 2-3.000,-.

Pr 1.1.2016 har vi valgt at alle vores hanner bliver kastreret inden de flytter hjemmefra som 8 ugers. Kasterationen er med i hvalpens pris.

Hvalpene skal heller ikke gå med krave på eller lig. der er overhoved ingen pleje i forbindelse med denne meget tidlige kastration pga hvalpenes størrelse.

Ulemper ved kasteration:
Der skrives en del på internettet om ulemper ved kasteration i en ung alder, men der er ingen ordentlig dokumenteret ulemper ved tidlig kastration. Vi har nu kastreret ca 800 hvalpe i 7 ugers alderen og vi kender ikke til nogle problemer overhoved.
Kastreret hunden får ofte nedsat deres forbrænding, så de skal evt have mindre mad, om det er en ulemper eller en fordel, skal jeg ikke bedømme.

Fordele ved kasteration:
Den største fordel er nok, at jeg syntes at de mere psykiske stabile en alm. ikke kastreret hanner og kan leve en MEGET mindre stressende liv i vores menneske verden.

En kastreret hanhund på 8 uger, men et sting. (Ofte limes de lille sår blot eller det efterlades åbent, så er der ingen sting)

Det har i øvrigt ikke indflydelse på hundenes vægt eller deres evner som jagthunde, at man kastrere eller sterilisere dem !!!. Hundene jager ikke for at score!!! Og de bliver ikke dovne af at blive kastreret eller steriliseret, men deres forbrænding bliver evt nedsat med ca. 20% og derfor skal deres foder blot nedsættes med ca. 20%.

Har I flere eller mere uddybende spørgsmål vedr. dette emne, er I velkommen til at kontakte mig.

Jeanette Larsen, Specialdogs.

HER ER ET LINK TIL NOGET INFORMATION OMKRING EMNET

Anette Stage :
Jeg kan kun anbefale, min gamle lab blev steriliseret som 8 årig, dette fordi hun blev falsk gravid, mælk i patterne. Dyrlægen fortalte bagefter det så lige havde givet hende nogle flere år at leve i. Hun havde en del cyster på livmor og på ægstokke. Hun blev 12 og døde af en hjerneblødning. Molly blev steriliseret efter 1 løbetid og vi har en dejlig tæve hund som vi kan have med alle steder på alle tidspunkter. Vores dyrlæge anbefaler at sterilisere/kastere når man ikke påtænker at avle. Han siger det giver bedre hunde + længere levetid